Rode Kruis Izegem steunt volledig op vrijwilligers: “Aantal bloedgiften liep fors terug”

De groep vrijwilligers van Rode Kruis Izegem. (foto Wim)
Redactie KW

Het Rode Kruis heeft al jaren haar vaste stek in de Ommegangstraat. De groep stak de afgelopen maanden een handje toe waar ze konden, maar ook zij zagen heel wat van hun activiteiten en acties in het water vallen door het coronavirus. Ze hopen binnenkort opnieuw volop van start te kunnen gaan.

Het Rode Kruis Izegem kan rekenen op een mooie groep mensen. “Wij zijn een vereniging die volledig bestaat uit vrijwilligers. Iedereen die interesse heeft in Het Rode Kruis is bij ons welkom. We hebben een aantal mensen uit de medische sector binnen onze groep, maar er zijn ook heel wat mensen die er een compleet andere job op nahouden”, weet Rik Vansteenkiste, voorzitter van de Izegemse afdeling. “We zijn bij het grote publiek waarschijnlijk het meest gekend voor onze bloedinzamelacties. Die gaan vier keer per jaar door en daar zijn telkens vrijwilligers van ons op post. Zij leiden alles in goede banen en begeleiden de donoren zoveel als ze kunnen.”

Wachtrijen vermijden

Terwijl de bloedinzamelacties de laatste jaren steevast in De Leest doorgaan, kwam daar de afgelopen keer verandering in. “Door de coronacrisis moesten we noodgedwongen uitwijken naar Zaal Iso. We hebben er best veel plaats, maar voor ons is De Leest toch wel makkelijker. In de Iso moesten we zelf een drankje voorzien en zo moeten we meer vrijwilligers ter plaatse hebben. Nu, we waren wel blij dat we zo snel een alternatieve locatie gevonden hebben”, vertelt Rik. “Mensen werden ook gevraagd om op voorhand een afspraak te maken en zo konden we wachtrijen vermijden. Mensen konden telkens vlot doorlopen en bloed geven zonder dat ze lang moesten aanschuiven. We merkten wel dat de bloedgiften erg teruggelopen zijn tijdens de crisis. Waar we anders makkelijk 300 donaties tellen op een avond, kwam dat aantal nu op 90. Hopelijk zien mensen het snel weer zitten om te komen doneren, want we blijven het bloed erg nodig hebben. Je bent welkom om een afspraak te maken en een bloedgift te doen. Mensen die voor een eerste keer komen, worden extra goed begeleid en alles wordt goed uitgelegd”, verzekert Rik.

Het Rode Kruis staat niet enkel voor de bloedgiften, ook hun eerste hulp is van groot belang. “Wij zijn doorheen het jaar preventief aanwezig op tal van manifestaties in Izegem en omstreken. Uiteraard lag dit luikje de afgelopen maanden compleet stil. Toch hebben onze hulpdiensten heel wat werk verzet, al was het dan op een andere manier”, legt Rik uit. “Een aantal van onze vrijwilligers stond in voor het transport van Covid-patiënten in de ruimere regio. Zo brachten onze vrijwilligers 31 patiënten over. Dat was geen eenvoudige opdracht. De patiënten lieten hun familieleden vaak achter en niemand wist of ze elkaar ooit nog terug zouden zien of hoe lang ze van elkaar gescheiden zouden zijn. Dat maakte het psychologisch best zwaar voor de patiënten, hun naasten en de vrijwilligers”, klinkt het. “Toch waren we heel blij dat we zo ons steentje konden bijdragen. Onze vrijwilligers zorgden zo dat de reguliere hulpdiensten wat ontlast werden. Daarnaast gingen we ook helpen in woonzorgcentra in de buurt, hebben we maskers uitgedeeld waar nodig en staken we een handje toe bij het bloedtransfusiecentrum in Roeselare. Onze vrijwilligers hebben dus echt gedaan wat ze konden.”

“De stickeractie is dit jaar in het water gevallen”

Het Rode Kruis organiseert regelmatig lessenreeksen en vormingen. “We hebben jaarlijks een cursus eerste hulp die we openstellen voor iedereen. Onze lopende cursus moesten we nu even on hold zetten. Het is nog even overleggen wat we precies gaan doen. Mogelijk nemen we in september de draad op van de cursus die al liep, maar het zou ook kunnen dat we opnieuw van bij het begin starten. We moeten nog overleggen. Feit is wel dat onze cursus eerste hulp normaal vlot vol zit en dat we meestal zelfs mensen moeten weigeren.”

Stickeractie

De coronacrisis zorgt ook voor een financiële domper bij het Rode Kruis. “Onze stickeractie is dit jaar helemaal in het water gevallen, een spijtige zaak. Met het geld dat onze actie jaarlijks opbrengt, kunnen we heel wat kosten aan ons gebouw betalen en kopen we ook nieuw materiaal aan. We hebben daarnaast niet zo heel lang geleden een nieuwe minibus gekocht en volgend jaar moet onze ziekenwagen vervangen worden en dus hadden we wel op het geld gerekend. We slaan er ons wel door, maar het is wel erg jammer. Onze vrijwilligers halen anders makkelijk 20.000 euro op. We hopen dat de mensen beseffen hoe belangrijk het Rode Kruis is en misschien nog een bedrag overschrijven als we in september en oktober opnieuw onze mailing versturen.”

Warm West-Vlaanderen, wil jij Het Rode Kruis Izegem helpen? Kijk dan op www.rodekruis.be/afdeling/izegem.

Opgericht in: 1920

Voorzitter: Rik Vansteenkiste

Ledenaantal: 44 actieve leden

Lokaal: Ommegangstraat 87

Het Rode Kruis staat voor hulpverlening op tal van lokale evenementen. Daarnaast leiden de vrijwilligers de bloedafnames in De Leest in goede banen. Het Rode Kruis organiseert verschillende cursussen en vormingen. Er is ook een jeugdafdeling.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.