SWOP & GO trakteert 1.000ste abonnee op geschenkenmand

Schepen Philippe De Coene, Magali Goeminne, Alexandra Tkaeh en haar dochters en Katrien Maes met de medewerkers Ann, Christiane, Salma en Selem. (foto JVGK)
Redactie KW

Ruilwinkel SWOP & GO heeft onlangs de duizendste abonnee mogen begroeten die op regelmatige basis langskomt. De familie van Alexandra Tkaeh uit Oekraïne kreeg een geschenkenmand.

SWOP & GO, in de Damastweverstraat, bestaat zes jaar. In 2016 begon Katrien Maes met succes haar project SWOP & GO in Harelbeke. In 2017 verhuisde ze naar Kortrijk. Het project is even geniaal als eenvoudig: een ruilwinkel voor kinderkledij en bij uitbreiding een uitleendienst van speelboxen voor kwetsbare gezinnen.

“Iedereen kan kledij binnenbrengen en meenemen in ruil voor jetons. Als leerlingenbegeleider merkte ik dat er hoe langer hoe meer kwetsbare gezinnen zijn die het minder breed hebben. Iets doen voor die families die het minder hebben, dat was het. Ik heb een groot hart”, vertelt Katrien Maes. “Het ruilsysteem biedt de mogelijkheid om voor kinderen van 0 tot 14 jaar kledij aan te schaffen”, verduidelijkt dochter Magali Goeminne, die meehelpt in de zaak.

Elk gezin geabonneerd op het initiatief telt ongeveer drie kinderen. Zo ondersteunt SWOP & GO 3.000 Kortrijkse kinderen met mooie en kwaliteitsvolle kledij. SWOP & GO mocht onlangs de duizendste abonnee begroeten die op regelmatige basis langskomt. De familie Tkaeh, afkomstig uit Oekraïne, kreeg een geschenkenmand met kinderartikels, badproducten, speelgoed, knuffels, gadgets en tal van ruil- en waardebonnen. “Ik ben nu zeven maanden in België. We hebben hier een beetje rust en vrede gevonden”, zegt moeder Alexandra. “We zijn blij dat deze winkel bestaat en zeker blij met deze verrassing. Katrien is een vriendin geworden.”

Nieuwe Deelfabriek

In 2023 verhuist het initiatief mee naar de Nieuwe Deelfabriek, op de site van de Oude Brandweerkazerne in de Rijkswachtstraat. “Dat zal goed van pas komen, want de ruimte barst hier bijna uit haar voegen”, lacht Katrien. “De positieve reacties, blije gezichten, zien dat ‘het werkt’, dat maakt mijn dag goed.”

“De Deelfabriek ondersteunt twaalf vrijwilligersinitiatieven waaraan meer dan 35 mensen heel hard werken”, zegt Philippe De Coene, schepen van Sociale Vooruitgang (Vooruit). “Zij bereiken jaarlijks meer dan 5.000 bezoekers, meer dan vaak gezinnen met minder. Een volledig nieuwe Deelfabriek in 2023 in de oude brandweerkazerne schept nieuwe mogelijkheden. Zo geven we de mensen achter SWOP & GO en de andere initiatieven de plaats en de groei die ze verdienen.” (PV)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier