Nieuwe vereniging Coxypics uit Koksijde lokt meteen honderd leden

Een nieuwe vereniging uit de grond stampen is geen sinecure, maar voor het bestuur van Coxypics overtroffen de eerste inschrijvingen de stoutste dromen. De bestuursleden dragen via een frisse, moderne website en via de sociale media hun duidelijke boodschap uit: ‘als fotografie je passie is’.

V.l.n.r. Walter Carels, Ines Carels, René De Prins, Annelies Cremery en Marc Vanleke. (foto MVO)

“Het idee om een fotografievereniging te starten hoor je regelmatig onder hobbyfotografen”, vertelt Walter Carels. “Je loopt elkaar tegen het lijf op evenementen, activiteiten en cursussen, en dan komt dat wel eens ter sprake. Hoewel ik de idee van een eigen vereniging alleen maar toejuich, ben ik een nuchtere ziel. Met enkele mensen gingen we dieper in op de praktische aspecten: zijn er al niet genoeg clubs?; krijgen we wel genoeg leden bij elkaar?; hoe kunnen we ons onderscheiden?; waar vinden we een clubhuis? We waren het er al snel over eens dat we alleen met een goed uitgekiend programma voldoende amateurfotografen over de streep zouden kunnen trekken om aan te sluiten bij een socioculturele vereniging. Het Koksijdse bestuur geloofde in ons en stelde ons een lokaal ter beschikking. We maakten ons geen illusies, maar we hoopten toch een 25-tal fotografieliefhebbers warm te kunnen maken om lid te worden. Het werden er 100! Op de officiële openingsdag rolde de gemeente Koksijde de blauwe loper voor Coxypics uit in het nieuwe lokaal en we hadden zelfs een wachtlijst omdat we niet meer leden konden toelaten.”

Kennis aanscherpen

De aanpak van de nieuwe vereniging sloeg aan en lokte geïnteresseerden uit de wijde regio. “We willen vooral de kunst van fotografie in al haar facetten beoefenen”, klinkt het bij het bestuur. “Elke tweede zondagvoormiddag van de maand komen we samen. We staan open voor ideeën van onze leden, iedereen krijgt inspraak. We wisselen ervaringen uit, scherpen onze kennis aan via opleidingen waarbij alle mogelijke aspecten van fotografie aan bod komen, we organiseren lezingen, workshops, we plannen culturele activiteiten, gaan naar toeristische evenementen, excursies of een tentoonstelling… Alleen ligt alles nu helemaal stil door de coronapandemie… Jammer, want het echte sociale contact stimuleert de vriendschap. Dat hebben we zeker gemerkt op onze uitstappen, waaronder ons bezoek aan de Baai van de Somme en Rotterdam. Daar leerden we ook de opgedane kennis uit lezingen zoals natuurfotografie, straat-, sport-, dieren- of avondfotografie toetsen aan de praktijk.”

“We willen vooral de kunst van fotografie in al haar facetten beoefenen.”

Toch is het bestuur niet bij de pakken blijven zitten en sinds het begin van de lockdown werd overgeschakeld op webinars ter vervanging van de fysieke uitstappen en bijeenkomsten. “Daarop kregen we heel wat reactie”, zegt Walter. “Het was even wennen voor iedereen in het begin, maar uiteindelijk liep het vlot. We zorgden voor een gevarieerd aanbod met thema’s als ‘leer fotograferen vanuit uw kot’, een interview met Pedro Rappé ‘van visser tot fotograaf’, ‘Lightroom, vraag en antwoord’ of ‘Luminar fotobewerking’. De deelnemers kregen ook de gelegenheid om achteraf alle sessies opnieuw te bekijken. Volgende maand hebben we een nieuwe webinar in petto! Het doet ons plezier dat we vooral door mond-tot-mondreclame een enorme stijging in het aantal deelnemers hebben vastgesteld, want ook niet-leden kunnen zich inschrijven en vragen stellen. Zo houden we toch nog contact met onze leden, hoewel het natuurlijk niet op dezelfde manier is als wanneer we fysiek afspreken. Dankzij Ines en Marc hebben we alle online kanalen optimaal benut: Facebook, Pinterest, onze website…. Tijdens de lockdown hebben we onze leden een aantal challenges voorgesteld rond thema’s zoals de ‘berenjacht’ die onder meer kinderen moest inspireren tijdens lockdownwandelingen, of ‘strepenpatronen’, ‘boeken en letters’, enzovoort.”

Walter betreurt het dat alle activiteiten, excursies, lezingen, workshops en cursussen zijn geannuleerd. “We hebben uit veiligheidsoverwegingen beslist om geen fysieke afspraken meer te organiseren, zolang de onzekere toestand rond de coronapandemie blijft bestaan. In elk geval hebben we weer een boeiend onderwerp voor onze volgende webinar op maandag 9 november om 20 uur. Wie vooraf inschrijft kan mee in de glazen bol kijken van Lieven Coudenys in zijn uiteenzetting ‘Zijn systeemcamera’s de toekomst?’.

Coxypics

In september 2017 werd vzw Coxypics boven de doopvont gehouden. De vereniging startte met 100 leden… en een wachtlijst van geïnteresseerden. Voorzitter Walter Carels en bestuursleden René, Ines, Annelies en Marc zijn een geolied team dat er perfect in slaagt om op een professionele manier hun gezamenlijke passie voor fotografie met anderen te delen en te beoefenen in een gezellige en vriendschappelijke sfeer. De gemeente Koksijde ondersteunt de club door een lokaal in het Natuureducatief Centrum Duinenhuis ter beschikking te stellen.C

Info www.coxypics.be

info@coxypics.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.