Tiende editie Ricardbeurs veilig op Balokken-eiland: gepersonaliseerde fles als blikvanger

Voorzitter Dominique Potie (links) met de gepersonaliseerde fles en in het gezelschap van Joke Verhaeghe en bestuurslid Dirk Depuydt. © MPM
Redactie KW

Ricard Lovers Belgium organiseert op zondag 13 september vanaf 10 uur volgens de coronaregels de tiende editie van de Ricardbeurs. Dit keer niet in de stadszaal Oosthove maar naast clublokaal de cafetaria op het recreatie-eiland De Balokken.

Door het coronavirus was het wachten tot het schepencollege het licht op groen zette. “We hadden een onderhoud met burgemeester Youro Casier, schepen Sonny Ghesquière en noodplanningscoördinator Dylan Hoornaert”, vertelt voorzitter Dominique Potie.. “In Oosthove mocht het niet. We mogen tenten van de stad gebruiken. Net zoals op de wekelijkse vrijdagmarkt op de Steenakker gaan we werken met een aparte in- en uitgang. Het aantal deelnemers zal minder zijn dan de vorige jaren. Ik verwacht een 15-tal deelnemers, ook uit Frankrijk en Nederland. Voor de eerste keer hadden we vorig jaar verzamelaars uit Zwitserland maar door het coronavirus mogen ze niet naar ons land komen.”

Speciaal etiket

Elke beurs presenteert men ook een nieuw glas. Blikvanger dit keer worden 50 gepersonaliseerde flessen Ricard. “Het gaat om een fles van één liter”, zegt Joke Verhaeghe. Ze is voor Pinod-Ricard Belgium vertegenwoordiger in West- en Oost-Vlaanderen. “Die flessen zijn voorzien van een speciaal etiket. Achteraan staat een tekst over het ontstaan van de club en de beurs. Die tekst is ook in het Frans.”

“Die flessen gaan we verkopen”, vertelt de voorzitter. “Het zijn er vijftig, op is op. Dat we er niet te veel hebben laten maken, heeft een reden. We willen dat het iets uniek blijft. Ons glas is genummerd. Op die manier voorkomen we dat zo’n glas op eBay online wordt verkocht. Via het nummer weten we wie dat glas heeft. Ik heb een hekel aan mensen die geld verdienen op de rug van Ricard.”

Ondertussen bezit ik 400 verschillende Ricardglazen – Dominique Potie

Fans van de pastis kopen, ruilen en bewonderen op de beurs alles wat blauw-geel kleurt. Voor de verkoop van Ricard deed de lockdown de horeca uiteraard geen goed. “Anderzijds hadden we in de supermarkten meer verkoop omdat de mensen thuis moesten blijven”, vertelt Joke Verhaeghe. “Ons marktaandeel houdt goed stand. We verkopen trouwens verschillende merken. Zo’n beurs steunen we maar al te graag. Vooral de kenners hechten er waarde aan. Er zullen leuke dingen te zien zijn.”

Met mondmasker

Leuke dingen heeft trucker Dominique Potie uit de Leopoldstraat in overvloed. “Onlangs ging ik naar Edingen om vier ijsemmers”, vertelt hij. “Het stopt niet. Ondertussen bezit ik zo’n 400 verschillende glazen.” De voorzitter doet alvast een oproep aan de bezoekers om een mondmasker te dragen en voldoende afstand te bewaren. “Zondag moet de zon schijnen”, lacht Dominique. “Er komen niet enkel verzamelaars, ook mensen om enkel Ricard te drinken. En we mogen blij zijn dat we elk jaar enorm veel steun genieten van Ricard in Brussel.”

Wie dat wenst, kan ‘s middags blijven eten. Er is stoofvlees met frieten. Tickets kosten 16 euro. Er wordt gevraagd om vooraf in te schrijven tegen ten laatste woensdag 9 september.

De eerste beurs van Ricard Lovers Belgium vond plaats in 2011. Telkens in een andere provincie. In de zaal van ‘t Kapittel was men in september 2015 te gast. Enkele maanden later vond de oprichting van Ricardclub De Balokken Wervik plaats. Een jaar later werd Dominique Potie de nieuwe voorzitter van Ricard Lovers Belgium, dat momenteel meer dan 700 leden telt. Dirk Depuydt verzorgt het secretariaat. Zijn dochter Leslie fungeert als penningmeester. “Het ledenaantal is de afgelopen jaren enorm gegroeid”, zegt voorzitter Dominique Potie. “Dat komt deels door een aangroei van het aantal leden in Nederland. Het gaat om Nederlanders die op vakantie gaan naar Frankrijk en zo Ricard leren kennen.”

(EDB)