Triatlon Brugge Team: “Eindelijk kunnen we weer naar wedstrijden toe werken”

Het Triatlon Brugge Team is tevreden dat er opnieuw in de Damse Vaart kan gezwommen worden. (Foto ACR)
Redactie KW

De leden van het Triatlon Brugge Team snakken naar competitie. Na enkele maanden lijkt dit opnieuw te kunnen. “Het stemt ons tevreden dat er opnieuw wedstrijden mogen georganiseerd worden. Want vooral voor onze jongeren waren het ook mentaal enkele moeilijke weken”, zegt voorzitter Mike Bogaert.

Voor wie houdt van zwemmen, fietsen en lopen of een combinatie van de drie kan vanaf 10 jaar zowel op recreatief als competitief niveau terecht bij het Triatlon Brugge Team. De corona-uitbraak bracht de triatlon- en duatlonkalender tot stilstand. Dit zorgde ook bij TBT voor een andere aanpak. Sinds de lockdown werd afgekondigd, waren er geen groepstrainingen meer en begon iedereen op zichzelf te trainen. “De leden die ik begeleid, gaf ik een individueel schema, Gino Minnebo deed hetzelfde met zijn groep jongeren”, opent voorzitter en hoofdcoach Mike Bogaert. “Het was vooral de conditie onderhouden. Gedurende die periode moesten ze aan een brede basisuithouding werken.”

Toen er een paar weken geleden sprake was van de groepstrainingen opnieuw toe te laten, is men bij TBT in diezelfde groepen verder gegaan. Ook voor de volwassenen hadden ze een aantal trainingen voorzien, op de piste van Sport Vlaanderen in Assebroek. “Om te zwemmen gingen we op zaterdag naar het Klein Strand in Jabbeke, met BRO. GO Sports van Sam Govaert. Nu kunnen we weer op onze stek nabij de Damse Vaart in Koolkerke terecht.”

Dit waren enkele initiatieven om de leden trainingen te kunnen aanbieden. Maar nu er nog geen wedstrijden zijn, is het voor de triatleten vooral mentaal niet gemakkelijk. “Er is geen doel. De gasten zijn gewend om aan competitie te doen. Als dit wegvalt, is het moeilijk om je te focussen. Zeker voor wat betreft de korte termijn. Het is dan aan ons als trainers om hen met zicht op de lange termijn te begeleiden. Zodat ze een soort van basis kunnen leggen voor de komende jaren. Zo ontwikkelen ze zich beter”, benadrukt Bogaert.

Stage in de Vogezen

TBT houdt traditiegetrouw dit jaar weer een buitenlandse stage. Van 18 tot 25 juli zal er een week hard getraind worden in de Vogezen. “We doen dat in La Bresse met de leden die aan competitie doen. De trainingen zijn dan specifiek op wedstrijden afgestemd. Vooral van het bergop rijden, word je sterk. Dat zorgt voor een enorme boost aan je conditie”, vindt de trainer. “Na de stage volgt een week rust, daarna zijn we klaar voor die eerste wedstrijden. De bedoeling van de stage is om hen in optimale omstandigheden aan die wedstrijden te laten beginnen.”

Voor de volwassenen waren er deze maand heel wat wedstrijden voorzien, maar die werden allemaal afgelast. Vanaf 1 juli kunnen wel weer duatlon- en triatlonwedstrijden plaatshebben, zij het onder strikte voorschriften. De seizoensopener is in Oudenaarde op zondag 5 juli.

“Bij de jeugd waren er deze maand omwille van de examens minder wedstrijden. In mei hadden we voor hen die aan competitie doen drie T3 Series. Ook die zijn weggevallen. Ondertussen zijn er wel enkele wedstrijden in de plaats gekomen, met als eerste op 11 juli in Hazewinkel. In het najaar volgen er dan nog drie met Viersel, Lille en Doornik. “Zo is ons seizoen toch wat gered en hebben we een aantal wedstrijden waar we naartoe kunnen werken.”

Klaas Taecke en Steve Gailliaert kwalificeerden zich voor TBT voor deelname aan de Ironman in Hawaï. Beiden kozen voor de editie in oktober volgend jaar en niet voor die in februari. “Voor hen schuift alles dus een jaartje op en voor Klaas die onlangs vader werd komt dit misschien goed uit”, weet Mike als oom van de onlangs geboren Camille.

De coronacrisis laat zich in de sportwereld voelen. Diverse verenigingen komen moeilijk uit de kosten, bij andere haken heel wat leden af. “Bij ons valt dit nog mee. De meeste trainingen die wij aanbieden vinden in het zwembad plaats en dat ligt nu toch al een lange tijd stil. Normaal kan dit weer vanaf juli. Maar de opkomst op onze trainingen lag de voorbije weken verrassend hoog. Dat stemt ons wel tevreden.”

Organisatie BK jeugd

TBT kreeg ondertussen groen licht van Triatlon Vlaanderen om op zondag 6 september de sprinttriatlon Memorial Kenneth Neyt te organiseren, met op diezelfde dag ook het BK Jeugdtriatlon. “Het is in verschillende leeftijdscategorieën en dus voldoende gespreid. Op de site waar de aankomst en wisselzone zich bevinden, of nabij het voetbalterrein langs de Gemeneweidestraat in Koolkerke, is er voldoende plaats”, vindt Mike.

In 2015 mocht TBT ook al de jeugdkampioenschappen organiseren. “Het concept en het parcours blijven hetzelfde. De inschrijvingen zullen wellicht buiten gebeuren en we zullen eenrichtingsverkeer creëren zodanig dat de zwemmers een andere weg naar de vaart moet nemen dan zij die terugkeren.”