Toekomst voor hondenschool De Trouwe Vriend oogt weer rooskleurig

Heel wat puppies deze zomer op de trainingen van De Trouwe Vriend. Tot tevredenheid van voorzitter Jan Vanlede (links) en secretaris Marc Vermeersch. © foto SL
Stefaan Lernout

Mochten we een prijs geven aan de vereniging met de mooiste naam, dan is De Trouwe Vriend zeker een van de genomineerden. De enige hondenschool in Wevelgem had het de afgelopen jaren wat moeilijker maar ziet onder impuls van een gemotiveerd bestuur de toekomst rooskleurig tegemoet.

“De puppytraining op woensdag om 18.15 uur is mooi om te zien”, nodigt Jan Vanlede uit. Al om 18 uur stromen de baasjes met hun puppy toe. De baasjes wat nerveus, de hondjes speels en heel nieuwsgierig naar hun soortgenootjes. Sommige doen dat op nogal luidruchtige wijze. “Je hoeft niet bang te zijn”, stelt Jan gerust. Alle honden blijven aan de leiband. Dat is trouwens verplicht in België – altijd en overal.”

Hondenschool De Trouwe Vriend is de jongste jaren door woelig water gegaan. Door gezondheidsperikelen bij een aantal leden van het vorig bestuur kwam er in maart 2019 een nieuw bestuur dat na wat verkenning op volle toeren draait. “We werkten voordien al wat mee in de kantine en bij de organisatie van activiteiten”, vertelt Jan. “We mochten de enige hondenschool die Wevelgem telt toch niet zomaar laten wegkwijnen. Er dienden ook nieuwe trainers gezocht, het was geen evidente doorstart.”

Het nieuwe bestuur bestaat verder uit Marc Vermeersch, Lorenzo Descheemaeker, Natascha Bossier en Michael Van Der Beken. De school die enkel op gehoorzaamheid traint, telt vijf lesgevers. Vier van hen volgen momenteel bij Syntra West de twee jaar durende opleiding hondeninstructeur. Enkel Eddy Seynaeve die de ‘debutanten wedstrijdhonden’ traint, zit al langer in het vak.

“Vlaanderen telt tien honden per honderd inwoners”, lezen we op een publicatie van de Vlaamse overheid. Elders lezen we dat in een op de vijf gezinnen een hond aanwezig is. Grosso modo lopen er in onze gemeente dus 1.500 tot 2.000 honden rond. En toch telt de enige hondenschool van Wevelgem amper 75 leden.

Hondenwandeling

“Je bent natuurlijk niet verplicht om je hond gehoorzaamheid te leren”, geeft Marc Vermeersch als verklaring. “Het is wel heel sterk aan te raden, sommige kwekers verplichten het ook aan de kopers. Momenteel trainen we heel wat puppy’s omdat er tijdens de lockdown nogal wat honden werden gekocht. We zien veel bordercollies maar uiteindelijk zijn alle rassen hier welkom, we sluiten niemand uit. Soms zijn de honden gehoorzaam na vier tot vijf maanden. Soms kan het tot twee jaar duren. Met het halfuurtje training per week kom je er niet, veel hangt af van hoe er verder thuis wordt geoefend met de hond.”

Een vaste basis van leden is haast onbestaande, maar toch moeten de rekeningen worden betaald

Dat maakt dat het ledenaantal sterk varieert. De vereniging telt slechts zeven honden die verder trainen na de basistraining. Een vaste basis van leden is dus haast onbestaande, maar toch moeten de rekeningen worden betaald met inkomsten komen uit lidgeld, 45 euro per jaar, en de opbrengst van de kantine. Helaas is dat onvoldoende. “Op zondag 23 augustus organiseren we een wedstrijd gehoorzaamheid“, zegt Marc. “De honden leggen socialisatietests af die door officiële keurders worden beoordeeld zodat een certificaat kan worden behaald. We merken dit jaar een grote interesse, we hebben al meer dan 70 inschrijvingen.”

“We organiseren daarenboven enkele activiteiten om de band tussen de leden te versterken”, vult Jan aan. “Zo wordt onze kersthappening elk jaar druk bijgewoond. We maken een korte wandeling gevolgd door een etentje. Verder nemen we jaarlijks deel aan een hondenwandeling aan zee, dat is een spektakel met meer dan 3.000 honden en op zaterdag 22 augustus houden we een kubbtornooi om onze kas wat te spijzen. Gelukkig krijgen we heel wat appreciatie van de leden, helaas kunnen we nergens rekenen op subsidies terwijl we eigenlijk wel een goed werk doen door gehoorzaamheid te leren aan de hondjes. Een financiële tegemoetkoming – zelfs al is het maar dat we ons afgemaaid gras gratis naar het recyclagepark mogen voeren – zou welkom zijn.”

Oprichting: De nieuwe bestuursleden zijn het er niet helemaal over eens wanneer de club exact startte, volgens hen bestaat ‘De Trouwe Vriend’ net geen dertig jaar.

Voorzitter: Jan Vanlede, Marc Vermeersch is de secretaris

Ledenaantal: Momenteel zijn er ongeveer 75 leden. Dat varieert afhankelijk van het aantal pups dat wordt opgeleerd. Na de lockdown verwelkomde de club opvallend veel nieuwe leden.

Lokaal: De hondenschool huist al 15 jaar in de Meerlaanstraat in Moorsele.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.