Terra Porcorum in Staden organiseert moorddiner in speelboerderij ‘t Ganzengoed

Ann Verhulst, Nele Cool, Ferry Willaert, Rudi Vanden Borre, Frederik Vanbesien, Patrick Heyte (auteur, coach). (foto JCR)
Redactie KW

Toneelvereniging Terra Porcorum besliste dit jaar geen toneelvoorstelling in te richten. Zeven voorstellingen met coronamaatregelen organiseren is volgens voorzitter Ferry Willaert niet haalbaar. Als alternatief wordt een moorddiner ingericht in speelboerderij ‘t Ganzengoed.

“We hebben pas op 1 augustus beslist om onze voorstellingen in november niet te laten doorgaan”, vertelt voorzitter Ferry Willaert. “We hadden gedacht dat de coronasituatie zou opklaren, maar dat bleek jammer genoeg niet het geval. We hadden overigens al een stuk gekozen en de regisseur had de rollen al verdeeld. Spelen bleek evenwel geen optie. Doordat er maar een beperkt aantal mensen toegelaten wordt, zouden we niet op volle capaciteit kunnen spelen. Normaal zijn er per voorstelling zo’n 165 mensen aanwezig in de bovenzaal van het vroegere gemeentehuis. Door corona zouden er maar 40 per voorstelling toegelaten worden. Ook de bar, onze bron van inkomsten, kan niet. Mensen zouden ook aan tafel bediend moeten worden. Het was gewoonweg niet haalbaar.”

25 bladzijden

“Het was uiteindelijk onze secretaris Ann Verhulst die met het idee op de proppen kwam om een moorddiner in te richten”, gaat Ferry verder. “We hadden vroeger al eens het idee geopperd om een moorddiner te gaan spelen als dat zou passen. Het moorddiner dat we opvoeren is een stuk dat geschreven werd door Vlamertingenaar Patrick Heyte. Patrick had eerder al gezegd dat we zijn moorddiner mochten gebruiken als we daar zin in hadden.”

“We opperden vroeger al eens het idee om een moorddiner te organiseren”

“Het stuk werd overigens een 30-tal keer op verschillende plaatsen in Vlaanderen gebracht”, pikt secretaris Ann Verhulst in. “Het diner werd wel nog niet onze contreien opgevoerd. We zijn begin september met de voorbereidingen, zoals het maken van de affiches, gestart. Ondertussen hebben we er drie repetities opzitten. Qua tekstvolume valt het repeteren heel goed mee. Met ons vijf dienen we samen amper 25 bladzijden te repeteren.”

“Het stuk heet ‘Barcelona’. Het speelt zich af op een etentje van een duivenclub. De vijf spelers, naast mezelf zijn dat Frederik Vanbesien, Nele Cool, Ann Verhulst en Rudi Vanden Borre, zijn bestuursleden van de vereniging. Tijdens het diner kunnen de toeschouwers op zoek naar een moordenaar”, legt Ferry uit.

viergangenmenu

“We starten het diner met een glaasje bubbels met bijhorende hapjes”, pikt Ann in. “Daarna volgt een garnaalkroket met garnituur als voorgerecht en exotische kalkoenfilet met witte druivensaus, kroketjes en warme groentjes als hoofdgerecht. We sluiten af met een dessertbordje en koffie. Dit alles wordt voor 60 euro geserveerd met aangepaste wijnen. Tussen de verschillende gangen door spelen we ons verhaal. De toeschouwers krijgen de kans om te raden wie de moordenaar is. Iedereen krijgt bij het binnenkomen een formulier waarop de naam van de moordenaar genoteerd kan worden. Het formulier wordt na het hoofdgerecht opgehaald. De winnaar wordt met een prijs beloond. Als meerdere mensen de moordenaar weten aan te duiden, beslist een schiftingsvraag uiteindelijk over de winnaar” “Per voorstelling wordt maximum 50 man toegelaten.”, licht Ferry toe. “Uiteraard gebeuren de voorstellingen coronaveilig. Zo wordt het publiek volgens inschrijving verdeeld over bubbels en geldt de regel van anderhalve meter afstand. Het publiek wordt ook bij het geheel betrokken. Als we daarvoor dichter bij de mensen moeten komen, dragen we een mondmasker.” ‘Barcelona’ wordt opgevoerd in ‘t Ganzengoed in de Wallemolenstraat 10 op 6, 7, 10, 13 en 14 november om 19 uur en op 8, 11 en 15 november om 11.30 uur. Meer info en inschrijvingen bij Ferry (0474 59 79 96 of info@terraporcorum.be). (BCH)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.