Thema ‘bakkers en beenhouwers’ op kamp bij KSA Poperinge

Achteraan v.l.n.r. Corneel Devloo, Simon Reubrecht, Louis Vermeersch, Arthur Vermeersch en Ewout Vandenberghe; vooraan v.l.n.r. Lotte Wyffels, Michiel D'hondt, Wannes Ballyn, Roeland Vancraeynest en Thibaut Verstegen. (foto MD)
Stefanie Vandewalle

2020 zou een waar feestjaar worden voor KSA POPS, maar dat was buiten corona gerekend. Het hoogtepunt van dit werkjaar moest het feestweekend op 1, 2 en 3 mei worden, ter ere van 90 jaar KSA Poperinge. “Momenteel zetten we alles op alles om er een memorabel zomerkamp in Lille van te kunnen maken”, aldus hoofdleider Michiel D’hondt.

KSA POPS werd opgericht in 1930. “Voor ons 90-jarig bestaan stippelden we een heus feestweekend uit”, vertelt hoofdleider Michiel ‘Dhondt (21), laatstejaarsstudent marketing in Gent. Zelf is hij al 16 jaar lid van de jeugdbeweging, waarvan vier jaar leider van de piepers (3de en 4de leerjaar) en een jaar als (hoofd)leider van de jonghernieuwers (3de en 4de middelbaar). “Op vrijdag 1 mei stond een OLB-Bal (Oud Leiders Bende, red.) gepland. Op ons terrein voorzagen we hiervoor een grote tent. Hierrond wilden we de volgende dag ook een kinderdorp uitbouwen, met springkastelen, volksspelletjes, grimestandjes en een terras waar ouders intussen zouden kunnen genieten van een streekbiertje. In het KSA-gebouw zelf gingen we een museum opstellen, waarin de bezoekers aan de hand van foto’s en interessante of straffe verhalen een terugblik op onze geschiedenis kregen. Op zondag 3 mei wilden we een eetfestijn met beenhesp en frietjes op poten zetten. Toen we half maart in lockdown moesten, stond het hele feestweekend eigenlijk al zo goed als op punt. We voelden het al een tijdje aankomen en het duurde niet lang vooraleer we beslisten om onze feestplannen een halt toe te roepen.”

“Voorlopig ligt er nog geen nieuwe datum vast om ons 90-jarig bestaan te vieren”

“Voorlopig ligt er nog geen nieuwe datum vast om ons 90-jarig bestaan te vieren. Ofwel in de loop van volgend werkjaar of, wie weet, schuiven we de feestvreugde ineens op naar een nóg grootser spektakel ter ere van ons 95-jarig jubileum. We duimen dat onze fuif ‘Villa’ mag plaatsvinden begin september. Gelukkig hebben we de voorbije jaren een mooie financiële buffer opgebouwd en zien we ons niet meteen genoodzaakt om ons zomerkamp duurder te maken. Naar de toekomst van KSA Pops toe hoop ik op hetzelfde elan verder te mogen werken. De laatste jaren zien we onze ledenaantallen lichtjes stijgen. Hopelijk groeien we gestaag zo verder en slagen we erin ons gezellige karakter te bewaren.”

Twee bubbels

Momenteel leeft de jeugdbeweging volop toe naar haar jaarlijkse zomerkamp dat plaatsvindt van 12 tot 21 augustus in Lille, Antwerpen. Michiel: “Tot nu toe vergaderden we met de leidingsgroep een tweetal keer online en eerstdaags kunnen we de inschrijvingen open zetten. Het wordt een totaal ander kamp dan we gewoon zijn. Concreet zullen de leden over twee bubbels worden verdeeld. Daarnaast zal ook de koksploeg, die bij ons bestaat uit oud-leiders en onze volwassen begeleider Arne Devos, een volledig aparte bubbel vormen. We hebben geluk dat er voor deze zomer een mooie, ruime kampplaats vastlag. De kampbaas hielp ons al bij de herindeling en het bestellen van extra toiletruimtes. Een Ieperse firma schonk ons handgel. Van Jeugddienst Poperinge mogen we contactloze thermometers lenen en KSA Noordzeegouw hielp ons op met concrete richtlijnen en een handige kamppakket.”

Charmes

Met 148 leden is KSA POPS een middelgrote jeugdbeweging. “Eén van de charmes vind ik zelf dat iedereen elkaar kent over de geledingen en leeftijdsgroepen heen. Van deze troef zullen we deze zomer wat afstand moeten doen, jammer genoeg niet alleen figuurlijk. Toch zetten we maximaal in op gezelligheid. Hoewel we een mannelijke jeugdbeweging zijn, waar het er bij momenten serieus hard, wild of vuil kan aan toegaan (knipoogt, red.), hebben we ook twee meisjes in onze leidingsploeg: Margot en Lotte. Dat is altijd zo geweest. Vooral de jongste leden hebben op kamp weleens nood aan wat vertrouwelijke of troostende woorden van onze mamafiguren.”

Creatieve ideeën

“Ondanks alle coronamaatregelen kijken we nu al uit naar ons kamp. De leiders bruisen van de creatieve ideeën. Het kampthema wordt bijvoorbeeld ‘bakkers en beenhouwers’. Twee leiders volgen namelijk een bakkersopleiding. Daarnaast hebben we ook twee slagerszonen, de broers Vermeersch in onze leidingsploeg. Ideaal dus, om deze twee beroepen uit te spelen over onze twee bubbels heen. Vooral voor de oudste geledingsgroep, de jonghernieuwers, wordt het anders dan anders. Voor hen geen heenreis op de fiets, en ook geen traditionele ‘tweedaagse’ met overnachting buiten de kampplaats. Toch zijn we van plan hun fietsen mee te nemen op de trein en het laatste stukje te fietsen en schotelen we hen een iets uitdagendere dagtocht voor”, besluit hoofdleider Michiel.

KSA Pops

Opgericht in 1930.

Hoofdleiders: Michiel D’hondt en Glenn Lignel.

Leden: 148 leden en 29 leiders (waarvan 27 jongens en 2 meisjes).

Lokaal: Duinkerkestraat.

KSA POPS is een jeugdbeweging die wekelijks op zaterdag van 14 tot 16.30 uur activiteiten uitwerkt voor 6- tot 16-jarige jongens. Jaarlijks organiseren ze een aantal vaste evenementen. Zo is er het Ribbetjesfestijn, de fuif Villa en het krokuskamp in Westouter. Het tiendaagse zomerkamp met de voltallige groep vormt het jaarlijkse hoogtepunt.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.