Peloeze Comité in Ardooie organiseert iedere zomer de Peloeze Fjeste

Tine Hollevoet, Gudrun Vandenbussche, Liene Heytens en Nele Maeseele van het Peloeze Comité vinden het heel spijtig dat de Peloeze Fjeste dit jaar niet kan plaatsvinden door corona. Maar ze focussen zich al volledig op volgend jaar waar ze eventueel een kubbtornooi aan de activiteiten willen toevoegen. (foto JCR) © (foto JCR)
Redactie KW

Ieder jaar organiseert het Peloeze Comité in de zomermaand augustus de Peloeze Fjeste, een gezellig gezinsfeest met bijzonder veel variatie. Een naam als een klok in Ardooie en in de brede regio. Een naam die ook uniek is en die je wellicht in geen ander Vlaams dorp hoort.

Het Peloeze comité is aan de toog geboren in café Opcd in de Ardooise Stationsstraat. Het was in de periode dat Alexander Gallez het café runde. Café Opcd was de vaste ontmoetingsplaats voor heel wat jongeren uit de gemeente. Op een avond vormden Bart Vereecke, Steven Vanderivière, Els Van Peteghem en An Vanantwerpen er een soort van ‘pré-corona bubbel’…

Op die zwoele zomeravond zetten ze hun hersencellen aan het werk. En zo ontstonden de Peloeze fjesten. Een geschikte locatie? Hun oog viel op het knusse parkje aan de bibliotheek onder het waakzame oog van Monseigneur Roelens. “Daar is er ook een mooi grasveld en dat inspireerde hen om de naam Peloeze Fjeste te introduceren” zegt Gudrun Vandenbussche die na één jaar het Peloeze Comité kwam versterken en prompt tot leading lady werd gepromoveerd.

De Peloeze Fjeste was hun zomerse activiteit. Maar Gudrun herinnert zich ook nog de beginjaren toen er nabij Het Hofland een kerstboomverbranding werd georganiseerd.

Kindernamiddag

“In het Hofland was er ter gelegenheid van deze verbranding ook nog kinderanimatie”, weet Gudrun nog. Respect voor het milieu deed hen afzien van de kerstboomverbranding. Maar de kindernamiddag is gebleven als jaarlijkse activiteit. “Dit jaar konden wij deze activiteit nog net voor de coronaepidemie uitbrak organiseren”, vertelt Gudrun.

Hun hoofdevenement is echter de zomerse Peloeze Fjeste. Negen jaar was het feest te beleven in het Monseigneur Roelensparkje maar dit park werd te klein voor de steeds groeiende groep mensen die erop akwam en voor de vele animatie die er aangeboden werd. Voor de tiende editie in 2019 koos men voor het Volkspark met toegang via de Stationsstraat, naast café Opcd, of via de Eekhoutstraat. “En ook hier is er een grasperk, een peloeze. De vlag blijft derhalve de lading dekken” lacht Gudrun.

Steun van sponsors

Het Peloeze Comité wil dit familiegebeuren verder gratis blijven aanbieden.

Gudrun Vandenbussche: “Gezinnen met kinderen worden al genoeg op kosten gejaagd en dankzij onze sponsors kunnen wij hen een aangename dag aanbieden.”

Gudrun Vandenbussche
Gudrun Vandenbussche

Zonder sponsoring zou de Peloeze Fjeste niet zijn wat het nu is. “Wij hopen dan ook dat wij kunnen blijven beroep doen op onze sponsors al begrijpen wij dat ook voor velen van hen de coronatijd voor minder inkomsten heeft gezorgd. “Op het Volksplein moet ook nog geïnvesteerd worden in infrastructuur zoals een tent, een toiletwagen, een groep voor elektriciteit… Voor dat laatste punt hopen wij dat de gemeente kan zorgen”, zegt Gudrun.

“Gezinnen met kinderen worden al genoeg op kosten gejaagd”

Tijdens elke editie wordt voor een gevarieerd programma gezorgd waar jong en minder jong aan zijn trekken komt. Het aperitiefconcert wordt bijvoorbeeld geanimeerd door de lokale jeugd. “Wij doen nu al een bescheiden poging om een vrij podium te organiseren. Kinderen uit de lagere scholen zijn trots om voor een groot publiek een optreden te verzorgen. Al is het niet evident om in de zomer de jeugd te mobiliseren. Ze ontmoeten elkaar niet op school en de Chirokampen vallen juist voor de Peloeze Fjeste.”

Een jaarlijkse uitdaging is het opsporen van groepen om hier te komen optreden. “Hierbij pogen wij kwaliteit te bieden tegen een prijs die voor ons betaalbaar is. Vaak doen wij onze inspiratie op door kleine festivalletjes te bezoeken of via een demo op het internet.” En waarom in de toekomst niet eens uitpakken met een echte ‘rockrally’ dromen ze binnen het Peloeze Comité.

Deze zomer was er echter geen Peloeze Fjeste. Door corona verdween de elfde editie van de agenda.

Kubbtornooi

Maar het comité blijft niet bij de pakken zitten. Nu heeft het comité extra tijd om met veel zorg de editie van volgend jaar voor te bereiden. “Een kubbtornooi staat hoog bovenaan de lijst voor uitbreiding van de activiteiten. Daarmee hopen wij een ander segment van de bevolking aan te spreken”, licht Gudrun al een tipje van de sluier op.

Sinds enkele jaren laat het Peloeze Comité eveneens een hart van solidariteit zien. Zo doen ze mee aan de Warmste Week, meer bepaald aan ‘Het is fijn op het Polenplein’. “De opbrengst van de activiteit die wij daar organiseren, gaat volledig naar De Warmste Week”, besluit Gudrun. (JM)

Opgericht in: 2009 in Opcd.

Voorzitter: Gudrun Vandenbussche. Het bestuur telt tien leden.

Activiteiten: jaarlijkse Peloeze Fjeste en kindernamiddag.

Contact: gudrunvandenbussche@yahoo.com.

Lokaal: geen vaste stek

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier