Sinjakoor Menen zoekt tenor- en basstemmen: “Tikkeltje muzikaal gevoel volstaat”

Eddy Rozé, Christa Balloy en dirigent Jacques Lecluyze.©wilfried Ossieur WO
Eddy Rozé, Christa Balloy en dirigent Jacques Lecluyze.©wilfried Ossieur WO
Redactie KW

Met slechts 11 mannen op een totaal van 39 koorleden zijn de tenor- en basstemmen zwaar ondervertegenwoordigd in het Sinjakoor. “Mannen die in een koor zingen: om de een of andere reden is dat in West-Vlaanderen nog steeds een rariteit”, verwondert dirigent Jacques Lecluyze zich.

Al vele jaren dirigeert hij met grote gedrevenheid het gemengd vierstemmig koor, dat wekelijks repeteert in de schaduw van de Sint-Janskerk op Ons Dorp. “Maar we zijn meer dan een kerkkoor, we treden ook naar buiten met een lichter repertoire met Franse chansons, Abba, Frank Sinatra,…”

Zo trad het Sinjakoor in 2018 samen op met het Zangerscollectief onder leiding van Hans Primusz. “Ook een aperitiefconcert staat regelmatig op onze agenda en natuurlijk is er ons jaarlijkse kerstconcert, dat we al tien jaar brengen in een tot de nok gevulde Sint-Janskerk. Tijdens de kerstperiode zingen we ook gratis in twee rusthuizen, maar we zouden er gerust vijf kunnen aandoen want er is veel vraag naar. Elke kerst zingen we in een andere taal, want we houden wel van een uitdaging.”

Helaas is de allergrootste uitdaging anno 2020 het respecteren van levensreddende coronamaatregelen en dus is er ditmaal in de verste verte geen sprake van kerstconcerten. Het koorleven viel in maart abrupt stil, samen zingen was plotsklaps taboe. “Uiteindelijk hebben we in oktober de repetities toch hervat. Zingen met een mondmasker: het was raar, maar het lukte”, mocht voorzitter Eddy Rozé aan den lijve ondervinden.

Engelengeduld

“Maar na amper twee keer repeteren leek een nationale verstrenging van de coronamaatregelen onafwendbaar. Als voorzitter heb ik dan beslist om de repetities opnieuw op te schorten. Een beslissing die enkele dagen later al kracht werd bijgezet door een advies van Koor & stem, de Vlaamse overkoepelende organisatie voor koren.”

Ook het geplande aperitiefconcert van mei volgend jaar, samen met het Ledegemse dameskoor Estrella, komt stilaan in het gedrang. “Als we onze repetities niet kunnen hervatten op 15 januari, halen we het niet”, beseft Eddy Rozé. “Want we hebben voldoende tijd nodig om te repeteren. Onze koorleden zijn niet van de jongsten en we willen hen niet pushen of tot het uiterste drijven. Velen kunnen ook geen partituren lezen, ook ik kan dat spijtig genoeg niet. Dus moet telkens alles voorgezongen worden. Het vergt engelengeduld van onze dirigent om op een repetitie alles twintig keer te herhalen en dat de week erna opnieuw te doen. Ik denk dat niet veel dirigenten hem dat zouden nadoen.”

Gevatte kwinkslag

“We hebben een goede groep en Jacques houdt er tijdens de repetities de sfeer in door af en toe uit te pakken met een gevatte kwinkslag. We repeteren op donderdagavond tussen 20 en 21.30 uur, maar er is niemand die protesteert als de repetitie eens een kwartiertje uitloopt. Want iedereen is bereidwillig om mee te werken aan het succes van het Sinjakoor.”

Het Meense koor is ook sociaal geëngageerd. “Naast de rusthuisoptredens doen we mee aan de Dag tegen Armoede en we steunen ook het Jola-project ten voordele van Senegalese straatkinderen. Dat doen we door de verkoop van chocolaatjes.”

Omdat er dit jaar ook geen eindejaarsfeestje of nieuwjaarsreceptie is, probeert Eddy samen met zijn vrouw Christa de koorleden een hart onder de riem te steken. “Want iedereen mist het sociale contact. De leden kijken er echt naar uit om elkaar terug te zien. Als we morgen opnieuw mogen repeteren, dan weet ik zeker dat we nagenoeg voltallig zullen zijn. Dus zorgen we voor een kleine attentie met Sinterklaas, sturen we een kerstkaartje of bellen we eens. Aangezien het merendeel van onze koorleden Menenaars zijn, komen we elkaar ook wel eens tegen tijdens het wandelen.”

Wie zich na de lockdown geroepen voelt om het Sinjakoor te vervoegen, is er van harte welkom en mag eerst eens een maandje mee repeteren alvorens definitief te beslissen. “We hebben een uitdagend, maar toch voldoende licht programma. En we verwachten niet dat koorleden muzieknoten kunnen lezen, een tikkeltje muzikaal gevoel volstaat”, besluit de voorzitter. (CB)

Sinjakoor

Opgericht in: in de huidige vorm sinds september 1994. Daarvoor waren er verschillende Sinjakoren, die na een tijdje stopten.

Voorzitter: Eddy Rozé (62) is sinds acht jaar voorzitter. Hij volgde Pierre Lecluyze op, de vader van huidig koordirigent Jacques.

Dirigent: Jacques Lecluyze (71), voormalig directeur van de Stedelijke Muziekacademie Menen. “Destijds vroeg pastoor Jean-Marc Soetaert me om tijdelijk in te vallen. Ik moest als dirigent het Sinjakoor, dat op apegapen lag, nieuw leven in blazen. Die interimjob duurt nog altijd voort…”

Aantal koorleden: 39

Lokaal: De repetities vinden plaats in het Clubhuis achter de Sint-Janskerk op Ons Dorp.

Contact: Jacques Lecluyze (0474 28 86 80) en Eddy Rozé (0499 14 53 69)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.