Theater Buitenbeentje uit Pittem stelt nieuwe productie voor tijdens infoavond

Het bestuur van Theatergroep Buitenbeentje met de spelers en geïnteresseerden. © (foto Tom Verbiest)
Redactie KW

Op 25 september verwelkomde het bestuur van het jeugdtheatergezelschap Buitenbeentje samen met een aantal spelers van de vorige producties heel wat geïnteresseerde potentiële spelers in de zaal Broeders Maristen. Tijdens de infoavond werd de nieuwe productie voorgesteld, die in het voorjaar van 2021 opgevoerd zal worden.

In maart dit jaar kreeg theater Buitenbeentje een mokerslag toegediend. Een week voor de voorstellingen van Pier en Huize Dolle Kervel legde de lockdown ons land wekenlang lam. Door de strenge maatregelen besloot het bestuur in overleg met de spelers en regisseur om de voorstellingen niet te verplaatsen naar een latere datum.

“Het was een moeilijke beslissing die we liever niet hadden genomen”, vertelt voorzitter Gert Janssens. “De spelers waren klaar om te schitteren op het podium, het decor was klaar, de teksten waren gekend. Het was enkel nog wachten tot de première. Door de aanhoudende onzekerheid rond het virus zagen we ons om organisatorische redenen genoodzaakt de voorstellingen definitief te annuleren.”

Door de veiligheidsvoorschriften was de ontvangst tijdens de infoavond sober en zaten de jongeren in aparte bubbels aan tafel. Maar ondanks deze artificiële afstand was de sfeer opperbest. Het bestuur was bovendien tevreden met de opkomst.

Coronacontroleur

“We zijn blij zoveel nieuwe spelers te mogen verwelkomen. Theater Buitenbeentje staat nog in de kinderschoenen. We kunnen het ons niet permitteren een sabbatjaar in te lassen. En als we zien hoeveel plezier en voldoening onze spelers tijens de vorige producties hadden, willen we absoluut het risico nemen om dit jaar een productie op te starten”, zegt Gert.

Dat ze wel degelijk een plan hebben om de coronamaatregelen te respecteren, bewijst Hilde Vergote op een ludieke wijze. “Naast ondervoorzitter ben ik nu ook aangeduid als ‘coronacontroleur’. Ik zal erop toezien dat de repetities veilig verlopen. We zullen er alles aan doen om de maatregelen zo veel mogelijk te respecteren. Repeteren zal gebeuren met mondmasker en met respect voor social distancing.”

Theater Buitenbeentje vroeg aan Danny Verlinden of hij het stuk wou regisseren. De regisseur stemde er maar al te graag mee in. “Het belooft een klepper te worden”, steekt Danny van wal. “Ditmaal spelen we een echte klassieker van Shakespeare, namelijk Hamlet. Shakespeare gebruikte soms ingewikkelde zinsconstructies, maar dat deed hij om emotie in zijn dialogen te verwerken.”

“Ik kan de spelers enigszins geruststellen dat ze geen al te moeilijke teksten zullen moeten instuderen. We brengen namelijk de herwerkte versie van Hamlet: Omelet met spek. De taal is aangepast, maar de verhaallijn blijft grotendeels dezelfde.”

Stuk met komische noot

“Ik heb al een bepaald idee van de regie en het decor. Alle ingrediënten zijn aanwezig om een sterk stuk met een komische noot te brengen.”

Het is alvast een hele uitdaging voor de spelers. Daarom wil de regisseur begin oktober al starten met de eerste lezingen en het verdelen van de rollen. “Ik heb al een volledig repetitieschema uitgewerkt, zodat de spelers deze data snel kunnen vastleggen. Als je met een groep jongeren werkt, is dat heel belangrijk. Zo kunnen ze rekening houden met hun schoolwerk en proeven. Het zal ook belangrijk zijn om zoveel mogelijk voltallig te kunnen repeteren. Al moeten we het scenario, waarbij er niet voluit gerepeteerd kan worden, ook in ons achterhoofd houden.”

Noa Popelier is een van de nieuwe aanwinsten. Aandachtig volgde ze de voorstelling van het stuk en toen ze het repetitieschema kreeg, had ze er duidelijk zin in. “Ik kijk er al naar uit om mee te spelen in dit stuk. Het is leuk om met enkele vriendinnen aan het toneelstuk te mogen deelnemen”, vertelt Noa. Ook Nikita Buddaert reageert enthousiast. “Vorig jaar kon jammer genoeg niet doorgaan. Anders was het mijn tweede optreden voor Buitenbeentje. Stiekem hoop ik op een leuke rol.”

Meer bekendheid

Na de infoavond blikte voorzitter Gert Janssens tevreden terug. “We zijn blij om te zien dat onze theatergroep interesse wekt bij de jongeren. We merken ook dat Buitenbeentje steeds meer bekendheid krijgt. Niet alleen uit Egem of Pittem kwam er interesse, er waren ook jongeren aanwezig uit Ardooie en Izegem.”

“Wie zich nog bij onze groep wil aansluiten, is zeker welkom en mag ons contacteren. We zijn altijd op zoek naar nieuw talent.”

“Iedereen kijkt er heel erg naar uit om terug op te treden voor publiek. Uiteraard zal de zaal wat anders ingericht worden en werken we aan een concept waarbij het publiek in bubbels naar het stuk zal kunnen kijken. We zijn ervan overtuigd dat de mensen ernaar verlangen om even zorgeloos en op een veilige manier te kunnen genieten van een toneelstuk. We willen vooral weer perspectieven bieden.” (Tom Verbiest)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.