Okra Ruiselede probeert nog deel van jaarprogramma te realiseren

Wekelijks fietsen staat sinds kort weer op het programma. © (foto RV)
Redactie KW

Corona dwarsboomde fors de activiteitenagenda van alle socioculturele verenigingen. Maar met de versoepeling komen sommige activiteiten weer op gang. Ruiselede telt drie seniorenbewegingen: Neos, Vlas en Okra. Okra heeft traditioneel een sterke sportbeleving met petanque, wandelen en een wekelijkse fietstocht van april tot september.

“Die mooie fietstraditie hebben we sinds een viertal weken hervat, met respect voor de coronaregels. Zo kunnen we weer elke maandag de fietstocht doen in de regio met Carlos Lanckriet en Walter Mestdagh als de trajectuitstippelaars en een bezemwagen”, weet Annie Lema.

Tot de vaste ingredienten van het jaarprogramma van Okra behoren een wandeltreindag, een bedrijfsbezoek, twee kaartingen, een bezoek aan het woonzorgcentrum, een heerlijk ontbijt, een praatcafé, de jaarlijkse sneukeltoer voor eigen leden en de vier koffienamiddagen op woensdag in elk van de vier seizoenen, met animatie en optreden van een zanger-entertainer.

Sinds de lockdown werd heel wat geannuleerd en ook het herfstfeest van september komt er al zeker niet. “We hopen dat we de sneukeltoer op 31 augustus in aangepaste versie kunnen inrichten, net zoals het kerstfeest, het praatcafé in Den Tap en het eetfestijn in oktober. Het is dubbel: we hebben een gezonde ambitie en toch is er ook veel onzekerheid. We volgen de situatie dag per dag op.”

Fietstrajecten

Sinds kort zijn er weer drie sportbelevingen bij Okra zoals voor corona: twee keer per week een petanquenamiddag voor 25 spelers, de wandeldag op dinsdag met beperkte groep en de maandagse fietstrips in de regio. “Hier neemt de groep stelselmatig lichtjes af. Dat is een normaal en logisch fenomeen, want de mensen worden ouder en blijven dus niet oneindig fysiek in vorm voor het fietsen”, merkt Annie. “En nieuwe deelnemers, jongeren dus, komen er niet bij.”

In deze periode met minder sociaal contact probeert Okra toch het contact met de mensen te behouden en biedt de vereniging alternatieven op individuele basis. Zo zijn er kruiswoordraadsels of de drie leuke fietstrajecten van Walter Mestdagh die je alleen kan ontdekken en rijden. “Voor uitbreiding van onze grote Okra-familie wenden we alle mogelijkheden aan: we geven infomappen en deskundige uitleg over onze werking en zoeken persoonlijk contact en engagement op”, vult Annie aan.

“Onze contactpersonen zijn enorm waardevol voor het sociaal contact”

“De collega’s van Vlas en Neos stippelden zelf fietsroutes uit en hebben enkele activiteiten in petto voor de eerstvolgende maanden. Voor Neos is dat bijvoorbeeld een dagfietstocht in augustus en een fietszoektocht in Diksmuide in september. Precies omdat de wekelijkse fietstochten een vast item in onze jaarwerking zijn, konden we vrij vroeg de draad weer oppikken.”

Niet digitaal

Op geregelde tijdstippen organiseert Okra ook de bijeenkomst ‘Contactpersonen’. “Zij zullen de basis vormen voor wat we van ons vooraf vastgelegde jaarprogramma nog kunnen realiseren. Onze leden worden door hen pasklaar op de hoogte gebracht via de bijlages bij het magazine en via mail. Via digitale weg de info verspreiden is bij ons nog niet echt ingeburgerd. Heel begrijpelijk, want nogal wat seniorenleden zijn niet zo erg thuis in de wereld van digitalisering. Daarom zijn onze contactpersonen des te belangrijker voor de communicatie en het zo waardevolle sociaal contact”, besluit Annie Lema.

Seniorenbeweging Okra telt een 300 leden. Het lokaal voor vergaderingen en de vier seizoenskoffietafels vind je in zaal Spel en Sport. De jaaractiviteiten zijn het werk van een dynamisch bestuur en dat impliceert teamwerk van een kern van zes beleidsmensen en 20 contactpersonen.

Okra is de huidige benaming voor de seniorenbeweging en is het letterwoord voor open, kristelijk, respectvol en actief. In 2021 bestaat deze organisatie precies 70 jaar. De vereniging heeft in eerste instantie een christelijke visie op mens en samenleving. Annie Lema behoort tot de kern en engageert zich heel toegewijd voor het administratieve werk, het ledenbestand, de nieuwsbrief en de distributie van maandblad Okra Magazine. (RV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.