Ook Verenigde Ieperse Fotoclubs getroffen door corona: “Enkel buitenactiviteiten”

V.l.n.r. Caroline Duhayon, Martine Dubois, Rudy Dubois, Mzrc Joye. (Foto TOGH)
Tom Gheeraert
Tom Gheeraert Medewerker KW

De coronacrisis legde de Verenigde Ieperse Fotoclubs volledig lam. Pas vandaag, vrijdag 10 juli, starten ze voorzichtig op met een buitenactiviteit voor een beperkt aantal deelnemers. Bovendien zijn ze op zoek naar een nieuw lokaal voor fotobesprekingen. Wie kan helpen?

De Verenigde Fotoclubs Ieper bestaan uit vier verenigingen, elk met hun voorzitter die de lijnen uitzet: Martine Dubois met de Koninklijke Ieperse Foto-en Diakring (IFDK), Rudy Dubois met Kordial, Caroline Duhayon met Picamera en Marc Joye met Travel Camera Club. “We zijn vier individuele clubs, maar we werken samen”, zegt Rudy Dubois. “De clubs tellen samen 65 actieve leden. “Veel leden zitten bij verschillende club, dus er zijn wat overlappingen. Bij de Travel Camera Club zijn er ook heel wat niet-actieve leden die komen kijken naar de reportages. Een jaar of drie geleden hebben we beslist om alle deuren open te zetten voor ieder lid. Een lid van Kordial kan dus ook naar de IFDK of Picamera.”

De oudste club is de Koninklijke Ieperse Foto-en Diakring. “We bestaan al meer dan 100 jaar”, zegt Martine Dubois. “Wij concentreren ons op tentoonstellingen, zowel bekijken als zelf exposeren. Momenteel lopen er tentoonstellingen in Frituur Kattekwaad en in ‘t Klein Rijsel, maar eerder exposeerden we onder andere in het Jan Yperman Ziekenhuis en Huize Zonnelied. In ons lokaal in de Burchtstraat zijn er ook doorlopend tentoonstellingen.”

Foto-uitstap in de regio

Picamera werd gesticht in 1969 in de gebouwen van Picanol, vandaar de naam. “Nu is iedereen welkom. Je hoeft dus geen werknemer van Picanol te zijn”, lacht Caroline Duhayon. “Iedere week hebben we beeldbesprekingen. Elk lid mag vijf beelden meebrengen die dan door de andere leden besproken worden. De derde zaterdag van de maand doen we een fotografische uitstap ergens in de streek.”

“We hebben professioneel materiaal. De leden moeten enkel een fototoestel hebben”

Kordial en Travel Camera Club ontstonden in de jaren zeventig. “Wij nodigen vooral mensen uit – ofwel van de eigen club of van buiten – die reismontages of -vertellingen komen brengen”, zegt Marc Joye. “In normale omstandigheden organiseren we ieder jaar acht voorstellingen van reisreportages.”

“Kordial richt zich op de beginnende fotograaf. Iedere tweede vrijdag van de maand is er een activiteit. Dat kan een uitstap zijn, maar ook studiofotografie, nachtfotografie…”, zegt Rudy Dubois. “De vierde zondag maand geef ik photoshoplessen aan beginnelingen. Met de vier clubs samen beschikken we over drie fotostudio’s in ons lokaal in de Burchtstraat. Dat is eigendom van Stad Ieper. We hebben ook professioneel materiaal: fotoboxen voor product- of macrofotografie, flitsers om buiten mee te werken… Het enige dat het lid moet hebben, is een fototoestel.”

Geen risico nemen

“We doen jaarlijks ook een drietal busuitstappen samen. We gingen al verschillende keren naar Frankrijk, maar ook naar Maastricht. Nu kan dat natuurlijk niet meer”, zegt Caroline. “Door de coronacrisis zijn er al sinds maart geen activiteiten meer”, zegt Rudy. “Normaal zouden we op vrijdag 3 juli gestart zijn met een activiteit van Picamera, maar we hebben vorige week beslist om het toch niet te doen. We mochten nochtans, met maskers en handschoenen, maar we hebben ook een publiek van Travel Camera, dat toch voor een deel 70-plus is.”

“Ik ben ook bang. Ik ben diabeet en dus risicopatiënt”, zegt Martine. “Ik behoor als kankerpatiënt ook tot de risicogroep”, vervolgt Rudy. “Vorige maand heb ik nog een operatie gehad. We nemen dus liever geen risico. Voorlopig starten we voorzichtig met enkel buitenactiviteiten. De volgende is op vrijdag 10 juli, een photoshoot met twee modellen en in een paardenpension. We mogen ook de hooizolder gebruiken.”

Gastprekers

Financieel viel de impact van de lockdown mee. “Onze inkomsten komen vooral van het lidgeld van de leden”, zegt Rudy. “Dat bedraagt 20 euro per jaar, maar daar staat heel wat tegenover: gebruik van materiaal en studio’s, gratis cursussen, mogelijkheid om te exposeren… Verder hebben we ook inkomsten door de toelagen die we krijgen van stad Ieper.”

“De uitgaven bestaan vooral uit de aankoop van materiaal”, zegt Marc Joye. “Met Travel Camera Club hebben we ook onze gastsprekers die we vergoeden, maar dat gebeurt via de extra bijdrage van iedereen die komt kijken.”

“We hebben geen uitgaven gehad, behalve de huur van het zaaltje hiernaast. Dat is een zaaltje waar we onze fotobesprekingen doen. Het is ideaal, want we moesten enkel trapje af, trapje op, en we waren er”, vertelt Rudy. “Maar daar moeten we nu vertrekken. We hadden net stoelen, tafels en verduistering aangekocht”, vertelt Martine. Nu moeten we dat allemaal weer weghalen.” “Wij zijn dus op zoek naar een lokaal dat verduisterd kan worden en een capaciteit heeft van een 60-tal mensen. Er moet ook een scherm hangen, een beamer kunnen we zelf meenemen. Eigenaars kunnen gerust met ons contact opnemen”, besluit Rudy.

Opgericht in: 1896.

Voorzitters: Rudy Dubois, Martine Dubois, Caroline Duhayon en Marc Joye.

Aantal leden: 65 actieve leden.

Lokaal: Burchtstraat 1.

In 1896 stichtten Véron De Deyne en Florimond Bartier de ‘Societé Photographique d’Ypres’, waaruit de Koninklijke Ieperse Foto- en Diakring ontstond.

Picamera, Kordial en Travel Camera Club zagen het levenslicht in de jaren 60 en 70, maar nu werken de vier verenigingen nauw samen, met elk hun voorzitter: Martine Dubois (IFDK), Rudy Dubois (Kordial), Caroline Duhayon (Picamera) en Marc Joye (Travel Camera Club). Zij vormen samen het bestuur van De Verenigde Ieperse Fotoclubs, maar organiseren elk afzonderlijk hun eigen activiteiten, maar daar zijn leden van alle vier clubs welkom. Het lidgeld bedraagt 20 euro.

Info: www.fotoclubieper.be.