Toneelvereniging ’t Stoans Stiksje ziet activiteiten in het water vallen

Sophie Ameye, Wim Ameel, Johan Mestdagh, Jeroen Desseyn, Hugo Eeckhout en Anne-Mie Lapeire. Tom Desnouck ontbreekt.©JOKE COUVREUR (foto JCR)
Sophie Ameye, Wim Ameel, Johan Mestdagh, Jeroen Desseyn, Hugo Eeckhout en Anne-Mie Lapeire. Tom Desnouck ontbreekt.©JOKE COUVREUR (foto JCR)
Carl Bruneel
Carl Bruneel Medewerker KW

Toneelvereniging ’t Stoans Stiksje steunt met de opbrengst van zijn voorstellingen jaarlijks één of meerdere goede doelen. Door de coronacrisis valt die steun aan het goede doel evenwel weg. Voorzitter Jeroen Desseyn zegt dat de vereniging financieel niet te lijden heeft onder Covid-19. De groep popelt evenwel om terug op de planken te staan en om mekaar terug te kunnen ontmoeten op activiteiten van ’t Stiksje die niet toneel gerelateerd zijn.

’t Stoans Stiksje is dit jaar welgeteld 30 jaar jong. “De toneelgroep werd in 1991 opgericht door oud-leiders en oud-leidsters van de Chiro”, weet Jeroen Desseyn., “Omdat ze al eens graag toneel speelden bij de Chiro werd beslist om een toneelgroep op te richten. Ook nu nog maken oud-Chiroleden deel uit van onze groep.”

“Onder onze leden bevinden zich veel jonge gasten, maar ook de oude garde blijft op post. Dat uitgebreide ledenaantal heeft zijn voordelen. Als iemand al eens goesting heeft om een of meerdere jaren niet op de planken te staan en later de draad terug op te pikken dan is dat door onze ruime groep geen probleem.”

“Dit jaar door corona geen steun aan goed doel”

Dit jaar is er door de coronapandemie geen toneelvoorstelling. “We staan altijd in februari op de planken”, vertelt Jeroen. “Normaal geven we altijd zes voorstellingen waar goed 1.200 à 1.300 man op afkomen. We hadden vorig jaar het geluk dat we onze zes voorstellingen net hebben kunnen afwerken. Traditiegetrouw gaan we na afloop van de voorstellingen nog iets eten met de spelersgroep en met de regisseur. Vorig jaar gebeurde dat op de vooravond van de lockdown. Het restaurant diende om middernacht zijn deuren te sluiten.”

In de rand van toneel

Sindsdien vielen alle activiteiten van ’t Stoans Stiksje in het water. “We organiseren ook activiteiten in de rand van het toneelgebeuren”, legt Jeroen uit. “Zo is er voor onze leden jaarlijks een gratis nieuwjaarsetentje en een gratis daguitstap. Daarnaast zien we elkaar af en toe op bijvoorbeeld verjaardagsfeestjes. Ondertussen hebben we mekaar al zowat een jaar niet gezien. We popelen dan ook om terug op de planken te staan en om mekaar terug te zien.”

De groep vatte overigens het plan op om in februari de toneeldraad weer op te pikken. “We hadden al een stuk en zouden begin november met mondmasker beginnen repeteren”, gaat Jeroen verder. “Uiteindelijk dienden we de repetities uit te stellen tot december. Toen we merkten dat er geen verbetering in de coronacrisis kwam, hebben we beslist om een jaartje niet te spelen.”

“We hebben toen ook samen met coördinator vrije tijd Gina Pype bekeken hoeveel mensen coronaveilig onze voorstellingen in gemeenschapscentrum Het SWOK konden meemaken. Dat bleken er 80 te zijn. Voor zes voorstellingen betekent dat een publiek van 480 man. Normaal mogen we gespreid over zes voorstellingen 1.200 à 1300 man verwelkomen.”

“We hopen volgend jaar in februari opnieuw op het podium te staaan. We hebben er ook aan gedacht om een gastvoorstelling te voorzien, maar aangezien de vaccinaties tot aan de zomer blijven duren, hebben we beslist om dat risico niet te nemen. We stellen onze hoop voor onze eerste activiteit nu op onze daguitstap die we elk jaar in mei of juni organiseren.”

Geen financiële put

De coronacrisis heeft voor ’t Stoans Stiksje volgens de voorzitter geen financiële gevolgen. “Voor ons nieuwe stuk hadden we nog geen decorstukken gekocht terwijl we ook de huur van Het SWOK zonder probleem hebben kunnen afzeggen. We hebben momenteel geen kosten en kunnen dus sparen.”

’t Stoans Stiksje steunt jaarlijks ook een of meerdere goede doelen. Die steun valt dit jaar door corona weg. “De keuze voor een project wordt met inspraak van alle leden gemaakt”, vertelt Jeroen. “In het verleden konden onder andere de Werkgroep Muco Roeselare en de vzw Welzijnsschakels op onze steun rekenen.”

“We popelen om terug op de planken te staan en mekaar weer te zien”

“Daarnaast hebben we een doorlopend steunproject. Via Foster Parents steunen we Mbalo Cissé, een jongen van elf die in een klein dorpje in Senegal woont. Onze steun aan Foster Parents blijft wel doorlopen.”

Medewerkers welkom

Jeroen meent dat mensen na de coronacrisis nood zullen hebben aan vertier. “Mensen kunnen ons dan ook best helpen door naar onze voorstellingen te komen”, geeft Jeroen mee.

“Je kan ons ook helpen door ons te tippen over goede doelen in Staden en omgeving die eventueel onze steun kunnen gebruiken. Ook kandidaat-acteurs en kandidaat-medewerkers kunnen zich steeds melden.”

Opgericht in : 1991

Voorzitter: Jeroen Desseyn. Hij volgde in 2018 Johan Mestdagh op. Die stond 20 jaar aan het roer van ’t Stoans Stiksje.

Ledenaantal: een 35-tal waaronder een 15-tal spelende leden.

Lokaal: Café De Pauw in de Diksmuidestraat. ’t Stoans Stiksje repeteerde in het verleden onder andere in café De Gilde, café Taboe en café De Sportvriend.

De toneelvereniging plant elk jaar één productie waarvan steeds zes voorstellingen plaatsvinden. De vereniging probeert met de opbrengst jaarlijks één of meerdere goede doelen te steunen.

Info: www.stoansstiksje.be .

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.