Pasar stippelt Stretjeswandeling uit

© Frank Meurisse
© Frank Meurisse
Redactie KW

Een wandeling waar iedereen iets van opsteekt: dat is het opzet van de Stretjeswandeling die Pasar Kachtem uitstippelde. Tot na de paasvakantie blijven de bordjes, die de tocht langsheen paadjes en wegels loodsen, hangen.

Het zijn geen gemakkelijke tijden voor Pasar Kachtem. De vereniging, die in niet-coronatijden tal van activiteiten op de kalender zet, is nu gedwongen stil te zitten. En dat lukt niet goed… “Het organiseren zit in ons”, zegt voorzitter Donald Horré. “Vandaar dat we creatief uit de hoek komen om toch iets op stapel te kunnen zetten en dan nog liefst iets waar de deelnemers iets van opsteken.”

Met de Stretjeswandeling worden die doelen bereikt. De ruim 8 kilometer lange tocht slingert zich rond en door Kachtem langs wegels en verbindingsstraatjes, ‘stretjes’ dus, wat meteen ook de naam van de omloop verklaart. “Er zijn nog enkele authentieke wegels in Kachtem. Die worden door veel mensen gebruikt. Andere zijn dan weer een echte straat geworden of gewoonweg verdwenen. Maar er zijn ook nieuwe verbindingen bijgekomen: in en tussen nieuwe verkavelingen bijvoorbeeld. Al deze stukjes willen we met onze Stretjeswandeling in de kijker zetten.”

Leerrijk

Zowel jong als oud steekt iets op tijdens de wandeling. “Ik ben er zeker van dat de deelnemers op plaatsen zullen komen die ze vooraf niet kenden”, gaat Donald verder. “Op die manier is het leerrijk: voor doorgewinterde Kachtemnaars die vooral de nieuwe verbindingsstraatjes zullen ontdekken, maar ook voor mensen die recent in het dorp zijn komen wonen. Voor hen zullen de oude wegels een verademing zijn.”

De wandeling blijft uitgepijld tot na de paasvakantie. “Met de hoop dat tegen dan de maatregelen al wat versoepeld zullen zijn en we aan andere activiteiten kunnen denken”, aldus Donald Horré. “De Stretjeswandeling is ook een alternatief voor de bossen die veel mensen opzoeken. Door de aanhoudende regen zijn die vaak in modderpoelen herschapen. Wij hebben een circuit gezocht dat begaanbaar blijft.”

Wandel veilig

Leden van Pasar zullen regelmatig de route controleren. Starten kan aan de achterkant van wzc Sint-Vincentius in de Hogestraat. Van daaruit tast de wandeltocht de buitengrenzen van Kachtem af, maar ook het centrum doorkruis je tijdens het stappen. “Je kan deze wandeling veilig beleven door ze met je eigen bubbel te doen of met de groep van vier waarmee je nu op stap mag gaan. Hou je zeker aan de maatregelen zoals afstand, mondmasker waar nodig, beperkt aantal mensen… We hebben er ook voor gezorgd dat je de route kan downloaden naar een wandelgps, of vooraf kan afdrukken”, besluit Donald Horré. (FM)

Het plan en de coördinaten vind je door ‘Stretjeswandeling’ in te geven op de site routeyou.com .

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.