Theater in het park tijdens autoloze zondag in Roeselare

Redactie KW

Vijf toneelverenigingen brengen op de autoloze zondag een voorstelling in open lucht in het stadspark. “Dit is een aangepaste editie van het Rumbeekse project dat in augustus wegens regenweer niet kon plaatsvinden”, legt schepen Dirk Lievens uit.

Theater in het Park heet het nieuwste cultuurproject in Roeselare en het biedt de lokale toneelverenigingen toch nog wat perspectief op het moment dat corona de najaarsprogrammatie in de war stuurt.

“We willen in deze moeilijke tijden een netwerk van toneelverenigingen opbouwen”, vertelt cultuurschepen Dirk Lievens. “Op zondag 16 augustus spelen vijf verenigingen in het stadspark evenveel kleine stukjes straattheater. Ze doen dat zes keer na elkaar telkens voor groepjes van 25 kijkers. Het worden stuk voor stuk pareltjes van verfrissend, vrolijk, kort en bondig toneel.”

AMA-producties brengt met Bart Claeys het stukje ‘Mario&Julia’, een hedendaagse humoristische versie van Romeo en Julia. Hij stelt zich op ter hoogte van het lokaal van de schuttersgilde. Ook van de partij, zijn de Verenigde Vrienden. Zij brengen het tragikomisch relaas van een volksmens die terugkijkt op zijn jeugdjaren. Deze groep vind je in het park aan de Kattenstraat ter hoogte van K33.

swipen bij de bootjes

Volksveredeling had haar najaar toch even anders gezien. De vereniging bestaat honderd jaar en wou dat vieren met een productie met een recordaantal toneelspelers op het podium. Dat feest is uitgesteld naar volgend jaar, maar Volksveredeling is wel te zien tijdens Theater in het Park met korte stukjes ‘Mozart op bezoek bij de gravin’. Te vinden kant Diksmuidsesteenweg.

“Het worden stuk voor stuk pareltjes van verfrissend, vrolijk, kort en bondig toneel”

Voor een kwartiertje toneelvertier van Kinky en co moet je bij de roeibootjes zijn. Daar zitten twee jonge dames op een bankje te swipen. In het Noordhof, het deel van het park tussen Noord- en Kattenstraat speelt ‘t Souffleurke ‘Ontmoetingen in de Stad’, een kortverhaal waarbij Jules Lagae, Albrecht Rodenbach, Cecilia Callebert, Onze Lieve Vrouw Onbevlekt Ontvangen en Juul Plastiek elkaar ontmoeten. Voor dit theatergebeuren moet verplicht worden ingeschreven via de webshop #vanrsl of telefonisch op het nummer van het Vrijetijdspunt (051 26 24 00). De deelname is gratis en er zijn voorstellingen om 14 uur, 14.45 uur, 15.30 uur, 16.15 uur, 17 uur en 17.45 uur. Het dragen van een mondmasker is verplicht. “Het is die dag ook autoloze zondag in Roeselare”, weet schepen Dirk Lievens. “Een deel van het stadscentrum is dan afgesloten, maar de buurt rond het park blijft makkelijk te bereiken. Uiteraard hopen we dat de toneelliefhebbers vooral met de fiets komen.” Naast Theater in het Park zijn er tal van andere activiteiten in de stad. Kinderen zijn de baas op het Polenplein waar een Natour4Kids wordt georganiseerd. Met oortjes in kan je op zoek naar posters in het autovrije gebied en beleef je de stad op een originele manier.

tuimelwagen

Op acht locaties bracht de Roeselaarse kunstenaar Elias Cafmeyer kunstwerken samen van evenveel van zijn vrienden-kunstenaars. Op het de Coninckplein zijn er allerlei activiteiten voor kinderen. Thema is daar verkeersveiligheid. De tuimelwagen van de politie kan je uitproberen op het Stationsplein.

Op Krottegem is er tweede editie van Dorp in de Stad, een coronaveilig gebeuren waarbij het contact tussen de mensen toch de hoofdbedoeling is. De hele dag kan je door de stad cruisen met de fietstaxi of met een paardenkoets.

De stad Roeselare garandeert een veilige autovrije zondag in de binnenstad. Uiteraard blijven de huidige coronaregels van toepassing. (BCR)

Info: Programma en inschrijven op www.roeselare.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.