Surfers kunnen binnenkort terecht op kunstmatig meer in Knokke-Heist

© (Foto Lakeside)
© (Foto Lakeside)
Redactie KW

Deze zomer beginnen in de badplaats de werkzaamheden van een groot kunstmatig meer waarop surfers golven zullen kunnen bedwingen van twee meter hoog. Dat weet De Tijd. De technologie komt van het bedrijf AllWaves uit Oostende.

Hiermee wil men via Knokke de (surf)wereld veroveren. AllWaves wil inspelen op de groeiende wereldwijde populariteit van die watersport. Geert Nauwelaerts en zijn neef Steven Nauwelaerts sleutelen al een paar jaar aan een technologie om kunstmatige golven op te wekken. Zij stelden hun schaalmodel van het project voor in een onderzoekloods aan de Oostendse vismijn. Op een drijvend platform heeft het bedrijf minutieus een surfbassin nagebouwd, waar golfjes in rollen en breken, die in het echt tot twee meter hoog zullen worden. De schaal is een op twintig, wat betekent dat het eindresultaat een kunstmatige surfpool van 150 meter lang op 100 meter breed moet worden, waar 80 surfers tegelijk golven kunnen bedwingen die hen tot 15 seconden surfplezier per golf moeten bezorgen. “15 seconden is voor veel surfers een eeuwigheid”, zegt Steven Nauwelaerts in een gesprek met De Tijd. “Als je 15 zulke golven in een uur kan nemen, ben je uitgeput. In de natuur moet je vaak uren of zelfs dagen wachten om zo intensief te kunnen surfen.”

De twee neven richtten samen met zakenpartner Stephanie Maes vorig jaar AllWaves op om hun installatie op punt te zetten en te verkopen aan uitbaters van kunstmatige wavepools, die overal ter wereld in de steigers staan. Na de testfase in Oostende begint deze zomer de bouw van een enorme wavepool naast de Natiënlaan in Knokke-Heist. De gemeente stelt een terrein ter beschikking, levert de voorzieningen en maakt het mogelijk een wavepool van 100 meter op 100 meter uit te graven, waardoor de golftechnologie een paar jaar in het echt getest kan worden. Vanaf het najaar zouden de eerste professionele surfers er aan de slag kunnen om de kwaliteit van de golven te evalueren.

Het doel is in 2023 elders in Knokke-Heist de eerste commerciële wavepool van het land te openen. Die komt volgens De Tijd wellicht iets verderop, op een terrein naast Lakeside Paradise, waar al een kunstmatige vijver voor wakeboarders ligt.

(ACR)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten