Turnclub Sirene Middelkerke treedt aan in gloednieuwe turnhal

Schepen Henk Dierendonck, voorzitter Elsie Vandooren, erevoorzitter Christiane Cools en bestuurslid Josiane Keirsebilck testen samen met enkele leden de nieuwe toestellen uit. (foto LC)
Paul Bruneel

2020 wordt voor Turnclub Sirene een heel speciaal jaar, er is niet enkel het feit dat door corona de trainingen half maart stopgezet dienden te worden, maar voor de club en de leden komt dit jaar vooral ook een langverwachte droom uit: een eigen turnhal.

Bij de start van het nieuwe turnseizoen op 7 september kan de club voor het eerst gebruik maken van een eigen turnhal in Lombardsijde. In een jaar waarin de club ook nog eens officieel 45 jaar bestaat zijn de verwachtingen van de 400 leden heel groot. Hoeft het gezegd dat zowel het bestuur als de trainers en de leden tevreden zijn en met volle overgave het nieuwe turnseizoen inzetten?

Dankbaar

“Wij zijn het gemeentebestuur van Middelkerke heel dankbaar voor het volledig uitgeruste gymnastiekcomplex dat we aangeboden krijgen”, zegt voorzitter Elsie Vandooren. “Dit zorgt voor nieuwe impulsen en kansen voor onze turnsport en dat zowel op lokaal, als regionaal en zelfs nationaal vlak. We beschikken over een groot aantal leden, maar wij hopen dat de nieuwe accommodatie nog meer mensen zal bewegen om lid te worden van onze club. Het zal ongetwijfeld ook de toekomstige competitiegymnasten helpen en stimuleren om topprestaties neer te zetten en misschien zit daar zelfs een aansluiting tot de nationale turntop bij. Hoewel het nieuwe turnseizoen pas op 7 september van start gaat, zijn de competitiegroepen de jongste weken al volop in de weer met het uittesten van de nieuwe toestellen.

Kathy Vandenbussche is jeugdcoördinator en is heel nauw betrokken bij alles wat reilt en zeilt in de turnclub. Ze is de geknipte persoon om wat meer duiding te geven over welke mogelijkheden er zijn. “Vooreerst wil ik stellen dat iedereen welkom is in onze turnclub, er zijn heel wat mogelijkheden voor jong en oud. Iedereen kan er zijn of haar gading vinden, gaande van toestelturnen over dans tot aerobic en seniorengym. Er zijn ook enkele specialisaties waaronder ritmische gymnastiek, trampoline en tumbling”, geeft Kathy mee.

Jongens

De zowat 400 leden kunnen rekenen op 40 trainers die een opleiding volgen, maar opvallend is dat er weinig jongens deel uitmaken van het ledenbestand van de club. Kathy Vandenbussche: “Onze leden zijn inderdaad hoofdzakelijk meisjes, maar bij de kleuters en de trampoline is er toch een aantal jongens. Ik wil hierbij dan ook een oproep lanceren naar de jongens toe om lid te worden want het turnen is veel meer dan een meisjessport. Kijk maar naar de nationale en internationale turnwereld waar ook veel jongens deel van uitmaken.”

In de nieuwe turnhal is alles voorhanden wat nodig is om te trainen en bijgevolg mooie prestaties neer te zetten aanwezig. Een kleine opsomming: rekstok, dubbele minitrampolines, balletbaar met spiegels, tumblingbaan, valkuilen voor een zachte landing, damesbruggen en een olympische vloer van 14 bij 14 meter om er maar enkele op te noemen. De kleuters kunnen nog terecht in De Barloke in Leffinge en de seniorengym vindt plaats in De Branding in Middelkerke. Elsie Vandooren is sedert augustus 2019 voorzitter van Turnclub Sirene Middelkerke in opvolging van Christiane Cools die het wat kalmer aan wou doen.

“De huidige club werd in 1975 opgericht maar er was al langer turnbedrijvigheid in de gemeente. Alles kwam tot leven toen eind de jaren 50 de gemeenteschool werd uitgebreid en er ook een nieuwe turnzaal werd gebouwd. Toenmalig gemeentesecretaris Alfons Dubois riep op om sportverenigingen op te richten en het gezin Vanpaemel-Vrambout engageerde zich om de turnsport in Middelkerke te introduceren. Dit gebeurde in samenwerking met de bastketvereniging onder de naam Turn- en Sportvereniging Middelkerke. In 1975 scheidden de wegen van de basketvereniging en de turnvereniging en in 1975 zag de nieuwe club, Middelkerkse Turnvereniging Sirene, het levenslicht”, zegt Elsie.

Afdelingen

Voorzitter was Louis Heytens en na een tijdelijke vervanging door Hubert Opdelocht werd Johan Claeys in 1977 voorzitter. Er kwam een afdeling in Westende, Lombardsijde en Leffinge en na het overlijden van Johan Claeys in 2001 werd Christiane Cools voorzitter. Zij kon rekenen op de hulp van onder meer Simonne van der Weijde-Delvigne, eerst als penningmeester en later als ondervoorzitter.

Na het overlijden van Simonne in 2007 werd Jenny Bonte ondervoorzitter. “Alle bestuursleden en medewerkers opsommen zou ons te ver leiden, maar zonder hen zou de club nooit geworden zijn wat ze nu is”, geeft het huidige bestuur mee.

Turnclub Sirene Middelkerke

Opgericht: Op25 oktober 1975

Voorzitter: Elsie Vandooren

Ledenaantal: 400

Lokaal: Turnclub Sirene heeft een eigen turnhal in Lombardsijde. Deze is ingericht met de nieuwste toestellen. Het lidgeld voor de club bedraagt 60 euro per jaar en daarbovenop komt een klein bedrag volgens het aantal gevolgde uren. Alle info over de club en de mogelijkheden om lid te worden vind je op www.turnclubsirene.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.