Ondanks corona toch een feestjaar voor Tieltse duikclub Galathea

In de zomermaanden duikt Galathea enkel in open water. (foto WME)
Redactie KW

2020 moest een feestjaar worden voor duikclub Galathea, maar dat viel door de coronacrisis wat in het water. De groep waterratten keek plots tegen een gesloten deur aan van het zwembad en ze konden door de lockdown hun passie niet naar behoren uitoefenen. Toch maken de duikers er het beste van.

“Zoals bij iedereen overkwam het ons ook allemaal onverwacht en plots”, begint voorzitter Dion D’Hoop. “Met het sluiten van de zwembaden waren we onze faciliteiten om onze hobby uit te oefenen kwijt. We konden geen wekelijkse trainingen meer organiseren en op de koop toe mochten we ook geen open waterduiken organiseren. Laat nu net deze periode de mooiste periode van het jaar zijn en tevens de opening van het duikseizoen in open water. Ook uitwijken naar het buitenland zat er niet in want de grenzen waren dicht. We hadden als duikschool ook net een agenda in elkaar gestoken om een nieuwe theoretische opleiding duiker 2 ster in gang te steken, maar ook dat kon dus niet doorgaan.”

“De activiteit van de duikschool viel dus volledig stil. We hebben dan een digitaal leerplatform opgericht waarin de kandidaten zich konden voorbereiden op de theorie. Op dit moment mogen we opnieuw open waterduiken inrichten, hier en daar nog onder bepaalde voorwaarden. Deze normen gelden vooral nog voor België, want in Nederland bijvoorbeeld dien je geen restricties op te volgen.”

Trainingsstop

Met het sluiten van de grenzen werd het tripje naar het buitenland van Galathea geannuleerd. “De club zou in de paasvakantie met tien duikers naar Spanje afreizen om er een week te duiken in de Middellandse Zee. Gelukkig waren alle partijen van goede wil, waardoor we zonder problemen onze al betaalde voorschotten terug kregen, zonder verdere verplichtingen noch problemen.”

Met het heropenen van het zwembad kan de duikschool er alvast weer terecht. “Voorlopig zijn er geen trainingen omdat we jaarlijks een trainingsstop houden in het zwembad in juli en augustus. Deze stop is dus niet bewust genomen in functie van corona, maar komt er omdat wij al jaren zo’n stramien volgen. De eerste donderdag van september gaan wij weer van start in het zwembad.”

Zeestage naar Zuid-Frankrijk

Met het annuleren van hun buitenlandse trip eindigt de kalender niet. “Nu duiken we vooral in open water tot dat de winter er weer aankomt. Verder staat er in oktober ook nog een zeestage naar Zuid-Frankrijk op het programma. Dat is wel een organisatie die ingericht wordt vanuit de federatie waar alle clubs kunnen op intekenen. Het is evenwel afwachten hoe de situatie zich verder zal ontwikkelen. We weten dus nog niet met zekerheid of deze zal kunnen doorgaan.”

Ondanks de coronacrisis zal 2020 een feestjaar blijven voor Galathea. “We bestaan 25 jaar. Dit feestjaar is inderdaad wat in mineur verlopen tot nu toe, maar we willen toch vieren. Om ons 25-jarig bestaan in de verf te zetten, had het bestuur beslist om voor iedereen een jubileumpolo te laten maken, zonder dat de leden ervan afwisten. Die moest uitgedeeld worden op de algemene ledenvergadering, maar door de lockdown kon dit dus niet doorgaan. Uiteindelijk werden de polo’s verdeeld op 25 juni wanneer we terug mochten samenkomen. Verder zal de club naar het najaar toe nog een clubfeest organiseren, maar dat staat op dit moment nog in de kinderschoenen.”

Veilig duiken staat bij ons op de eerste plaats

Welke waarde is voor Galathea het belangrijkst? Daar heeft Dion D’Hoop meteen een antwoord voor. “Dat is zeker en vast veiligheid. We streven een kwalitatief, hoogstaande en veilige opleiding na waarin we zeker zijn dat onze duikers weten waar ze mee bezig zijn. Veilig duiken komt bij ons op de eerste plaats. Iemand die zich daar niet kan in vinden, zal bij ons ook geen plaats vinden. Onze opleiding is er volledig op afgesteld dat ieder op zijn niveau nieuwe vaardigheden aangeleerd krijgt, met de daarbij horende kwalificaties.”

Nieuwe leden welkom

Echt hulp heeft de duikschool niet nodig, maar het wil wel nieuwe leden warm maken. “Financieel doet de duikschool geen verlies door de crisis. Eens alles voorbij is, kunnen we zonder problemen onze draad weer opnemen. Wij staan altijd klaar om met veel enthousiasme nieuwe leden aan te werven.”

Bij ons kan je terecht vanaf 12 jaar, tot zolang je gezond en fit blijft om het te doen. Met onder meer mogelijkheden tot diepduiken, ijsduiken en zelfs wrakduiken heb je bij ons een brede waaier aan keuze om je in te specialiseren. Iedere donderdagavond zijn we te vinden in het zwembad van Tielt van 20.15 tot 21.15 uur, alleen niet in juli en augustus. In deze twee maanden richt de club zich op open waterduiken, waar de nadruk ligt op het genieten van de fauna en flora onderwater”, besluit Dion D’Hoop. (KeMa)

Opgericht in: 1995

Voorzitter: Dion D’Hoop

Ledenaantal: 29

Lokaal: De club beschikt niet over een eigen lokaal, maar de leden zijn steevast na de training terug te vinden in de bar van het zwembad.

De naam Galathea is afkomstig van een klein rolkreeftje. Dit kreeftje houdt zich meestal op in de rotsspleten of op overhangen van rotsen. Voor toekomstige leden heeft de voorzitter een boodschap: “Met de juiste motivatie en een positieve inzet krijg je een prachtige groepsmentaliteit terug.”

Info: www.facebook.com/DuikschoolGalatheaTielt

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.