Stefaan Bekaert kijkt uit naar zijn Folk Ruiselede

© RVDS
Redactie KW

Op 16 oktober gaat de 13de editie door van het folkfestival Folk Ruiselede. Stichter en bezieler Stefaan Bekaert (47) heeft de groepen gecontracteerd en maakt zich sterk dat het festival weer in groot ornaat kan doorgaan, desnoods met beperkingen qua opkomst.

De 47-jarige Stefaan Bekaert blikt terug op de geboorte van zijn muzikaal geesteskind. “Tot in 2006 speelde ik gitaar in folkgroep ‘Et Encore’ uit Deerlijk”, opent de Ruiseledenaar. “Ik raakte meer en meer geëngageerd in het sociale leven hier en maakte me de bedenking: hier in Ruiselede is er jazz en blues met Banana Peel, klassieke muziek bij Piano’s Maene, kleinkunst via de basisschool, rock via jeugdhuis Jester… Waarom dan ook niet met het genre folk?”

“Zelfs als er maar 100 man mag komen, gaan we nog door”

“In 2008 was er onze primeur, een hechte vriendenkring organiseerde. Met twee topgroepen, enorme ambiance en positieve commentaren. Veelbelovend dus en meteen de stimulans en de trigger voor een vervolg. Folk Ruiselede was geboren en ging jaarlijks springlevend en vol vuur door. Eerst in november, maar door het barkoude weer hadden we pech. Een Schotse groep kon na het optreden niet meteen terug – hun vliegtuig kon niet opstijgen – en moest hier dagen blijven. Die ervaring indachtig hebben we meteen de datum wat vroeger geprikt, begin oktober”, vertelt Stefaan.

Tegenslagen

“Echte uitschieters in goede of negatieve zin hadden we niet. In ons collectief geheugen blijft dat sublieme optreden gebrand van een Ierse groep, die zomaar uren bleef doorspelen tot jolijt van het dolle publiek. Een mindere herinnering was dat tijdens een soundcheck eens alle stroom uitviel, enkele uren voor aanvang van het festival. Paniek en verwarring, tot dan toch in extremis de redding kwam.”

“Voor de editie van rampjaar 2020 waren twee gereputeerde groepen geboekt, waaronder een groep uit Denemarken. De onzekerheid bleef woekeren of het al dan niet zou mogen doorgaan. In augustus wisten we dat het niet kon doorgaan. En ja, precies in oktober doken we in de tweede lockdown. We werken al enkele jaren collegiaal en constructief goed samen met Johan Casier, die ukelele weer prominenter in de spotlights brengt. Hij had meer tegenslag. Zijn Ukelele-avond was gepland op 14 maart 2020. Op 11 maart, mijn verjaardag, zaten we hier nog samen voor de laatste praktische afspraken. De dag erna, 12 maart, kwam de nationale lockdown. Dat is balen”, zucht Stefaan.

Groepen van eigen bodem

“Voor aflevering 13 van Folk Ruiselede op 16 oktober hebben we bewust geen buitenlandse groepen geboekt. Wel twee groepen van eigen bodem. Lies en Jeroen openen de avond en daarna is er de driemansformatie STEW uit Wervik, met Ierse klassiekers, tempo-covers en heerlijke dansmuziek. Deze editie willen we sowieso laten doorgaan, zelfs met beperkingen qua capaciteit. Normaal hebben we zo’n 200 bezoekers. Mocht de overheid ons toch op 100 man begrenzen, dan nog gaan we door. Het is nu nog afwachten hoe de mensen zullen reageren na anderhalf jaar stilte.”

“Wij met onze groep van 12 medewerkers gaan alles tot in de puntjes organiseren. Dat zijn we ons trouw publiek verschuldigd. Corona heeft geen wonden geslagen op ons enthousiasme en onze grenzeloze ambitie. We hebben één editie moeten annuleren, dat is het. Daarnaast hebben we geen negatieve impact ervaren”, besluit gangmaker en folkfan Stefaan Bekaert. (RVDS)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.