Scouts Zannekin draait weer op volle toeren: “Het deed deugd om kinderen weer te zien lachen en spelen”

De kinderen, leiders en hoofdleiders maken er iedere zaterdag een topdag van. (foto ACK)©type=
De kinderen, leiders en hoofdleiders maken er iedere zaterdag een topdag van. (foto ACK)©type="Seq" annie callewaert
Redactie KW

Vlakbij het stadspark en bij een speelpleintje ligt het lokaal van Scouts Zannekin Diksmuide, waar normaal iedere zaterdag 110 leden samenkomen om er te ravotten. “Het is onze bedoeling de jeugd te laten bewegen en samen met hen veel plezier te maken”, vertelt hoofdleider Niels Gouwy.

Scouts Zannekin heeft twee hoofdleiders: Niels Gouwy (23) en Robbe Spriet (23). Daarnaast zijn er nog een twintigtal leiders. “Samen met de leiding stippelen we heel wat actieve spelletjes uit zoals een stads- of parkspel, pleinspelen maar er wordt ook vaak geknutseld. Het soort spel of activiteit dat wordt aangeboden, hangt ook wel af van het weer en wordt tussen de takken afgesproken”, vertelt Niels.

“We hebben geluk met ons lokaal De Wal onder het zwembad De Kupe dat, hoewel het verouderd is, heel ruim en degelijk is. We zijn heel blij dat we zoveel ruimte hebben. Normaal zouden we hier mogen blijven. Mocht er toch iets anders komen, dan zullen we er altijd bij betrokken worden.”

Bij de Scouts Zannekin kunnen kinderen vanaf het jaar waarin ze zes worden tot en met leerlingen van het vijfde middelbaar lid worden. Vanaf het zesde secundair kan je leider worden. “Bij de scouts groeien vriendschappen”, vertelt Niels. “We vormen een hechte vriendengroep, zowel bij de leden als bij de leiding. Dat is dan meteen ook wat we allemaal van klein tot groot heel erg hebben gemist tijdens de lockdown: samenkomen om eens te babbelen, maar ook samen dingen doen. Zelf heb ik het ook enorm gemist, zowel het contact met de leiding als het contact met de leden. Ook het contact met de ouders is altijd heel waardevol. Het is onvoorstelbaar hoe blij, uitgelaten en enthousiast de leden waren toen ze voor het eerst weer konden komen. Er werd gelachen, gespeeld, gejoeld van jewelste. Een plezier om te horen, te zien én om er deel van uit te maken.”

Geen risico’s

“Toen beslist werd dat activiteiten voor 12+ verboden waren, hebben we met de leiding meteen afgesproken om de activiteiten voor alle takken te annuleren”, gaat Niels verder. “We vonden het te gevaarlijk en te riskant en wilden zeker niet dat er ook maar iemand besmet zou raken. Dat was niet alleen een tegenvaller voor onze leden, maar ook voor alle andere activiteiten die we gepland hadden zoals ons pastafestijn. Dat is onze grootste bron van inkomsten om ons kamp te bekostigen. Daar worden de kampplaatsen mee betaald en ook het materiaal aangekocht en verzorgd. Nu hebben we wel een beetje een spaarpotje, maar het zou niet lang zo mogen doorgaan.”

“We gaan normaal de eerste twee weken van juli op kamp en vermits het vorig jaar kon, hopen we dat het dit jaar opnieuw kan. Wij kunnen dit zeker coronaveilig organiseren en het is wel iets dat de kinderen nu meer dan ooit nodig hebben: zonder meer samen met de vriendengroep ravotten en genieten. Iedereen heeft er nood aan om naar buiten te komen en opnieuw sociaal contact te hebben, zeker ook de kinderen.”

(AC)

Wie lid wil worden van Scouts Zannekin Diksmuide of er meer info over wil, checkt best de Facebookpagina.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.