Scouts verkopen eigen ‘3PEKKEL’ bier om kas te financieren

Redactie KW

De scouts van Ingelmunster verkopen hun eigen biertje, waarmee ze de kas wat willen spijzen. Op zaterdag 6 februari starten de scouts ook met het tweede semester van hun werking. Positief nieuws is dat de plus-12-jarigen in een bubbel van tien opnieuw mogen samenkomen.

In augustus 2020 namen Robbe Vereecke, Faroek Nuytten en Arne Duyvejonck afscheid als hoofdleiders van de plaatselijke scoutsafdeling. De nieuwe hoofdleiding wordt nu gevormd door Dries Carlier, Fien Mestdagh en Benjamin Rodenbach.

Eind september begon de scouts met de nieuwe jaarwerking. Er schreven zich 200 leden in en daarmee waren ze heel tevreden. Drie weken later moest de werking echter al aangepast worden door de nieuwe coronamaatregelen.

Aangepaste werking

“We missen elkaar, we missen de échte werking, we missen de leden, we missen het normale verloop”, zegt hoofdleider Dries Carlier. “Voor de +12-jarigen zijn er weer nieuwe perspectieven, want in het najaar van 2020 was een bijeenkomst niet mogelijk. Nu mogen ze in bubbels van tien personen bij elkaar komen.”

“Voor de -12-jarigen moet de werking weer worden aangepast en dat is minder leuk. Nu mogen ze niet meer in bubbels van 50 bijeenkomen, wel per tien personen, exclusief leiding. Gelukkig beschikken we over veel leiders, zodat we dat perfect kunnen regelen.”

Tijdens het werkjaar voorzien de scouts allerlei acties om geld in te zamelen. De verschillende takken organiseren apart activiteiten om hun werking draaiende te kunnen houden. De Beach Party, de spaghetti-avond, enzovoort zijn events die heel veel mensen lokken en die er altijd voor gezorgd hebben dat de scouts geen financiële problemen hadden.

Eigen recept

Vorig jaar konden al die financiële acties niet doorgaan. Met de verkoop van een eigen bier hoopt men de kassa toch wat te kunnen spijzen. “Er werd al eens over gesproken, maar het kwam er nooit van om een eigen bier op de markt te brengen”, vertellen Seppe Beels en Victor Van de Putte. Beiden zijn lid van de scouts en van de Ingelmunsterse bierclub Heerlijk Intens Consumeren en kennen dus wel wat van bier.

“Via een facebookpagina kwamen we brouwerij BeerSelect uit Gent – bekend van het populaire bier ‘t Klootzakske – op het spoor. We namen contact op en op die manier begonnen we met de uitwerking van ons eigen scoutsbier. We gingen één keer langs om ons eigen recept samen te stellen en om te proeven.”

‘3PEKKEL’ is een authentiek goudblond speciaalbier, met een zachte smaak en enkele bittere toetsen. De combinatie van de frisse, zoete toetsen en de verschillende soorten mout, water, hop en gist geven dit bier een unieke, subtiele smaak met een lichte troebelheid. Het speciaalbier heeft een romige schuimkraag en is lekker om op elk uur van de dag te drinken.

Geschikte naam

“We lieten ongeveer 500 liter brouwen”, vertelt het trio. “Ons bier heeft een alcoholpercentage van 7,1 graden. De naam ‘3PEKKEL’ past perfect bij de scoutswerking. De scouts zijn bedreven in het sjorren van constructies. We zochten naar een geschikte naam en kwamen zo uit bij een driepekkel. Maandag laatst begonnen we met de verkoop. Voor zes flesjes betaal je 15 euro, voor 12 flesjes 30 euro en voor een bak van 24 flesjes 55 euro, inclusief leeggoed.”

De scouts proberen met deze bierverkoop de financiële schade wat te beperken, want in april kunnen ze ook dit jaar geen Beach Party organiseren.

“We lopen veel financiële acties mis. Met deze bierverkoop hopen we de algemene kas toch wat te kunnen spijzen. We hopen op een goede verkoop. De verkenners hebben tijdens de drie jaar dat ze bij die tak zitten een wandel-, fiets- en buitenlands kamp. Daarvoor gebruiken we ook een deel van het geld van de Beach Party. We zoeken nu naar alternatieven om hen toch iets te kunnen aanbieden. Maar je kan momenteel niets vastleggen, want je weet niet of het al dan niet mag doorgaan. Dat maakten we vorig jaar in november mee met onze spaghetti-avond. Alles was geregeld, alles was besteld, maar we moesten alles afzeggen. We hadden wel een geslaagde mutsenverkoop van de jongverkenners.”

Financiële steun

“We moeten nu onze reserve aanspreken en dat is niet leuk. We kunnen absoluut onze werking nog verzekeren. Vorig jaar kregen we financiële steun van de gemeente en konden we ook coronapakketten aankopen dankzij De Ambrassade, de overkoepelende jeugddienst. Of we dit jaar iets krijgen, weten we nog niet.”

“Maar één iets weet ik nu wel al: van zodra het weer mag, gaan we het laten knallen tijdens onze Beach Party. Dit jaar nog? Het najaar? Een feest als de Beach Party of het Labadoux Festival waar veel mensen naartoe komen, zal dit jaar zeker nog niet lukken. Misschien mogen we wel al terug iets kleins organiseren. Als dat mag, dan zien we dat nog wel, alles op zijn tijd.” (DC)

‘Alle info rond het bier ‘3PEKKEL’ vind je terug op Instagram driepekkel_beer. Het bier zelf kan je aankopen via http://www.scoutsingelmunster.be/.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.