Seingeversclub opgericht in Ardooie: “Extra leden welkom”

De gele hesjes van seingeversclub Rikko2015 hebben De Groene Dreve gekozen als nieuw lokaal. © JM
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

De gemeente Ardooie is een nieuwe vereniging rijker. De seingeversvereniging Rikko2015 heeft vorig weekend De Groene Dreve in de Stationsstraat als uitvalsbasis in gebruik genomen.

“En dat is geen toeval”, zegt Rik Goemaere van de vereniging Rikko2015. “Wij kennen De Groene Dreve vanuit de Izegemse periode. Daar hadden wij onze thuis bij Johan en Christof. Wij konden er steevast terecht voor onze bijeenkomsten.” Tot Johan en zijn inmiddels betreurde partner Izegem verlieten om zich in de Monseigneur Roelensstraat te vestigen. En toen kwam in 2020 de verwoestende brand in het pand en volgde de coronaperiode die – ook voor de seingeversvereniging – arm was aan activiteiten, en was er de heropening van de zaak. Goemaere: “Sindsdien hadden wij de nieuwe Groene Dreve een paar keer bezocht en wij voelden er de warmte en het hartelijke welkom van weleer. Ons bestuur heeft dan beslist om er onze nieuwe thuis te vestigen.”

Honderdtal leden

Voor Ardooie betekent dit meteen de komst van een vereniging met een honderdtal leden, allemaal vrijwilligers uit de wijde regio. Maar wat doen die eigenlijk, die seingevers?

Goemaere: “Wij treden aan als seingever op alle sportevenementen: wielerwedstrijden, loopwedstrijden, autorally’s… Maar ook naar aanleiding van culturele evenementen en dergelijke kan men op ons een beroep doen, voor bijvoorbeeld parkingorganisatie. In ons orderboekje staan zowel kleinere als grote wedstrijden: Gent-Wevelgem, Dwars door Vlaanderen, de Ronde van Vlaanderen… De organisatoren weten ons te vinden voor de organisatie van de seingeving. In de pre-coronatijd hadden we per jaar een driehonderdtal opdrachten. Nu begint het aantal opdrachten weer toe te nemen. We hebben er ongeveer honderddertig.”

Briefing en verzekering

Blijkbaar wordt het steeds moeilijker om mensen te vinden voor dit soort opdrachten. De tijd dat men seingevers ronselde aan de toog van het dorpscafé lijkt voorbij. “We kunnen nog altijd mensen gebruiken”, zegt Goemaere. “We geven hen een goede briefing. Doorgaans worden ze verzekerd door de inrichters, maar wij hebben sowieso een aanvullende verzekering. Heel wat van onze mensen volgden ook een cursus bij de provincie, in samenwerking met de politie; hopelijk wordt dat initiatief binnenkort eens herhaald.”

Ben je geïnteresseerd om seingever te worden? Contacteer dan de vereniging met een mailtje naar seingevers.clubrikko2015@outlook.com, of bel naar 0485 46 03 41. Je kan natuurlijk ook even binnenwippen in haar nieuwe lokaal, in De Groene Dreve.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.