Orde van Sint-Maarten met vier nieuwe leden uitgebreid: “Orde telt nu bijna honderd leden”

(foto JM)
Jan Maeseele
Jan Maeseele Medewerker KW

Ieder jaar steekt Sint-Maarten eind september opnieuw zijn neus aan het venster. Dan komen zijn volgelingen van het Sint-Maartenscomité en de Orde van Sint-Maarten bijeen om de feestelijkheden rond Sint-Maarten aan te kondigen. Opvallend zijn de vier nieuwe leden die verwelkomd werden.

“De orde evolueert stilaan naar de 100 leden die zorgvuldig uitgekozen worden volgens een aantal criteria”, vertelt Luc Vanneste die alles netjes bijhoudt.

Leden van het Sint-Maartenscomité worden automatisch lid van de Orde. Verenigingen die trouw deelnemen aan de stoet kunnen een vertegenwoordiger voordragen, ook mensen met een verdienste voor de Sint-Maartensactiviteiten komen in aanmerking. Ter erkenning en ter herkenning krijgen de leden het ordelint tijdens een plechtigheid. Dit jaar kregen vier nieuwe ordeleden het erelint

Robrecht en Maartijntje

Sint-Maarten wordt een dagje ouder. Hij werd geboren in 316 en ziet het niet meer zitten om elk jaar zijn werk te komen doen. En net zoals Sinterklaas een trouwe helper heeft, wou de Ardooise patroonheilige eveneens bijstand in zijn activiteiten. Hij gaf aan het Ardooise Sint-Maartenscomité opdracht om een helper te zoeken. Het comité sprak een Romeinse soldaat aan die ten tonele verscheen in de stoet van 2019 als Maartijntje. Achter de figuur van Maartijntje zit Robrecht D’Haene, hij is voortaan lid van de Orde.

Filip Vanhaecke is de tweede genomineerde. Het Sint-Maartenscomité doet elk jaar beroep op de technische dienst van de gemeente om hulp te bieden bij de organisatie van de stoet. Tot hij met pensioen ging, was Filip er een medewerker. Maar hij kan het helpen bij de voorbereiding van de stoet niet laten. Hij blijft zich vrijwillig inzetten voor het comité, onder meer bij het opzetten van de feesttent. Als gewezen marathonloper is hij eveneens ereburger van Ardooie met een ster op het Marktplein.

We willen de kinderen blijven verwennen naar aanleiding van feest van Sint-Maarten

Het Sint-Maartenscomité is een vol jaar bezig met de voorbereiding van de activiteiten voor een volgende editie. Dit gebeurt in werkgroepen waarin leden van het Sint-Maartenscomité en een aantal vrijwilligers zitten. Zo zijn er werkgroepen voor de straatanimatie, de vrijdagavondwandeling, sponsoring en VIP. Charlotte Lammertyn is al vele jaren betrokken bij het VIP-arrangement bij de feesten en zij is nu de derde genomineerde om lid te worden van de Orde.

Sebastiaan Claeys maakt het kwartet van nieuwe ordeleden voor dit jaar rond. Elke vereniging die vier jaar opeenvolgend deelneemt aan de stoet kan een afgevaardigde naar de Orde van Sint-Maarten sturen. De Bende van Ellende doet sedert 2016 onafgebroken mee aan de Sint-Maartensstoet, en niet zonder succes. Ze vaardigden dan ook Sebastiaan af om lid te worden van de Orde.

Geen centrale tent

De avondwandeling van vrijdag 5 november vindt plaats. Tijdens deze wandeling door de gemeente kan je genieten van een volledige maaltijd, gespreid over verschillende standjes langs een uitgestippeld parcours. De kaartenverkoop loopt via de site van het Sint-Maartenscomité, zolang de voorraad strekt.

De 40ste Sint-Maartensstoet trekt op zaterdagavond 6 november in volle glorie door de straten van Ardooie. Omdat er dit jaar geen grote feesttent zal geplaatst worden, is de kindernamiddag voorzien in Cultureel Centrum Het Hofland.

“We willen de kinderen op een coronaveilige manier blijven verwennen naar aanleiding van het Sint-Maartensfeest”, zegt Rudi Debusschere, speaker van dienst op de stoet. In afwachting dat het publiek de stoet ziet voorbijtrekken, is er gezorgd voor straatanimatie. Na de stoet wordt in diverse open tenten sfeer en gezelligheid aangeboden.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.