Nieuwe heem Chiro Oskaarke is zo goed als af

V.l.n.r.: Wout Vansteenkiste, Nico Kesteloot, Dimitri Vandamme, Peter-Jan Deltour, Michaël Vanthournout, Wouter Mertens, Davy Vanthournout, Stan Roose en Louis Quartier. © WO
Redactie KW

Vijf jaar geleden was het nog een haast onbereikbare droom, maar nu nadert het nieuwe heem van Chiro Oskaarke zijn voltooiing. Na twee jaar bivakkeren in de Verrijzeniskerk kunnen de Chirojongens uitkijken naar een volgend werkjaar in een gloednieuw gebouw.

“Onze kerntaak is om jonge gasten een aangename zaterdag- of zondagnamiddag te bezorgen”, vertellen Davy Vanthournout en Dimitri Vandamme. “Omdat de oude Chirolokalen tot op de draad versleten waren, staken we vijf jaar geleden met een aantal oud-leiders de koppen bijeen. We stichtten de vzw Bouw en engageerden ons om geld in te zamelen voor een nieuwbouw.”

Financiële middelen

De vzw kreeg van de stad Menen een startbedrag van 50.000 euro én een euro steun voor elke euro die ze zelf investeerde in het nieuwe heem. “Het Chirospaarboekje moest eraan geloven en activiteiten als Heemrock, 75 jaar Chiro Oskaarke, Barthel Barst en de vierkantemeterverkoop zorgden voor extra financiële middelen. We mochten gelukkig ook rekenen op de logistieke, materiële en financiële steun van aannemers die ons project genegen zijn”, zegt Dimitri.

De vzw bereikte een akkoord met de kerkfabriek om de erfpachtgrond in de Hospitaalstraat kopen. In september 2018 werden de oude lokalen afgebroken. In de plaats kwam er een nieuw gebouw – 330 m² groot – met een polyvalente zaal en drie lokalen, een vergaderzaal, een opslagruimte, een ruime uitgeruste keuken en een sanitair blok voorzien van wasbakken, douches en toiletten. De nieuwe uitvalsbasis van de Chirojongens beschikt over regenputten, vloerverwarming, een ventilatiesysteem, bewegingsmelders voor de verlichting, een brandalarmsysteem en camerabewaking.

Dankbaar voor steun

Door zoveel mogelijk zelf te doen kon de vzw de kostprijs van het nieuwe heem drukken. “We konden rekenen op een dertigtal vrijwilligers tussen 16 en 66 jaar. Elke week offerden leiders, oud-leiders, ouders en sympathisanten hun vrije zaterdag op om deze droom te verwezenlijken. We zijn zeer dankbaar voor de steun die we vanuit alle hoeken kregen. Zonder al die hulp zou het nieuwe heem er nooit gekomen zijn”, beseft Davy.

Openingsfeest

Momenteel wordt nog de laatste hand gelegd aan de binneninrichting. Buiten komt er nog een fietsenstalling en wordt de omgeving heraangelegd. “We verwachten dat alles binnen twee maanden af zal zijn. Dan is het wachten tot de coronamaatregelen ons toelaten om een openingsfeest te geven. Behalve onze Chiro-activiteiten zijn we van plan om het heem te verhuren aan andere jeugdverenigingen, ook een babyborrel of een jubileumfeest is mogelijk.”

(CB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.