Royal Ostend Swimming Club bloeit na crisis: “We hebben ons herpakt na moeilijke periode”

De jeugd van Royal Ostend Swimming Club. © FRO
Redactie KW

Oostende beschikt over een aantal bloeiende sportclubs. Voetbal, basket en volley draaien mee op het hoogste niveau. Royal Ostend Swimming Club is met meer dan 500 leden ook één van die topclubs. Luc Timmerman kan als voorzitter dus gelukkig zijn.

Luc Timmerman is voorzitter sinds 2011. “Ondanks de coronaproblemen kunnen we spreken van een bloeiende werking”, opent hij. “We hebben ons goed herpakt na een moeilijke periode voor de club en de atleten die niet mochten zwemmen. In juni mochten we van stad Oostende het grasperk van het buitenbad gebruiken voor droogtraining en begin juli konden we trainen in het zwembad, met faciliteiten voor onze 500 leden, alle leeftijden en disciplines. Dat is jeugdzwemmen, competitiezwemmen, waterpolo, aqua-gym en aquazoom. Maandenlang lag alles stil en we zijn blij dat we nu alles goed hebben kunnen heropstarten. In samenspraak met de mensen van het zwembad is alles veilig en volgens de geldende coronaregels georganiseerd. Er werd veel met bubbels gewerkt, gedisciplineerd met weinig contact bij het in- en uitgaan van het bad.”

Er zijn nog geen wedstrijden, maar de ROSC had de eer als eerste te mogen uitpakken met de Speedo-Meeting. “We hebben die driedaagse meeting vorig weekend kunnen organiseren, met deelname van alle Vlaamse zwemclubs”, vervolgt Luc Timmerman. “Alles werd coronaproof geregisseerd zodat we ook een minimum aan bezoekers konden ontvangen.”

We kijken uit naar het nieuwe zwembad

In februari is een nieuw trainersduo gestart, Rik Valcke en Brian Ryckeman. “Ze werden direct geconfronteerd met de lockdown en stilstand van de trainingen en wedstrijden. Drie maanden konden ze hun project niet uitwerken. Onze club kan fier zijn met enkele Belgische kampioenen en grote talenten en daarom was het voor ons belangrijk om weer te kunnen opstarten. Het is duidelijk dat alle zwemmers een trainingsachterstand moeten ophalen. Er is werk aan de winkel en dat zal wel lukken”, vertelt Luc.

“Als algemeen voorzitter ben ik ook fier dat ons waterpoloteam met eigen jeugd gestegen is naar de superliga en dat we ook tal van jeugdinternationalen tellen. Voor de club is dat een serieuze boost, een stimulans voor al de leden.”

Hoogste niveau

“We kijken met veel belangstelling en enthousiasme uit naar de opening van het nieuwe zwembad. We zullen meer trainingsfaciliteiten krijgen, meer trainingsuren en 40% meer water. Alle zwemmers zullen volgens leeftijd kunnen trainen en evolueren om het hoogste niveau te concurreren. Als dat lukt, zal ROSC nog meer succes behalen”, besluit Luc Timmerman.

Inge Masschelein coördineert het jeugdzwemmen. “Vanaf 2,5 jaar kunnen de kindjes bij ons terecht voor watergewenning en zwemlessen. Op zaterdagmorgen zijn er in totaal zo’n 100-tal kinderen. Echt leren zwemmen gebeurt met rugslag, dan vrije slag en schoolslag. Na de zwemlessen volgt de stijlverbetering in groepen met in totaal een 80-tal kinderen. De kinderen met talent en ambitie, die ook meer en sneller willen zwemmen, kunnen dan overstappen naar het Future-Team, 8-9 uren per week, onder leiding van ons trainersduo Valcke-Ryckeman. Die trainen professioneel om te presteren op Belgisch niveau.” (FRO)

Royal Ostend Swimming Club

Gesticht in: 1922

Voorzitter: Luc Timmerman (sedert 2011)

Secretaris ROSC: Wouter Vanhauwaert

Secretaris waterpolo: Mike Sarazijn

Jeugdcoördinator waterpolo: Vicky Andries

Thuishaven: stedelijk zwembad

Info en contact: www.ostendswimming.be, woutervanhauwaert4@gmail.com, 0499/ 75 84 52