Oostendse Petanqueclub OPC verliest voorzitter en penningmeester: “Het jaar 2020 was een echt rampjaar”

Penningmeester Luc Aelbrecht, secretaris Rudy Dehondt en voorzitter Edouard Cockx vormen het nieuwe bestuur van Petanqueclub Oostende. (foto FRO)
Penningmeester Luc Aelbrecht, secretaris Rudy Dehondt en voorzitter Edouard Cockx vormen het nieuwe bestuur van Petanqueclub Oostende. (foto FRO)
Redactie KW

In september 1990 werd de vzw Oostendse Petanqueclub opgericht. Aanvankelijk beschikte de club slechts over twee buitenterreinen voor taverne Oud Vliegplein aan de Steense Dijk. In 1998 werd het nieuwe lokaal aan de Steense Dijk, met twaalf binnen- en 46 buitenterreinen in gebruik genomen. De vereniging groeide uit tot een van de grootste en meest actieve van de regio. Maar het voorbije coronajaar 2020 was niet mals voor OPC.

Het jaar 2020 werd voor OPC een echt rampjaar. Vanaf maart werd het lokaal gesloten, met een korte onderbreking in juli en augustus. En na de zomer sloeg het noodlot toe. In drie dagen tijd verloor de club voorzitter Patrick D’Hondt (+ 29/9/20) en penningmeester Charlotte Lefevere (+ 1/10/20). Er moest dringend iets gebeuren om nu ook nog de club in leven te houden.

Alle leden van OPC waren aangeslagen, vooral door het verlies van Patrick en Charlotte, maar ook door het gemis aan contact met de club, vrienden en kennissen. De toekomst van de club werd in vraag gesteld. Gelukkig bleven enkele bestuursleden niet bij de pakken zitten.

Een nieuw bestuur

“Ik ben al meer dan 20 jaar spelend lid van OPC en, op vraag van voorzitter Patrick D’Hondt, heb ik begin juni 2020 de taak van secretaris aanvaard”, vertelt Rudy Dehondt, een gewezen rijkswachter uit De Haan.

“Het was voor mij een serieuze uitdaging in een grote club met een intensieve werking. Tijdens de zomermaanden kon OPC, mits de nodige veiligheidsmaatregelen, de dagelijkse werking hernemen. Op het einde van de zomer, begin september, werd voorzitter Patrick ziek. Hij hoestte erg en had gebrek aan adem. Hij is binnengegaan in de kliniek en hij is er nooit meer uitgekomen. Voor de club was het een groot verlies. Drie dagen later overleed ook onze penningmeester, Charlotte Lefevere. Het OPC-bestuur was onthoofd in minder dan een week.”

“In samenspraak met Odette Hoste, de weduwe van Patrick, en een noodprocedure met de boekhouder, hebben we een nieuw bestuur samengesteld. Sportief manager Edouard Cockx aanvaardde de moeilijke taak van voorzitter. Luc Aelbrecht, ook al lang lid van de club, werd onze penningmeester en ikzelf bleef secretaris.”

“De clubwerking was gered, maar werd nog steeds gedwarsboomd door covid. Op 25 maart was een Vlaams kampioenschap dames geprogrammeerd, maar dat is al afgelast, net als de Vlaamse Jeugdkampioenschappen die voorzien waren op maandag 5 april met 70 deelnemers. Dat is verzet naar zaterdag 18 september.”

Sedert enkele weken was er een beperkte activiteit op de buitenvelden met inachtname van de veiligheidsmaatregelen en zonder kantine of toiletten.

“Het was toegelaten om in twee doubletten of één triplette, op de buitenterreinen te spelen”, weet voorzitter Edouard Cockx. ” Sinds de versoepeling mag er met meer mensen gespeeld worden en hopelijk kunnen we vanaf 1 mei, met de heropening van de horeca, de clubwerking weer volledig opstarten.”

Nieuwe liga opstarten

OPC koestert plannen om vanaf mei van start te gaan met een nieuwe liga, een competitie op zaterdagnamiddag, die zal openstaan voor alle verenigingen uit Oostende en regio-midden-kust. Secretaris Rudy Dehondt verwacht veel inschrijvingen!

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.