Pasar uit Menen moet opnieuw Duinkerketrip afgelasten: “Ons bestuur telt zowel denkers als werkers”

Enkele bestuursleden van Pasar met Bernard Verbeeck, Myriam Deman, Luc Delem, Yolande Ameye, Eric Vanthournout en Vincent Dumortier. (foto WO)©wilfried Ossieur
Enkele bestuursleden van Pasar met Bernard Verbeeck, Myriam Deman, Luc Delem, Yolande Ameye, Eric Vanthournout en Vincent Dumortier. (foto WO)©wilfried Ossieur
Redactie KW

Pasar is een partnerorganisatie van Beweging.net en organiseert als vrijetijdsorganisatie wandel-, fiets- en kampeeractiviteiten en geeft ook een reismagazine uit. “Zelf ben ik een fervent wandelaar en buitenlandreiziger”, zegt Eric Vanthournout, stichter en voorzitter van de lokale afdeling in Rekkem.

“Als jonge onderwijzer volgde ik destijds een opleiding tot reisleider bij Ultra Montes, de toenmalige reisorganisatie van Vakantiegenoegens. Op een vergadering kreeg ik de vraag om in mijn eigen dorp een plaatselijke afdeling op te richten, en dat heb ik dan ook gedaan. Met onze lokale afdeling Pasar Rekkem – Lauwe – Menen organiseren we allerlei activiteiten voor onze leden. Elk jaar maken we een programma op met enkele wandelingen en fietstochten, een jaarlijkse busreis, voordrachten, een jaarlijkse hutsepot…”

Wandelen en fietsen

Pasar-leden zijn doorgaans fervente wandelaars, fietsers en kampeerders. In ruil voor 63 euro lidgeld krijgen ze maandelijks het Pasar-magazine in de bus met reis- en kampeertips, wandel- en fietsroutes… Kampeerders genieten dankzij hun lidkaart van korting op campings en van een voordelige verzekering voor hun camper. Leden krijgen ook korting op pechverhelping. En tenslotte kunnen ze bij hun lokale afdeling kunnen terecht voor allerlei activiteiten.

“Zoals een avondlijke koudevoetentocht, waarbij we onderweg een picon of een tas soep aanbieden. Ook een busuitstap staat traditioneel op het programma. Of we organiseren nu eens een Belgische, dan weer een Duitse, Griekse of Franse avond.”

Paaseierenraap

Intussen ligt het verenigingsleven al een jaar stil en is het nog wachten op beterschap. “Normaal houden we in maart onze jaarvergadering, waarbij we in de voormiddag een wandeling maken, ’s middags samen hutsepot met worst eten om dan in de namiddag ons jaarprogramma voor te stellen en tijdens een diashow terug te blikken op het voorbije seizoen. Eind deze maand zouden we samen met het Davidsfonds Duinkerke bezoeken. Die busreis moesten we een jaar geleden al eens afgelasten en nu zit een nieuw uitstel eraan te komen. Ook de traditionele paaseierenraap in samenwerking met de Gezinsbond en het Davidsfonds ontsnapt niet aan de coronahetze.”

Gelukkig kan Eric Vanthournout als voorzitter rekenen op een hechte en gemotiveerde bestuursploeg. “Het is meer dan vriendschap wat ons bindt. Omdat we elkaar al zolang kennen, zou ik onze band zelfs familiaal durven noemen. Elk jaar gaan we samen op weekend naar Duitsland. We maken er wandelingen en bereiden er ook ons jaarprogramma voor.”

“In onze dertienkoppige bestuursploeg hebben we zowel goede werkers als denkers en mensen met organisatietalent. Elke activiteit bereiden we goed voor. Ieder heeft zijn taak: de ene organiseert de fietstocht, anderen bekommeren zich om de daguitstap of stippelen de wandeltocht uit… Dit jaar staat alles op een laag pitje. We hebben voorlopig weinig gepland, maar we houden wel enkele eerder uitgestelde activiteiten achter de hand voor het geval dat er versoepelingen komen”, besluit de voorzitter.

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.