Toneelgroep ‘t Olsenaarke moet voorstellingen van nieuwe komedie afgelasten

We zien bovenaan Heleen De Waele, Anniek Vancraeyenest, Sofie Provost, Sylvie De Marteleire en Elsie Gymonprez. Onderaan: Xavier Mestdagh, Luc Ameye en Steven Lippens. © MVW
Redactie KW

Toneelvereniging ‘t Olsenaarke zou ‘Gevangene Ontsnapt’, een klucht die zich afspeelt in een vrouwengevangenis, brengen. Donald Litière zou regisseren en Luuk Hoedemaeckers schreef het stuk. Er werd nog een nieuwe datum gezovht voor de voorstellingen, maar de voorzitter van ‘t Olsenaarke Luc Ameye laat weten dat alles afgelast werd.

‘Gevange Ontsnapt’ gaat over een aantal dolle toestanden in een kleine vrouwengevangenis. Het hoofdpersonage is directrice Freya De Bleeckere. Samen met haar man Geert Dochez woont zij in de dienstwoning van het gevangeniscomplex. Geert lijkt een saaie huisman, maar heeft een verhouding met de hoofdcipier van de gevangenis, Marie Bauwens. Voor een promotie zou Freya overgeplaatst worden naar een nieuwe gevangenis, samen met Geert. Die ziet dat niet echt zitten, al zeker niet door zijn geheime relatie.

Bovendien komt Marina Simonis, een ambtenaar van het gevangeniswezen op bezoek. Er zijn zelfs nog meer onverwachte gasten die roet in het eten komen gooien. Als klap op de vuurpijl is ook nog eens Liesje Verelst ontsnapt, een jonge en knappe gedetineerde die naar eigen zeggen onterecht veroordeeld en opgesloten werd. Zal Freya Liesje weer kunnen opsluiten en haar promotie alsnog binnenhalen?

Vrouwenversie

De voorzitter van ‘t Olsenaarke Luc Ameye geeft wat meer achtergrond over de nieuwe productie. “We waren allemaal enthousiast over dit stuk. De keuze nemen we niet licht. Met een kerngroep van een viertal leden van ‘t Olsenaarke lezen we rond de tien toneelstukken. Daarvan maken we dan een evaluatie en uiteindelijk kozen we voor ‘Gevangene Ontsnapt’. Het bijzondere aan dit stuk is dat er twee versies van bestaan, het kan in een mannen- of een vrouwengevangenis plaatsvinden. Wij kozen niet zomaar voor de vrouwenversie, we hebben namelijk meer actrices dan acteurs. Het is een knelpuntberoep”, lacht Luc.

We hebben weinig mannelijke acteurs, het is een knelpuntberoep

“Ik zoek altijd of een stuk wel past in onze cast, niet alleen volgens geslacht maar ook volgens leeftijd. Het is gemakkelijker iemand ouder te grimeren dan omgekeerd. We mogen bij deze voorstelling ook een nieuw lid verwelkomen. Elsie Grimonprez zal Thea Lieten spelen, de nieuwe vriendin van Geerts broer. Het zal de eerste keer zijn dat ze toneel speelt.”

De voorstellingen zouden plaatsvinden in het OC Olsene (Kerkstraat 36) op zaterdag 21, zondag 22, vrijdag 27 en zaterdag 28 maart, telkens om 20 uur, behalve op zondag om 15 uur. Maar alles werd dus afgelast.

(JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier