Showkorps WIK organiseert crowdfunding: “We repeteren voorlopig zonder muziek”

De repetities bij showkorps Willen is Kunnen zijn aangepast aan de veiligheidsvoorschriften. © PM
Jeffrey Roos
Jeffrey Roos Medewerker KW

Het coronavirus hapt zwaar in het budget van vele verenigingen. Bij Showkorps WIK Oostende werden alle optredens geannuleerd. Momenteel werkt het showkorps aan een nieuwe productie: ‘Who’s The King?!’. Om de nieuwe productie te realiseren werd een crowdfunding opgezet.

Showkorps Oostende zag in 1951 het levenslicht. Het eerste optreden vond in december 1951 plaats op het Winterfeest in Oostende. Bij de oprichting werden vooral de turners van Willen is Kunnen (WIK) tijdens defilés begeleid met klaroen en trommel door De Kliek, dat in de eerste jaren tot een muzikaal geheel uitgroeide. Het eerste grote succes liet echter op zich wachten tot 1967. Onder leiding van dirigent Herman Vermeire en tamboer-majoor Staf Cattoor won men de Gouden Drum in een internationale wedstrijd voor drumbands in Antwerpen.

Drumbandfestival

“In datzelfde jaar organiseerde de band, onder impuls van Albert Milh en in samenwerking met het stadsbestuur van Oostende, het Internationaal Drumbandfestival dat onder de stuwende kracht van Raoul Dergeloo, Françis Proot, Angelo Delacauw en Staf Cattoor uitgroeit tot de Bandshow, meteen de start van de vele successen van ons showkorps“, vertelt een trotse voorzitter Nick Proot.

“Vijf jaar later won de Drumband WIK, onder dezelfde leiding, de Open Championship Contest in Londen.” Drumband WIK won sindsdien steeds meer aan naamsbekendheid.

Bon Jovi

“Heel wat prijzen later volgde op 2 juli 1996 voor onze vereniging een absoluut hoogtepunt”, vervolgt de voorzitter. “Samen met Bon Jovi stonden we op het grote podium op de Wellington Renbaan voor meer dan 30.000 toeschouwers. Ik denk dat de mensen die daar op dat moment stonden iets beleefden wat ze nooit meer zullen vergeten.” De huidige benaming Showkorps WIK kwam er in 2001. Grote successen en prijzen volgden de jaren daarna.

De kosten blijven lopen, maar er zijn geen inkomsten – voorzitter Nick Proot

Ondanks de rijke geschiedenis van het showkorps hakt het coronavirus er goed in. Alle optredens werden geannuleerd en dat zorgt voor een groot inkomensverlies. “Als we een ruwe schatting moeten maken, verliezen we zo’n 25.000 euro”, zucht Proot. “Met ons eigen evenement verliezen we al 10.000 euro. Alle bijkomende optredens die gepland stonden in Duitsland en in ons eigen land zorgen nog eens voor een inkomensverlies van zo’n 15.000 euro. We waren van plan om nieuwe instrumenten aan te kopen, maar dat zal nu nog even op zich moeten laten wachten.”

Ondertussen lopen de vaste kosten voor de vereniging door. “Bepaalde instrumenten worden geleased en ook instructeurs en dirigenten moeten worden betaald. De kosten blijven lopen, maar er zijn geen inkomsten.”

Showkorps WIK

Opgericht in: 1951

Voorzitter: Nick Proot nam in 2005 de fakkel over van zijn vader, Francis Proot.

Ledenaantal: 45

Lokaal: Duin en Zee

Showkorps WIK is een modern strak showkorps en een begrip in de showkorpswereld. Met 40 georganiseerde bandshows en meer dan 1.250 optredens in binnen- en buitenland en met een kast vol prijzenbekers behoren ze tot de top in ons land. Uitgedost in hun kleurrijke uniform zijn ze een graag geziene gast. Op de pupiter staat pop-, jazz-, rock- en filmmuziek. Een vijftien minuten durende show is het jaarlijkse hoogtepunt en het product waar WIK zichzelf telkens mee op de kaart zet als topkorps in België.

Beterschap zit er niet meteen aan te komen volgens de voorzitter. “Overal waar wij optreden is er maar één doel: zoveel mogelijk volk trekken. In tijden van corona is dat uiteraard uit den boze. Daarom vrees ik sowieso al voor de annulering van alle optredens dit jaar. Maar we blijven repeteren. Voorlopig doen we dat buiten, met maximaal 20 mensen. Voorlopig mogen we nog niet spelen, maar we hopen dat heel snel wel te kunnen doen. We houden het nu bij het instuderen van de choreografie voor onze nieuwe show.”

Die nieuwe show heet Who’s The King?!. “Het gaat om een volledig choreografisch muziekarrangement van eigen bodem“, glundert Nick.

“Het werd geschreven en getekend door Brecht Lingier. Heidi Declerck schrijft dan weer het volledig ensemble en wordt bijgestaan door Maarten Decruyenaere. Wim Vanmaeckelberghe leert vervolgens de choreografie aan en Kurt Craeye is onze algemene dirigent. Alles gebeurt in eigen beheer zodat we heel wat kosten uitsparen.” De nieuwe productie wordt een zoektocht naar de koning, maar op een eigenzinnige, originele manier. Jeugdsentiment zal centraal staan, voor jong én oud. The Lion King en Elvis passeren alvast de revue.”

Crowdfunding

Met een crowdfunding probeert Showkorps WIK wat te recupereren van het geleden verlies. “Voorlopig komt de crowdfunding moeilijk van de grond. Heel wat mensen die ons genegen zijn komen uit de horecasector en laat dat nu net de meest getroffen sector zijn. We hopen ook andere goede zielen te bereiken die ons eventueel kunnen steunen. We zouden hen heel dankbaar zijn”, besluit de voorzitter.

Info: www.showkorpswik.bewww.kisskissbankbank.com – fb ShowkorpsWIK