Samana Pittem-Egem heeft nieuw bestuur: “Verjonging was enige manier om toekomst te verzekeren”

Onder impuls van het nieuwe bestuur en de kernleden werd de werking van Samana nieuw leven ingeblazen. © (foto Jan)
Redactie KW

Samana Pittem-Egem zet zich al zo’n 20 jaar in voor mensen met zorgnood in de gemeente. Corona, het wegvallen van een aantal drijvende krachten en veroudering zorgden er echter voor dat de vereniging nagenoeg onthoofd was. Gelukkig staken enkele nieuwe krachten hun schouders onder de vereniging en bliezen ze Samana Pittem-Egem nieuw leven in.

“Samana staat voor aanwezig zijn in de samenleving voor mensen met zorgnood. Dit zijn niet alleen de chronisch zieken, maar ook de mantelzorgers die hun naasten elke dag bijstaan”, duidt kersvers voorzitter Ward Pollet. “Al meer dan twintig jaar zet Samana Pittem-Egem zich in om een breed aanbod aan activiteiten te voorzien voor verdieping en ontspanning en om al de bovenstaande mensen samen te brengen. Destijds werd de werking opgestart door een aantal gemotiveerde jonggepensioneerden van ongeveer dezelfde leeftijd, die er vol enthousiasme tegen aangingen. Helaas dacht niemand er aan dat net daar een risico in school, want niemand hield er rekening mee dat ze zelf ook een dagje ouder werden.”

“En dan kwam in maart 2020 corona, waardoor alle activiteiten wegvielen, er waren ook contactverbod en vereenzaming en de werking van de vereniging stil viel. Tot overmaat van ramp ontviel Lieva Vincent ons veel te jong, kreeg voorzitter Cristiane Monteyne een hersenbloeding en verhuisden enkele andere drijvende krachten naar een andere gemeente”, klinkt het. “Het resultaat was dat de vereniging onthoofd en op sterven na dood was.”

Digitale communicatie

“In juli vorig jaar staken ikzelf, Marie-Anne en Nathalie Monteyne en Etienne Devlamynck de koppen bij mekaar met de vraag: wat doen we met Samana? Tijdens dat gesprek werd het pijnlijk duidelijk dat er veel te lang gewacht was om nieuw bloed aan te trekken in het bestuur en dat een verjonging het enige redmiddel was. Gelukkig zaten wij meteen op dezelfde golflengte en konden we ook rekenen op een aantal bestaande kernleden, die met vol enthousiasme mee hun schouders onder de vereniging wilden steken om ze nieuw leven in te blazen”, aldus Ward.

“We vulden de groep aan met enkele nieuwe, jongere kernleden en we voerden enkele herschikkingen binnen het bestuur door. Ik nam de taak van voorzitter op mij, Els Kerkhof werd secretaris, maar we waren het er vooral over eens dat we als groep eendrachtig de werking moesten dragen. Door jongere mensen aan te trekken stelden we niet alleen de werking veilig, we raakten ook meer mee met alles wat sociale media en digitale communicatie aangaat, iets waar vanuit Samana nationaal veel aandacht aan besteed wordt. Het is uiteraard zo dat heel wat van onze leden op een leeftijd zijn waar ze met het digitale niet meer mee zijn, maar op vandaag kan je toch niet meer zonder.”

Stoelyoga

Nadat de werking weer op de rails stond, is Samana onmiddellijk uit de startblokken geschoten met activiteiten. “Dat resulteerde op 10 oktober 2021 in de nationale ziekendag, waarop we 75 aanwezige leden telden. We hadden ook een kerstfeest uitgewerkt, maar door corona kon dit helaas niet doorgaan. Met nieuwjaar hebben we elk van onze 190 leden een geschenk gegeven in de vorm van een Lotus-pakket.”

Inmiddels had Samana op 23 november het jaarprogramma opgesteld, dat opnieuw rijk gevuld is. “Zo hebben we op 11 maart onze jaarlijkse kaarting in zaal Broeders Maristen, die meteen ook voor ons een bron van inkomen is. We vragen immers geen lidgeld en via deze weg hebben we de mogelijkheid wat geld in kas te krijgen om activiteiten voor de leden te organiseren. Daarnaast krijgen we nog een aandeel in de jaarlijkse lotenverkoop van Samana nationaal, aangevuld met een toelage van de gemeente en Samana Nationaal”, somt Ward op.

“Een nieuwe activiteit dit jaar is stoelyoga, die begint op dinsdag 15 maart en gespreid wordt over zes opeenvolgende dinsdagen. Dit is een laagdrempelige en voor iedereen haalbare manier om lichaam en geest in balans te brengen onder leiding van yogadocente Hilde Crop. Deze activiteit vindt plaats in de kapel van wzc Sint-Remigius en kost 60 euro voor de zes sessies. Alle info is te verkrijgen via de kernleden. Zij gaan ook regelmatig de hun toegewezen leden bezoeken, waardoor we het directe contact met onze leden levendig houden”, besluit Ward. (JG)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.