Sint-Sebastiaangilde in Koekelare is aan het nieuwe seizoen begonnen

Schuttersgilde Sint-Sebastiaan opende zondag het nieuwe seizoen met de Koningsschieting. De overwinning was voor Jean-Pierre Herman. (foto Coghe) © Foto Coghe
Redactie KW

Ook de oudste vereniging van Koekelare, de Sint-Sebastiaansgilde, had te lijden onder corona en mocht pas onlangs haar activiteiten heropstarten. Met de koningschieting van 28 juni zette het haar nieuwe seizoen, met enige weken vertraging, in.

“Door de coronalockdown viel onze belangrijke en traditionele koningschieting op 1 mei, onze start van het seizoen, compleet in het water”, vertelt voorzitter Peter Desloover. “Al onze andere, later geprogrammeerde, schietingen mochten dus ook niet plaatsvinden. Het is pas sinds woensdag 10 juni dat we opnieuw onze bogen aan het werk mochten zetten. De hervatting hebben we uiteindelijk kunnen bekomen na overleg met het schepencollege.”

“Om opnieuw te mogen beginnen hebben ook wij uiteraard enkele veiligheidsmaatregelen moeten nemen op de club. Je hebt vanzelfsprekend de basisregels die gevolgd moeten worden. Zo zorgt de anderhalvemeterregel ervoor dat er maar één persoon wordt toegelaten in onze kleine kantine. Als het regent, hangen we buiten zeilen, waaronder we dan kunnen schuilen.”

Investeringen

“We hebben ook de nodige investeringen moeten doen. Niet alleen voor handgels en ontsmettingsmiddelen. Voor elke schutter hebben we nu een aparte pijlenhouder. Vroeger mochten die in één bak gezet worden, waaruit de schutter zijn pijlen recupereerde. Elke schutter dient uiteraard zijn eigen pijlen mee te brengen en het is alleen hij die ze mag aanraken. Ook de gaaien mogen door maar een enkel persoon worden aangeraakt. Dat wordt gedaan door onze hofmeester Georges Andries. De bediening van onze staande wip mag om veiligheidsredenen maar door twee personen gedaan worden, daar verandert niets aan.”

“Onze sport blijft vooral een sociaal gebeuren, maar toch zit er een competitief element in en wordt er aandacht besteed aan techniek. Die combinatie maakt het boogschieten een aantrekkelijk tijdverdrijf. Zo herinner ik me dat vorig jaar de allerlaatste pijl besliste over de titel. Al onze leden waren aanwezig om dat moment mee te maken en stonden met ingehouden adem te kijken. We zijn blij dat we na al die weken onze wekelijkse schietingen op woensdag mogen organiseren. Niet alleen voor het sportieve, maar ook om financieel de eindjes aan elkaar te kunnen knopen. Onze kantine is namelijk onze enige bron van inkomsten. Die viel verscheidene weken weg, terwijl de vaste kosten bleven doorlopen. De huur van onze infrastructuur, de elektriciteitsrekening, de leden- en brandverzekering… We hebben dan wel een kleine kantine, de brandverzekering is relatief hoog doordat de constructie bijna volledig uit hout is opgetrokken.”

Goeie verstandhouding

“We hopen op een tegemoetkoming van de gemeente om het geleden verlies te compenseren. Maar van het gemeentebestuur hoor je mij zeker niet klagen. Zo werd de voorbije jaren het huurgeld niet verhoogd. Daar zijn we ze uitermate dankbaar voor en als er al eens iets kapot gaat, dan wordt dat binnen de kortste keren hersteld. En ook al zijn we omsingeld door tennisterreinen, met de tennisclub hebben we een goede verstandhouding. Zo was ons terrein vroeger groter en een deel daarvan was begroeid met boompjes en struiken. Het was toen vaak zoeken naar je pijlen. Nu vallen veel pijlen op het tennisveld dat in de plaats gekomen is en zijn ze sneller terug te vinden. Uiteraard houdt de tennisclub met ons rekening en er wordt niet op dat terrein gespeeld als er een schieting plaatsvindt. Het afstaan van een deel van het terrein maakt dat onze wip niet meer conform is om sectorschietingen te organiseren, maar dat was een bewuste keuze. Ons oudste lid? Dat is Wilfried Desloover. Hij is 88 jaar oud en startte als 8-jarige bij onze gilde als pijlenraper.”

“Het seizoen loopt nu tot net na Koekelare Kermis in september. Het zijn de resultaten van de woensdagschietingen die gebruikt worden om onze jaarlijkse kampioen aan te duiden. Die krijgt dan zijn trofee op onze traditionele maaltijd. We hopen nog lang deze traditionele sport in Koekelare te kunnen beoefenen. Iedereen ouder dan 14 jaar is trouwens welkom om eens gratis te komen proberen. We hebben daarvoor twee oefenschietingen ingepland, op vrijdag 17 juli en op zondag 16 augustus, telkens vanaf 9 uur. Het zou zonde zijn dat deze vereniging, de oudste van Koekelare, zou teloorgaan. Daarom doen we een oproep naar liefhebbers om samen met ons onze rijke tradities in ere te houden. Je kan ons ook terugvinden op onze Facebookpagina Sint-Sebastiaan Koekelare.”

Voorzitter Peter Desloover. (foto Coghe)
Voorzitter Peter Desloover. (foto Coghe)© Foto Coghe

Schuttersgilde Sint-Sebastiaan


Opgericht in: De gilde verwierf haar vergunning van Filips de Goede in 1449, maar werd in de loop van de jaren een paar keer heropgericht. Bijvoorbeeld na de Franse overheersing in 1859, na de crisis van de jaren 1848-1859 en na de Eerste Wereldoorlog. In 1954 lanceerden August Jongbloet en André Dewulf een doorstart. De gilde kreeg dit jaar het brevet van sportverdienste van Koekelare.

Voorzitter: Peter Desloover.

Ledenaantal: 20.

Lokaal: Sinds 14 juni 1992 op De Mote, voorheen op het domein van Zuudhove.

Meer info bij secretaris Yves Debeuckelaere, 0472 96 44 54, ydebeuckelaere@gmail.com.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.