Toneelgroep Kiektekè pas in 2022 weer op het podium

Kiektekè is nog een relatief jonge toneelvereniging in Middelkerke. (foto LC)
Paul Bruneel

Toneelgroep Kiektekè maakt er een erezaak van om elk jaar uit te pakken met een reeks toneelopvoeringen. De zoektocht naar een nieuw stuk om in januari 2021 te brengen was al volop aan de gang toen het verenigingsleven stilgelegd werd door covid-19. “We staan op non-actief en met de huidige richtlijnen zien wij het met ons bestuur niet haalbaar om nu al een nieuwe productie op te starten.”

“Het is met pijn in het hart, maar zelfs als de maatregelen versoepelen, willen we geen enkel risico nemen. De gezondheid primeert en het is tenslotte onze hobby. We zoeken verder naar een nieuw stuk, maar wij zullen niet vroeger op een podium te zien zijn dan in januari 2022”, zegt Redgy Clauwaert (70), secretaris van toneelgroep Kiektekè.

Pak ervaring

Voorzitter Bart Bouton (44) bevestigt het voornemen en samen met het bestuur hoopt hij dat tegen dan alles weer normaal kan verlopen en plaatsvinden. Kiektekè is nog een relatief jonge toneelvereniging in Middelkerke en is ontsproten uit het brein van twee Middelkerkse toneelfanaten met een pak ervaring, Rik Schockaert en Peter Dewulf.

We schrijven 24 juli 2003 als de eerste brainstorming plaatsvindt in ‘t Lindenhof in de Kerkstraat in Middelkerke. Voorzitter Bart Bouton: “De mensen van het eerste uur waren allemaal mensen met ervaring in het toneelwereldje en het verenigingsleven. Ik denk daarbij aan Philippe De Clercq, Gilbert Rosseel, Kurt Myny, Johan Casselman, Eddy Van Brabant, Véronique Callewaert, Dirk De Jonghe, Peter Dewulf, Rik Schockaert, Karin Laureys en Annick Hallemeesch. Er werd meteen een taakverdeling afgesproken en gebrainstormd over een naam voor de toneelgroep. Er werd gezocht naar een korte naam die dialectisch en komisch zou klinken en het werd De Kick.” Het enthousiasme over die naam was niet enorm groot en later werd de naam veranderd in Kicktekè en nog later werd gekozen voor de benaming die nu nog altijd bestaat: Kiektekè. De eerste voorzitter van de toneelgroep was Gilbert Rosseel, ondervoorzitter was Johan Casselman en het bestuur bestond verder nog uit Katrien Vandemoortele, Annick Hallemeesch, Eddy Van Brabant, Peter Dewulf, Philippe De Clercq, Rik Schockaert, Karin Laureys en Kurt Myny.

Het logo werd ontworpen door Robin Rosseel. Kiektekè nam zich van in het begin voor om bij voorkeur komisch geïnspireerde toneelstukken te brengen met een toegevoegde waarde en een eigen inbreng. In 2005 vond de eerste opvoering plaats: ‘Om dood te vallen’. “Kiektekè kon meteen rekenen op heel wat bijval en, met uitzondering van 2014, werd ieder jaar een toneelstuk opgevoerd”, geeft voorzitter Bart Bouton mee. “In 2009 stonden er met ‘Wie blijft, die schrijft’ en ‘De truken van de foor’ zelfs twee toneelstukken op het programma.”

Werkgroepen

Bart is momenteel voorzitter van de toneelgroep en kan rekenen op een dynamisch bestuur met Ilona Evrard als ondervoorzitter, Redgy Clauwaert als secretaris, Nancy Clement als penningmeester en Peter Dewulf als bestuurslid. “Het is niet alleen het bestuur dat beslissingen neemt, we beschikken over een aantal werkgroepen en deze mensen weten goed waarmee ze bezig zijn en hebben kennis van zaken. Zo is er een artistieke werkgroep die de keuze van het stuk en de regisseur bepaalt. De verantwoordelijke van deze werkgroep is Nancy Clement. Vervolgens is er de decorploeg die instaat voor het ontwerpen en het opzetten en afbreken van de vereiste decors. Dat gebeurt dan in samenwerking met de regisseur. Verantwoordelijke van deze werkgroep is Peter Dewulf. Ten slotte zijn er nog de mensen die elk hun eigen taak hebben binnen onze groep zoals de grime, de kostumering, de rekwisieten, de website, het onthaal en de techniek: allemaal heel belangrijke zaken die soms te weinig worden belicht”, vindt Bart Bouton.

“Uiteraard is het ook belangrijk dat we als vereniging kunnen rekenen op de medewerking van het gemeentebestuur, de cultuurdienst en de zaalwachters en onze sponsors.” Bart is aan zijn zesde jaar toe als voorzitter en staat ook regelmatig als acteur op het podium. “Ik acteer graag en het stuk waarvan ikzelf het meeste voldoening had, was de Godmother in 2015”, geeft hij mee.

Acteurs gezocht

Kiektekè is nog op zoek naar acteurs en actrices tussen de 20 en 30 jaar om deel uit te maken van de toneelgroep want daar is momenteel nood aan. Wie zich geroepen voelt, kan contact opnemen met de toneelgroep op gsm 0496 75 63 36 of via e-mail: bartbouton@outlook.com.

Toneelgroep Kiektekè

Opgericht in: 2003

Voorzitter: Bart Bouton (44) nam zes jaar geleden de fakkel over van de eerste voorzitter Gilbert Rosseel.

Lokaal: de groep heeft geen eigen lokaal en voert de toneelstukken op in het centrum De Branding in Middelkerke. Er wordt vooral gekozen voor humoristische stukken. Naast de toneelopvoeringen is er ieder jaar een afsluitend etentje en om de drie jaar is er een daguitstap waaraan ook de partners en kinderen van de leden deelnemen.

Info: www.kiekteke.com

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.