Tuinhier Ichtegem moet feestjaar uitstellen

bestuur Tuinhier Ichtegem / Vlnr: Patrick De Meyst, Veronique Vandenabbeele, Kati Deschoenmaker, Geert Taveirne, Isabelle D’Hoop en Joris Missiaen. (foto Coghe)© Foto Coghe
bestuur Tuinhier Ichtegem / Vlnr: Patrick De Meyst, Veronique Vandenabbeele, Kati Deschoenmaker, Geert Taveirne, Isabelle D’Hoop en Joris Missiaen. (foto Coghe)© Foto Coghe
Rudi Ilegems
Rudi Ilegems Medewerker KW

Tuinhier Ichtegem is een van de oudste verenigingen van de gemeente. Dit jaar staat zelfs het 80-jarige jubileum op het programma. Of liever gezegd ‘stond’. Het bestuur moet namelijk, door de coronapandemie, het zekere voor het onzekere nemen en haar plannen voor het jubileumjaar herzien.

“Onze jaarlijkse tuinreis, die voorzien was op 13 juni vorig jaar, was helemaal volzet”, vertelt voorzitter Kati Deschoenmaker. “Onze leden keken er reikhalzend naar uit, maar we moesten de reis noodgedwongen afgelasten. De reis is altijd een van de hoogtepunten van ons werkjaar. We hebben nu een nieuwe datum ingepland op zaterdag 12 juni, maar we zullen opnieuw moeten afwachten of dit wel zal kunnen plaatsvinden.”

Voordrachten

“Naast de jaarlijkse tuinreis voorzien we in betere en normalere tijden zowat maandelijks een voordracht. Die hebben we in 2020 alleen in januari en februari kunnen organiseren. Daarna heeft de lokale overheid alles ‘on hold’ gezet. Ook de traditionele snoeidemonstratie viel in het water .”

Tijdens de versoepeling van de maatregelen afgelopen zomer zijn we, volgens de regels met een beperkt aantal aanwezigen, in september opnieuw gestart met de voordrachten . In oktober mocht het ook nog, maar dan was de bar intussen verboden. De dag nadien werd meegedeeld dat er tot en met 31 december geen activiteiten meer mochten plaatsvinden. Intussen werden die maatregelen andermaal verlengd.”

Feestjaar

Onze gezamenlijke aankopen vonden wel allemaal plaats. Potgrond kon nog in februari, in april de aankoop voor tomaten maar wel onder strikte voorwaarden van afhaling, en in november de witloofwortelen. We kunnen dit ook doen doordat we samenwerken met de plaatselijke winkels die de afhaling organiseerden”.

“Het jaar 2021 moest voor ons een feestjaar worden, want we wilden ons 80-jarig bestaan extra in de verf zetten. Echter, we hebben in april 2020 de verdere uitwerking met de gemeente stopgezet. We waren al in oktober 2019 gestart met de voorbereidingen. Momenteel hebben wij besloten om het feestjaar een jaartje uit te stellen .”

Geen financiële put

“Corona heeft dan wel onze activiteiten grondig gedwarsboomd, op financieel vlak valt het al bij al nogal mee. Wanneer voordrachten niet kunnen doorgaan dan moet je ook niet betalen voor de voordrachtgever. Enkel de vaste kost van de gemeentelijke accommodatie blijft bestaan maar de gemeente hanteert een redelijke prijs wanneer je op jaarbasis de zaal regelmatig huurt.”

“Enkel in oktober laatstleden konden we tijdens de voordracht geen drank verkopen en moesten we wel de spreker betalen. Dat was minder positief. Want met de opbrengst van de drank kan je meestal een groot deel van de kostprijs van de spreker en de huurprijs van de zaal betalen. Kortom: het jaar 2020 was bijzonder teleurstellend. En het nieuwe jaar ziet er voorlopig niet veel beter uit…”