Sint-Rikierskoor blaast deze maand dertig kaarsjes uit: “We zijn nog lang niet uitgezongen”

Het Sint-Rikierskoor, dat dit jaar zijn 30ste verjaardag viert. © MM
Redactie KW

In de Sint-Rikierskerk van Bredene Dorp vindt op zondag 20 november de 5e editie van Koren onder Toren, een namiddag vol koormuziek, plaats. “Het wordt voor ons Sint-Rikierskoor meteen een bijzondere editie. In 2022 vieren we immers onze 30e verjaardag”, blikt voorzitter Liliane Hoste trots vooruit.

Er valt bij het Sint-Rikierskoor een en ander te vieren in de maand november. Het koor zelf viert zijn dertigste verjaardag en dirigent Marc Celis staat intussen 10 jaar voor het zanggezelschap.

“Ons koor gaat eigenlijk al tot 1991 terug”, legt voorzitter Liliane Hoste uit. “In juli van dat jaar nam de Sint-Rikierskerk deel aan de actie ‘Kerk van de Maand’ van het bisdom Brugge. De Confrérie van ‘t Vynckx- en Woutermansambacht vormde naar aanleiding van de actie een gelegenheidskoortje, dat een van de zondagsvieringen tijdens die themamaand moest verzorgen. Het koortje bestond uit leden van het ter ziele gegane Duinenkoor van de Sint-Theresiaparochie en enkele zangers van de Sint-Rikiersparochie. Bernard Warlop nam de muzikale leiding op zich van dit toen geheel uit mannen samengestelde koor”, aldus Hoste.

Hun gelegenheidsoptreden was zo’n succes dat toenmalig pastoor Hemeryck vond dat er een vervolg moest aan gebreid worden. Hij trok zelf op zoek naar een dirigent en vond die in Bruggeling Herman Plancke.

Mannenkoor

In november 1992 ging het Sint-Rikierskoor, zoals we het vandaag kennen, echt van start. “Het koor kreeg aanvankelijk de naam Gregoriaans Mannenkoor mee, trad op bij belangrijke liturgische momenten en bracht, zoals de naam verraadde, uitsluitend Gregoriaanse gezangen”, gaat Liliane Hoste verder.

Al vlug werd het mannenkoor echter aangevuld met vrouwen en naast Gregoriaanse kwam stilaan ook Nederlands- en anderstalige muziek op het repertoire. “Op dat moment kreeg het koor zijn nieuwe naam Sint-Rikierskoor mee. Vier jaar later zou ons koor ook een nieuwe dirigent krijgen in de figuur van Christine Claus. Christine, die het koor omvormde tot een vierstemmig gezelschap, zou aan het roer blijven tot 2012. Dat jaar gaf ze het dirigeerstokje door aan Marc Celis, die vandaag nog altijd onze muzikale leider is.”

Dankzij enkele nieuwe jonge leden oogt de toekomst rooskleurig

Vandaag telt het Sint-Rikierskoor 32 leden. “Iets minder dan voor de coronapandemie. Enkele leden hebben afscheid genomen. Maar anderzijds heeft ons koor een heuse verjongingskuur doorgemaakt want er kwamen ook heel wat nieuwe zangers bij. Vaak van Oostendse koren, die het na de coronapauze voor bekeken hielden. Onze toekomst oogt dus rooskleurig”, gelooft de voorzitter.

Het koor heeft volgens dirigent Marc Celis de voorbije jaren dan ook een stevige reputatie opgebouwd. “Naast kerkmuziek brengen we vandaag klassieke nummers met een flinke moeilijkheidsgraad. Ook al zijn heel wat van onze leden niet muzikaal geschoold, ze streven zonder uitzondering naar een zo hoog mogelijk niveau. En dat lukt steeds beter.” Dat het koor anno 2022 vaak gevraagd wordt voor gastoptredens bewijst volgens Celis de opmars van het gezelschap.

Koren onder de Toren

Wie het koor aan het werk wil horen, kan op zondag 20 november in de Sint-Rikierskerk terecht. Dan wordt de 5e editie van Koren onder Toren georganiseerd. Op het programma komt een rijk palet aan bekende en minder bekende klassieke liederen.

Het koor zal begeleid worden door het Barokensemble Les Îles Flottantes met Cathérine Matthys als soliste.

(MM)

Koren onder de Toren vangt aan om 16 uur. De deuren openen om 15.30 uur. Een toegangskaartje kost 12 euro in voorverkoop en 15 euro aan de deur (drankje na het concert inbegrepen). Kaarten verkrijgen kan bij de koorleden of zijn te reserveren bij Liliane Hoste (0474 38 07 49) en Christine Malfait (0478 23 28 57).