Toneelvereniging Pro Arte lijdt vierde keer ‘schip-breuk’

V.l.n.r. Frankie Van Troostenberghe, Ivan Bosschaerts, Luc Deschacht, Magda Lefever, Marjan Deschacht en Isabelle Vanwelsenaere van toneelvereniging Pro Arte. (foto LC)
Paul Bruneel

Het zit de Middelkerkse toneelvereniging Pro Arte niet mee, want voor de vierde maal op rij moet Pro Arte zijn opvoeringen afgelasten en uitstellen. Tweemaal was corona de oorzaak, maar eerder waren er een overlijden en een hospitalisatie. Cynisch genoeg heette het stuk dat deze keer gepland was om opgevoerd te worden ‘Schip-breuk’, heel toepasselijk voor wat deze toneelfanaten nu meemaken.

“We zitten in zak en as”, zegt Frankie Van Troostenberghe van Pro Arte. “We waren helemaal klaar voor de opvoeringen op 10, 11 en 12 december en iedereen was in de wolken met het stuk Schip-breuk, een absurde komedie van Peter Kremel. Het mag weer niet zijn. Je moet weten dat er bij onze vereniging en specifiek bij dit stuk zo’n 20 mensen betrokken zijn. Ikzelf sta in voor de regie en acteurs en actrices van dienst zijn Magda Lefever, Luc Deschacht, Isabelle Vanwelsenaere, Michaël Backelandt, Antoon Willaert, Jonatan Couvreur en Damienne Van Troostenberghe. Allemaal hebben we sedert maanden iedere week een aantal avonden vrij gehouden om te kunnen repeteren en thuis dan nog eens een pak vrije tijd besteed aan het instuderen van de teksten. Het is erg. Ik vergeet zeker ook niet de andere medewerkers zoals onze decorploeg. Ook deze mensen zijn al een tijd druk in de weer met het maken van de decors. Er zijn zelfs nog enkele decorstukken die we hebben aangekocht en nog geleverd moeten worden. Het is erg en heel ontmoedigend.”

Heelkundige ingreep

Je zou voor minder de moed verliezen, want drie jaar geleden diende Pro Arte de opvoeringen te verplaatsen na het overlijden van Frans Serruys, de man die zaal Ter Duinen openhield, twee jaar geleden moest een van de spelers een dringende heelkundige ingreep ondergaan en werden de geplande opvoeringen afgelast. En dan was er nog de coronapandemie van vorig en dit jaar.

Voorjaar 2022?

“We zijn ontgoocheld, maar verliezen de moed niet”, zegt Frankie Van Troostenberghe. “We zullen de koppen bij elkaar steken en kijken of er mogelijkheden zijn om in het voorjaar ons stuk te brengen. We moeten natuurlijk ook zien of de zaal beschikbaar is en de acteurs en actrices zich kunnen vrijmaken.” Er waren al zo’n 250 tickets besteld en deze mensen worden persoonlijk verwittigd wanneer de opvoeringen van Schip-breuk zullen plaatsvinden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.