Supportersclub Duivels Lauwe Astor spoelt EK-kater door: “Dit jaar niet meer naar stadion”

De leden van de fanclub kwamen onlangs een eerste keer weer bijeen om plannen te smeden na het covid-19-tijdperk. © WO
Redactie KW

Supportersclub Duivels Lauwe Astor heeft iets met koning Boudewijn. Liefst van al trekken de Lauwenaars met de bus naar het Koning Boudewijnstadion om er de Rode Duivels vooruit te schreeuwen. In het andere geval volgen ze de match op televisie in hun stamcafé Astor in de Koning Boudewijnstraat in Lauwe.

Het beloofde een onvergetelijke voetbalzomer te worden voor de duivels van Lauwe Astor. In hun stoutste dromen zagen ze de Rode Duivels op één been Europees kampioen worden. En die titel zou op zijn beurt de piepjonge fanclub een geweldige boost bezorgen. Maar dat was buiten covid-19 gerekend, een ongrijpbare outsider die alle EK-dromen in de vernieling speelde.

Tickets voor finale

“Dertien van onze leden hadden tickets voor het EK. Het zou een roadtrip naar Kopenhagen worden. We wilden er op 18 juni in het Parkenstadion onze nationale elf aanmoedigen”, vertelt voorzitter Piet Vandaele. “We waren zelfs van plan om vanuit het stadion sfeerfilmpjes te streamen naar het grote scherm op Lauwe Plaats tijdens Lauwe Duivelt. Vier leden hadden ook tickets voor de halve finale en de finale in Wembley. Dat alles zal nu iets voor volgend jaar zijn. De tickets blijven gelukkig geldig, ook het geld voor het hotel kunnen we recupereren als we opnieuw boeken. Maar dan ruilen we wel de auto in voor het vliegtuig.”

Red Flames

Eerder zagen de Lauwse duivels een kwalificatiematch van de Red Flames – want ook het nationale vrouwenteam kan op hun onvoorwaardelijke steun rekenen – in het water vallen. “Op 14 april zouden de Flames in Oostende een topduel tegen Zwitserland spelen. De schoonbroer van Tessa Wullaert had er voor ons een meet-and-greet geregeld. De wedstrijd is nu verplaatst naar 1 december en zal in Leuven worden gespeeld.”

Het idee om een club op te richten kwam van Lieven Mortier en Toon Debonne en ontstond in de aanloop naar het WK in Rusland in 2018. Red Flame Tine Schryvers, die nu bij OHL Vrouwen speelt, is meter van de supportersclub. Toen ze op Racing Lauwe aanwezig was voor Football for Friends vroegen ze haar of ze het meterschap van de Duivels Astor wilde aanvaarden.

Piet Vandaele.
Piet Vandaele.© WO

Opgericht in: 2018

Voorzitter: Piet Vandaele (51) volgde in december Lieven Mortier op.

Ledenaantal: 35

Lokaal: café Astor in de Koning Boudewijnstraat 133 in Lauwe.

Duivels Lauwe Astor is een officiële fanclub van de Rode Duivels en de Red Flames. Je kan de club contacteren via de Facebookpagina ‘Duivels Lauwe Astor’.

De fanclub woonde al enkele wedstrijden van de Red Flames bij en heeft thuiswedstrijden van de Rode Duivels tegen Zwitserland, IJsland, San Marino en Cyprus op zijn palmares staan. “Maar het absolute hoogtepunt was de verplaatsing naar Schotland. Het is onze enige verplaatsing tot nu toe, en het was meteen een schot in de roos. We waren er aanwezig met een vijftiental supporters en we kwamen zelfs in het VTM Nieuws. De twee thuismatchen die daarop volgden, waren telkens goed voor een volle autobus”, aldus de voorzitter.

Geestige bende

“De sfeer op de bus kan niet beter. We hebben pistolets en drank mee. Supporters van Club Brugge, Anderlecht, Kortrijk, Moeskroen trekken aan één zeel. Iedereen zorgt voor elkaar en we letten erop dat er niemand achterblijft: samen uit, samen thuis. Het is een geestige bende en na afloop drinken we nog een pintje.”

En natuurlijk worden de wedstrijden van beide nationale elftallen ook druk bekeken en becommentarieerd in het stamcafé bij Francky Vansteenkiste en Mieke Noppe. “Tijdens de match kosten de pintjes één euro en onder de leden vullen we een pronostiek om de kassa te stijven. Daarmee zijn drankbonnetjes voor de volgende keer te winnen.”

Het absolute hoogtepunt was de verplaatsing naar Schotland

Duivels Lauwe Astor wil graag zijn ledenaantal uitbreiden en organiseert daarom in het najaar een inschrijvingsdag. “Door de heropflakkering van het coronavirus kunnen we nog geen datum prikken. Geïnteresseerden houden best onze Facebookpagina ‘Duivels Lauwe Astor’ in de gaten”, weet Piet Vandaele.

Petjes en sjaals

“Iedereen is welkom. Nieuwe leden kunnen zich inschrijven, huidige leden kunnen hun lidmaatschap vernieuwen. We projecteren ook foto’s van voorbije wedstrijden, zodat iedereen idee krijgt van de sfeer. Als club genieten we voorrang op het verwerven van tickets. We regelen alles voor onze leden. Van de bond krijgen we allerlei petjes en sjaals, die we onder de leden verdelen. Ook houden we elk jaar een nieuwjaarsreceptie. Het lidgeld bedraagt 50 euro voor twee jaar. Die periode omvat de nieuwe kwalificatiecampagne en het wereldkampioenschap. Momenteel staan onze plannen op een laag pitje, het is afwachten wanneer er weer matchen met publiek gespeeld worden. Dit jaar gaan we niet meer naar het stadion, maar we zullen de matchen hier volgen.”

(Carlos Berghman)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.