Steeds In Form Ooigem behaalt mooie resultaten in online internationale wedstrijd

Trampolineclub Steeds In Form Ooigem zag door de coronacrisis heel wat wedstrijden door de neus geboord. Maar in oktober nam de club toch deel aan een internationale wedstrijd. SIF sprong als enige Belgische deelnemer in het oog in een online wedstrijd met acht Europese landen. “Zo hebben we toch een doel gehad”, klinkt het.

De gymnasten hopen volgend jaar onder meer de tweejaarlijkse Leieland Cup te kunnen organiseren. © NVR

Zoals zoveel sportwedstrijden moest ook de trampolinewereld halverwege maart de wedstrijden staken. Steeds In Form Ooigem deelde dus in de klappen. “De gymnasten van het C-niveau hadden net het provinciaal kampioenschap achter de rug. De B-gymnasten hebben hun voorbereidingen niet meer kunnen verzilveren. Trainingen en wedstrijden werden afgelast”, herinnert Saskia Demeyer van SIF Ooigem zich.

Zodra het mocht, zijn de gymnasten weer beginnen trainen. “Tijdens de lockdown kon enkel op conditie, vormspanning en kracht getraind worden. Het was voor onze gymnasten niet evident om hun niveau op peil te houden. Daarom hebben we de eerste trainingen outdoor gehouden. We sleurden onze trampolines van de sporthal naar de parking, zodat we toch weer konden opbouwen.”

Geen fietsweekend

Op dat moment wist de club niet naar welke doelen ze toe trainden. Het recreantentornooi in april werd afgelast. De tornooien in het Nederlandse Goes en het Duitse Mainz ondergingen hetzelfde lot. “In plaats van het weekend naar Mainz wilden we een fietsweekend organiseren. Maar door de grote respons van onze leden en hun familie was ook dat niet meer mogelijk om te organiseren binnen een coronaveilige situatie.”

Uiteindelijk duurde het tot Saskia op Facebook een bericht las over een internationale online wedstrijd. “We besloten ons in te schrijven voor de zogenaamde E-tramp. Onze gymnasten namen het op tegen turners uit Canada, Denemarken, Estland, Finland, Duitsland, Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk”, geeft ze aan.

We sleurden zelfs onze trampolines van sporthal naar parking

De coaches dienden zelf de oefening te filmen en door te sturen. Aan het begin van de oefening toonden de gymnasten een unieke controlecode die ze eerder die week doorkregen. “De wedstrijd bestond uit verschillende rondes die over meerdere weken liepen. Uiteindelijk behaalden we hele goede resultaten: Yaron Devos werd eerste bij de 13- en 14-jarigen en Laura Lietaert haalde zilver bij de +17-jarigen. Kato Callens kon tot slot een derde plaats binnenrijven bij de 11- en 12-jarigen. Vervolgens konden we zelfs nog drie vierde plaatsen en een vijfde stek binnenrijven. Een mooi resultaat, zeker als je weet dat onze gymnasten slechts twee weken hadden om zich klaar te stomen.”

Recreantentornooi

Voor Steeds In Form was de E-tramp een unieke ervaring, al hopen ze dat ze in de toekomst opnieuw live wedstrijden kunnen springen. Volgend jaar staat immers opnieuw het recreantentornooi en de tweejaarlijkse Leieland Cup gepland. “Al zullen we aan heel wat voorschriften moeten voldoen. Zo dienen gymnasten, juryleden en trainers bijvoorbeeld gedurende het hele tornooi gescheiden te zijn van de supporters en mogen supporters van verschillende groepen elkaar niet kruisen. Het wordt nog een heel lastige opgave om de puzzel te maken, maar we hopen dat we de stukjes in elkaar kunnen doen passen”, besluit voorzitter Kurt Vandevelde.

Oprichting: Steeds In Form Ooigem werd opgericht in 1969. “We zijn blij dat we in oktober nog een mooi feestweekend konden houden. We wisten toen nog niet welke tijd we tegemoet gingen.”

Voorzitter: sinds juli is Kurt Vandevelde voorzitter.

Ledenaantal: de club telt 64 leden. “Ondanks de coronacrisis zagen we ons ledenaantal lichtjes stijgen. Dat komt omdat we nu meer trainingsmomenten hebben.”

Lokaal: sporthal Leieland in Ooigem. “We hopen ooit een exclusief deel van de sporthal te hebben. Zo zouden we niet elke training alle trampolines moeten openzetten en dichtplooien.”

(Niels Vromant)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.