Tuinhier viert 51ste verjaardag in gemeentehuis en ’t JOC

Het bestuur van Tuinhier met vooraan zittend v.l.n.r. Christian Demasure, Judy Storme, Antoon Vancoillie, Noël Neirynck, Gino Storme en Gery Quatanne. Achteraan bemerk je v.l.n.r. schepen Martine Verhamme, burgemeester Kurt Windels, schepen Jean-Pierre Deven, schepen Jan Rosseel en schepen Trui Lambrecht. © FODI
Patrick Depypere
Patrick Depypere Medewerker KW

Op zondagvoormiddag was de raadszaal van het gemeentehuis goed gevuld met bestuur en leden van Tuinhier, de vroegere Volkstuin. In maart 2020 bestond deze vereniging 50 jaar, maar door corona werd dit feest meer dan een jaar uitgesteld.

Burgemeester Kurt Windels (De Brug) was blij van nog eens zoveel mensen te mogen verwelkomen in de raadszaal van het gemeentehuis. Hij stond kort stil bij de jubilerende vereniging, waarna hij het woord gaf aan schepen Jan Rosseel die blijkbaar meer groene vingers heeft dan de burgemeester.

De schepen somde enkele belangrijke gebeurtenissen uit 1970 op, waaronder ook op 13 maart 1970 de start van De Vlaamse Volkstuin, die jaren later werd omgedoopt tot Tuinhier. Hij had het over de doelstellingen van Tuinhier en over het sterke ledenaantal in onze gemeente. Er zijn maar liefst 160 personen lid van Tuinhier-Ingelmunster. In de vijf Vlaamse provincies of ongeveer 200 afdelingen zijn dat in totaal 21.000 gezinnen.

“Als fervent wandelaar bemerk ik – sinds de lockdown – dat Ingelmunster veel mooie en onderhouden tuintjes telt. Er zijn ook veel mensen bezig in hun moestuin”, zegt de schepen, die ook even stilstond bij diverse activiteiten van de vereniging in onze gemeente.

Noël Neirynck, voorzitter Tuinhier, zei dat de vereniging normaal op 17 mei 2020 zou feestvieren, maar helaas moesten ze dat meer dan een jaar uitstellen.

160 leden

“Vanuit de KWB werd op 13 maart 1970 door zeven bestuursleden de Volkstuin opgestart. Zij betaalden elk 50 frank om de kas te kunnen spijzen. Moïse Derudder werd de eerste voorzitter. Eind 1970 telde men al 42 leden. In 1990 telde de vereniging maar liefst 250 leden. Momenteel hebben we 160 leden. In 1972 werd de eerste bebloemingsprijskamp georganiseerd, die nu nog altijd wordt gehouden. In 1976 werd het tijdschrift Micro uitgegeven. In de jaren ‘90 werd dit opgedoekt. Nu geven we een maandelijkse nieuwsbrief uit, met aankondiging van de geplande activiteiten”, vertelt de voorzitter.

“Het doel van onze vereniging is altijd geweest om onze leden kennis van de tuin bij te brengen. Per jaar organiseren we een twaalftal activiteiten, waaronder zes voordrachten.”

“De jaarlijkse snoeidemonstratie wordt altijd door een talrijk publiek bijgewoond.”

“Sinds 1987 houden we een jaarlijkse gratis plantenruilbeurs, waarbij iedereen onder elkaar kan ruilen. Op zondag 31 oktober is er een extra ruilbeurs voorzien, omdat we door corona twee ruilbeurzen moesten annuleren.”

Goedkoopste vereniging

“Onze erevoorzitter Antoon Vancoillie – die méér dan 30 jaar voorzitter was – legde een goede basis en als zijn opvolger blijf ik dezelfde weg inslaan. Ons lidmaatschap kost slechts 22 euro per gezin. We zijn daarmee de goedkoopste vereniging in Ingelmunster”, vertelt voorzitter Neirynck.

Burgemeester Kurt Windels had nog goed nieuws. De vereniging krijgt immers als gouden vereniging een extra subsidie van 250 euro uitbetaald. De bestuursploeg kreeg ook twee flessen champagne Baron Albert aangeboden.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier