Okra Poelkapelle werkt aan aangepaste coronaveilige agenda

Het coronavirus hapt zwaar in het budget van veel verenigingen. Ook bij Okra Poelkapelle werden heel wat activiteiten geannuleerd, wat voor een financiële kater van zo’n 2.500 euro zorgt. Momenteel wordt er gewerkt aan een aangepaste coronaveilige agenda.

Het bestuur van Okra Poelkapelle met zittend v.l.n.r. Margriet Vanpeteghem, Bernadette Desnyder, Gilbert Monsy en Lena Verdonck. Staand v.l.n.r.: Annemie Persyn, Ria Vanbeselaere, Anny Verhulst, Daniël Callens, Daniël Lecluse, Daniël Develter en Willy Terryn. (foto RB)

“Het verhaal van Okra Poelkapelle begon op 9 december 1959”, opent teamleidster Bernadette Desnyder (72). “Momenteel vergaderen we met de leden in De Poelkring en het bestuur zit bijeen in Het Dorpshuis. Met een waaier van activiteiten weten we onze leden steeds te boeien.”

Bernadette kwam destijds via een goeie vriendin bij Okra terecht. “Wandelen, tuinieren en activiteiten als lid van de Landelijke Gilde en de Guynemerbolders vulden mijn vrijetijd. Paula Cardoen vroeg mij om de Okra-vloot te vervoegen en ik hapte toe. Begin dit jaar werd ik, tijdens de vijfjaarlijkse verkiezingen, verkozen tot teamleidster.”

“Samenhorigheid is een van de mooiste zaken binnen Okra”

“De vriendschappelijke sfeer en samenwerking bekoort mij en maakt van Okra een amicale vereniging met een groep vrijwilligers die zich enorm inzet. Wij hopen dat ook jonger bloed zich zal aansluiten. Okra is een seniorenclub die jong van hart en fris van geest is. Een beweging waar iedereen welkom is. Bij de puntenkaarters vieren we jaarlijks een heren- en dameskampioen die een diploma en rijkelijk gevulde fruitmand ontvangen en wie acht deelnames op de teller heeft, krijgt een prijs van tien euro. Ook de rummikubkampioenen vallen elk jaar in de prijzen. Corona dwong ons om een totale stopperiode in te lassen. De afgelastingen volgden zich in sneltempo op tot eind april: reisbureau, reisgidsen, voordrachtgevers, optredens, traiteur… Alles moest geannuleerd worden. Tot oktober gingen alle activiteiten uit de boeken.”

Woordzoekers

“Als alternatief stuurden we de leden samen met onze nieuwsbrief een boekje met woordzoekers. Verder belden we de leden ook op voor een babbel, of om hun hart eens te luchten. We hadden een luisterend oor voor iedereen. Ondertussen zijn we stap per stap, met ingehouden adem, begonnen met de buitenactiviteiten petanquen, fietsen en wandelen. Volgens de coronarichtlijnen die we gemeentelijk, nationaal en arrondissementeel ontvangen. We mikken voorzichtig op het werkjaar 2021. Samen met onze 230 leden hopen we dat het virus ons niet zal blijven achtervolgen. Door corona kent Okra Poelkapelle ook een verlies van ongeveer 2.500 euro.”

Lena Verdonck (67) is een van de vele leden die het grootste deel van haar vrije tijd aan Okra spendeert. “Tijd om mij te vervelen heb ik niet”, vertelt de secretaris van de vereniging. “Twee jaar op rij drong Daniël Develter aan opdat ik lid zou worden van Okra. Maar ik wist niet eens waarvoor Okra stond. Als gewezen provincieverantwoordelijke bij het Rode Kruis Internationale kon ik computeren en na het bijwonen van een activiteit werd ik lid in 2014. Een paar maanden later kreeg ik de secretarissenpen van Daniël in handen.”

Fietsen of wandelen

“Samenhorigheid is een van de mooiste zaken binnen Okra. Ik doe mee aan petanque, rummikub, wandelen en als er in het kaartspel een speler te weinig is, spring ik in. Maar normaal bedien ik de bar. Corona gooide zoals bij velen een pak roet in de werking. Gelukkig konden mijn echtgenoot Henri en ik nog fietsend of wandelend rondtoeren.” (RB)

Opgericht in: 1959.

Teamleidster: Bernadette Desnyder.

Aantal leden: 230.

Lokaal: De Poelkring.

Okra Poelkapelle organiseert in normale omstandigheden kaartingen, daguitstappen, bedrijfsbezoeken, fietstochten, voordrachten, kermisvieringen, petanque, paasfeest, herfstfeest, kerstfeest, wandelnamiddagen… “Met een 135-tal activiteiten per jaar houden we onze beweging actief”, vertelt Daniël Develter.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.