Tuinhier organiseert eerste fietroute naar volkstuintjes

De fietstocht stopte aan 3 Kortrijkse volkstuinen: de Venning in de Vennestraat, Langwater in de Morinnestraat en Walle op wijk Walle. © JVGK
Redactie KW

Onder de noemer ‘Fiets de volkstuinenroute’ bood organisator Tuinhier-Kortrijk de mogelijkheid aan de leden van de vereniging, de gebruikers van een volkstuintje en aan de buurtbewoners van een volkstuinpark – Langwater, Venning en Walle – om eens een volkstuinpark te bezoeken.

De vereniging werkten hiervoor samen met de gebruikers van een volkstuintje en met de Buurtwerking Kortrijk Venning. “We wilden de mensen uit hun ‘kot’ halen en de volkstuinen laten (her)ontdekken en ook kennis laten maken met de gebruikers van de tuintjes”, zegt Rudy Dewaegeneere.

“Wie vragen had over tuinieren kon deze stellen aan onze experten. We toonden ook hoe je kan composteren of een eigen kruidentuin aanleggen.”

De fietstocht stopte aan 3 Kortrijkse volkstuinen: de Venning in de Vennestraat, Langwater in de Morinnestraat en Walle op wijk Walle.

Heel wat kinderen namen deel aan de fietstocht.
Heel wat kinderen namen deel aan de fietstocht. © JVGK

“We organiseerden een aantal activiteiten op de parken: zo was ‘de Voiture’, de foodtruck van Stad Kortrijk aanwezig, er waren infostanden van onder meer Tuinhier en Volkstuinen, een drankenstand, een bloembollen- en kruidenactie en wedstrijden voor kinderen en voor volwassenen”, vertelt Philippe Martin, voorzitter van Tuinhier-Kortrijk.

95 jaar

“Ook de compostmeesters waren aanwezig met hun compostkar en enkele experten waren beschikbaar voor het beantwoorden van tuinvragen.”

Dit jaar bestaat Tuinhier-Kortrijk 95 jaar. Het werd in 1926 gesticht als ‘Het werk van den Akker en den Haard Kortrijk’ later genoemd Volkstuin Kortrijk. In 2014 kwam er opnieuw een naamsverandering, de vereniging werd Tuinhier-Kortrijk.

De vereniging werkten hiervoor samen met de gebruikers van een volkstuintje en met de Buurtwerking Kortrijk Venning.
De vereniging werkten hiervoor samen met de gebruikers van een volkstuintje en met de Buurtwerking Kortrijk Venning. © JVGK

“Op vandaag is Volkstuin-Kortrijk een vereniging die alle tuinliefhebbers wil verenigen. Iedereen die een tuin bewerkt als hobby en daar met volle overgave mee bezig is, kan bij de vereniging zijn gading vinden”, zegt voorzitter Philippe Martin.

“Het accent van de activiteiten werd de laatste jaren enigszins verlegd van moestuin naar siertuin. Naast de maandelijkse voordrachten over allerlei tuinonderwerpen, worden er ook bloemschikcursussen gegeven en voor de leden wordt ook aan samenaankoop gedaan. Dit zorgt ervoor dat allerlei zaken zoals planten, meststoffen, teelaarde, aangekocht kunnen worden aan interessante prijzen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.