Toneelgroep Streven Vichte popelt om terug theater te maken

Het bestuur van toneelgroep Streven is nog lang niet verdronken. V.l.n.r. Tom Vaneeckhout en Jonatan Baert in het water en Dimitri Claeys, Natalie Vandaele, Jo Bostyn, Piet Bossuyt, Carine Deslee en Isolde Tack op het droge. (foto GV)
Redactie KW

Op het moment dat het coronavirus uitbrak, was toneelgroep Streven duchtig aan het repeteren voor hun nieuwste productie ‘Deurdedeurdeur’ en stond het decor reeds in de steigers. “Een repetitiepauze van enkele weken konden we ons à la limite nog permitteren”, vertelt bestuurslid Jonatan Baert. “Maar nog voor die enkele weken voorbij waren, beseften we dat er in april geen première zou zijn.”

“Ondertussen zijn we bijna een half jaar verder, zijn de teksten al vervaagd en is er heel wat repetitiewerk verloren gegaan”, stelt Jonatan. “Maar de repetitievreugde hebben we gehad en uitstel is geen afstel.”

In juli beslisten we dat het zinloos was om een theaterseizoen te plannen. We wilden niet nog eens een halve productie moeten opbergen. Dit wil niet zeggen dat we geen plannen maken. De ideeën zijn talrijk maar nog niet voor publicatie vatbaar. Voorlopig houden we onze voorbehouden periodes in het cultureel centrum De Stringe vast waar volgens de huidige maatregelen slechts een derde van de zaalcapaciteit gebruikt mag worden. De bar biedt onvoldoende plaats om het publiek op voldoende afstand te laten zitten na de voorstelling. Daarom broeden we op een kleinschalig en flexibel alternatief.”

Theater maken is vaak compromissen sluiten tussen wilde ideeën en het beschikbare budget

“In coronavrije tijden durfden we al afstappen van de klassieke opstelling op het podium. Door meer voorstellingen te plannen voor een beperkt publiek, zullen we dan toch wat mensen kunnen bereiken”, kijkt Jonatan Baert vooruit. “Sowieso blijven we consequent in onze keuze om een publiek aan te spreken dat met een onbevangen blik naar het theater komt. We streven ernaar om meer dan een aangename avond aan te bieden. Mensen verrassen en even stil laten staan bij de aangeboorde thema’s doen we door steevast te kiezen voor stukken die ons als vereniging boeien.”

Eigen creaties

“De uitdaging kan zich op speeltechnisch vlak situeren of in het creëren van eigen stukken. Als groep hebben we zelf ook wat te vertellen. Een voorbeeld daarvan was het stuk De tijd drinkt onder leiding van Lore Wagnein. Op de bühne waren toen enkel vrouwen met zichzelf als onderwerp. Het was een avond waarbij het publiek naar buiten stapte en verder bleef praten. Als we deze dynamiek zien, is onze avond geslaagd!”

“Gemiddeld bereiken we tussen de 500 à 600 mensen per productie”, gaat Piet Bossuyt verder. ” Via de toegangskaarten, vaste sponsors en extra subsidies doordat we reeds tweemaal als finalist eindigden op het Provinciaal Theaterfestival en ons vast publiek, zijn we een financieel gezonde vereniging.”

Theater maken is vaak compromissen sluiten tussen wilde ideeën en het beschikbare budget“, vult Jonatan aan. “Wat de financiën betreft, waren er reeds een aantal gemaakte kosten voor de opvoering van Deurdedeurdeur zoals de kosten voor de regisseur en het drukwerk. Maar we laten ons hoofd niet hangen. We staan nu bij veel mensen in het krijt die al een kaartje betaalden. Mensen die een ticket hadden voor april 2020 zullen dit voor de eerstvolgende voorstelling kunnen gebruiken.”

Dit jaar zal er geen seizoenkaart zijn, enkel losse tickets die per productie verkocht zullen worden. We mikken op november voor een alternatief, ongeacht wat er op gebied van beschikbaarheid van de Anzegemse culturele infrastructuur beslist wordt. En in april hopen we dan terug op een normale voorstelling. Ook onze jongerenwerking Cie Foert blijft enthousiast en krijgt zeker nog haar forum.”

“We hopen vooral dat de theaterliefhebber massaal present tekent van zodra het kan. Het warm applaus zal deze vreemde periode dan snel laten vervagen.” (GV)

Opgericht in: november 1944.

Voorzitter: Sinds een tiental jaar neemt Piet Bossuyt deze taak op zich en is hij voornamelijk actief achter de schermen samen met zijn vrouw Marijke Deman.

Ledenaantal: 40 toneelspelers. Zowel in het bestuur als op het podium is de jonge generatie sterk vertegenwoordigd.

Clublokaal: Streven heeft geen vaste locatie. Dit wordt als een pijnpunt gezien, maar dat geldt voor elke Vichtse toneelvereniging. Ze hopen op een vaste stek in Escolys of toewijzing van een leegstaand gebouw.