Okra Westouter zet de letter J voor haar naam: “We zijn jonge kraks en geen oude kraken”

De leden van JOKRA Westouter gaan weer op fietstocht. (foto EF)
Redactie KW

Begin dit jaar pakte Okra Westouter uit met een nieuwe bestuursploeg. Martje Leeuwerck (70) nam er de leiding en zette haar enthousiasme over op de andere bestuursleden. “We zijn met 13 en dat brengt ons zeker geen ongeluk. We werden flink geremd door corona, maar wie niet?”

Okra Westouter startte het werkjaar met het toevoegen van de letter J aan de naam van hun vereniging: (J)Okra. “We staan voor jonge kraks en niet voor kraken, zoals in de volksmond wordt verteld. Binnen onze groep tellen we heel wat actieve 55-plussers die zich allemaal nog jong voelen”, duidt Martje de ludieke naamsverandering. “Onze regiodirecteur was meteen te vinden voor het idee.”

Binnen de vereniging worden de aparte woorden die Okra vormen gerespecteerd. “We zijn open. Dat betekent dat we open staan voor de ideeën van onze leden. We plaatsten een ideeënbus in het lokaal. We blijven ook een christelijke beweging. Met Pasen en Kerstmis zitten we samen rond de tafel met bezinnende teksten. Vanuit die overtuiging hebben we ook respect voor elkaar. Actief? Dat zijn we zeker.”

“We dragen ons tijdschrift persoonlijk rond, voor het sociale contact” – Martje Leeuwerck

Een van de activiteiten waarvoor Okra Westouter tot ver buiten de dorpsgrenzen bekend is, is het linedansen. “Dit doen we normaal in onze zaal Utendoale. Tot nader bericht trekken we naar de parking van de Kosmos. We zijn de gemeente erg dankbaar dat ze ons de kans gaven daar verder te bewegen. Het vraagt van ons ook zeker een inspanning. Er is bijvoorbeeld de wind die een rol speelt en verder dansen we ook op een hellend vlak.” Deze zomer verhuizen de dansende senioren naar de open ruimte achter OC De Fontein in De Klijte. “Dit is altijd onze uitvalbasis in juli en augustus omdat Utendoale dan gebruikt wordt voor de speelpleinwerking.” De Kosmos roept bij vele leden mooie herinneringen op. “We gingen er zwemmen en ijsjes eten!”

Wandelen en fietsen

Okra Westouter startte inmiddels ook met wandel-en fietstochten. “We zetten de mannen op kop”, lacht verantwoordelijke Hilde Gesquière. “Gezien de huidige maatregelen hebben we tijdens onze stop nog onze eigen versnapering bij. We hopen straks een plek te vinden waar we op een veilige afstand de pauze kunnen houden. Net als bij het linedansen is die pauze hét moment voor de gezellige babbel.” Okra Westouter informeert de leden via het maandelijks tijdschrift van het overkoepelend verbond. “We stoppen daar ook telkens onze activiteitenkalender in”, weet Martje Leeuwerck. “We dragen het boekje ook nog persoonlijk rond. Dit vinden we belangrijk. Het is ook een vorm van sociaal contact.”

In het activiteitenpakket van Okra Westouter zitten ook de klassiekers als kaarten en petanque spelen. “Petanque spelen doen we binnen. We gooien het tapijt uit en we spelen met plastic ballen. Op die manier kan iedereen een balletje gooien en dat is voor het sociale aspect belangrijk.” Door de coronacrisis viel de uitstap van Okra Westouter in het water. “We zagen heel wat van onze plannen gedwarsboomd door het virus. We behoren tot de risicogroep en kregen vanuit de overheden niet altijd de toestemming om te doen wat we gepland hadden. Het is natuurlijk voor onze gezondheid, dat beseffen we wel.” (MDN)

Leden: 117.

Lokaal: OC Utendoale in Westouter.

Voorzitter: Martje Leeuwerck sinds januari 2020. Martje was eerst dansverantwoordelijke binnen de vereniging. Toen het bestuur wat verouderde, werd ze aangesproken door de regiodirecteur om een nieuw bestuur te vormen. “Ik stond daar eerst wat weigerachtig tegenover. Uiteindelijk vond ik vlug mensen uit het dorp om Okra Westouter nieuw leven in te blazen. De regiodirecteur was aangenaam verrast toen ik de bestuursploeg aankondigde.”