Sommeliers verzamelen in Beselare

In het Wine en Dine restaurant De Merlijn mocht gastvrouw Carine Hoedt de wijnliefhebbers van harte welkom heten. © (Foto ZB)
Redactie KW

Een kleine 30 sommeliers verzamelden in de Merlijn in Beselare om te proeven van Belgische wijnen in voorbereiding van de verkiezing van de barste Belgische wijn 2021 op 15 september in de Groene Poorte.

“De bedoeling van de samenkomst was de wedstrijd Beste Belgische Wijn die doorgaat in Brugge op woensdag 15 september in de kijker zetten. Carine en Wendy van de Merlijn zijn grote fan van Belgische wijnen en specifiek ook van wijnen uit de Westhoek. Je vindt er een groot aanbod van Belgische wijnen op de wijnkaart. Als team hebben ze me het wijngebeuren een nieuw belangrijk deel van de beleving ingevuld”, stelt initiatiefnemer José Lemaheu (67) uit Elverdinge.

Hij is gehuwd met Lieve Vancaeyseele en was beroepshalve sommelier en lesgever in wijnen en tevens ereburger van Heuvelland. Zijn passie gaat uit naar Belgische wijnen. De VZW Vereniging Vlaamse Sommeliers organiseren de wedstrijd Beste Belgische Wijn in de eerste plaats om promotie te maken voor de Belgische wijnen en onze wijnbouwers. De productie van wijnen in ons land neemt immers elk jaar toe.

“Samen met de aanwezige sommeliers proefden we 10 wijnen in de voormmiddag, 7 in de namiddag en ’s middags 4 wijnen in harmonie met de gastronomische keuken van de Merlijn. Maar niet ik moet in het centrum van de belangstelling staan maar wel de wijnbouwers die de noeste arbeid leveren en afhankelijk zijn van wat de natuur hen jaarlijks brengt. Wij moeten fier zijn op de Belgische wijnen. De kwaliteit is in de laatste 15 jaar echt verbeterd. In ons koel klimaat worden er vooral witte wijnen en mousserende wijnen geproduceerd van zeer goed niveau. Met het positief effect van de klimaatsverandering rijpen blauwe druiven steeds beter af. Mijn persoonlijke voorkeur gaat uit naar alle wijnen die goed gemaakt worden. De keuze hangt af van; met wie, op welk moment, waar en met wat er bij geserveerd wordt.”

“Onze Westhoek speelt in de wijnproductie een belangrijke rol. De Westhoek telt momenteel 65 ha aanplant. In wit en in mousserend spelen we in eerste klasse. De hellingen van Heuvelland zijn een grote troef. We mogen best wat chauvinistisch zijn want naast de Merlijn merken we dat veel lokale restaurants echte ambassadeurs van onze wijnen uit de streek geworden zijn. Dit is een belangrijke positieve evolutie. Voor de wedstrijd Beste wijn waren er vorig jaar 2020 Belgische wijnen geselecteerd en we hopen nu opnieuw op meer dan 200.”

Uit cijfers van FOD Economie blijkt immers dat in België maar liefst 587 hectaren gebruikt om wijn te verbouwen. Gemiddeld beplant een wijnboer 3 hectaren met wijnstokken. Slechts 14 producenten bezitten meer dan 10 hectaren grond. (NVZ)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.