Nieuw lokaal voor KSA Wytewa in Roeselare is klaar

Op de foto zien we: Jan Vanneste, Wout Priem, Stan Priem en Piet Decan © Stefaan Beel
Redactie KW

Volgend weekend stelt de oudste KSA-beweging van West-Vlaanderen tijdens de startdag van het komende werkjaar haar nieuwe lokaal voor. Bondsleider Stan Priem (20) is heel tevreden dat ze op de campus van het Klein Seminarie eindelijk hun gloednieuwe stek in gebruik kunnen nemen.

De Katholieke Studenten Actie (KSA) uit Roeselare werd een kleine honderd jaar geleden in opdracht van leraar en kanunnik Karel Dubois opgericht in het Klein Seminarie. “Onze werking situeert zich al bijna een eeuw op en rond het sportveld van het college. De houten chalets, waar we normaal gebruik van maakten, hadden hun beste tijd gehad”, bekent Stan, een KSA’er in hart en nieren die al drie jaar het bondsleiderschap waarneemt.

“Die gebouwen waren behoorlijk verloederd. Ongeveer om de dertig jaar worden die telkens vernieuwd. Eigenlijk spreken we over andere tijden. Vroeger waren de verantwoordelijken de priesterleraars. Er waren toen meer dan 500 leden en alle collegelokalen mochten gebruikt worden. Tegenwoordig is alles gereglementeerd. Af en toe gebruiken we wel enkele lokalen of de sporthal, maar aangezien die ook verhuurd worden aan andere organisaties, hunkerden we naar iets duurzaams van onszelf.”

Nieuwbouw

Het vergader- en leiderslokaal van KSA Wytewa was voorlopig gelegen op de site van de meisjes-KSA Roobaert in de Kattenstraat. “Zoiets is natuurlijk niet ideaal aangezien onze werking bijna volledig doorgaat in het Klein Seminarie. Dit eigen stekje verwelkomen we dus met heel veel enthousiasme.”

Begin september had aannemer Govar de nieuwe realisatie volledig afgewerkt. “De nieuwbouw bestaat uit een boven- en benedenverdieping en het geheel beslaat ongeveer honderd vierkante meter. Het onderste gedeelte zullen we als opslagplaats gebruiken. Daarnaast is een afdak waar we ook met onze sjorbalken terechtkunnen. De ruimtes op de bovenste verdieping zullen als vergaderlokalen aangewend worden.”

“De kostprijs van dit project bedraagt ongeveer 200.000 euro, waarvan Stad Roeselare de helft heeft gesubsidieerd. De rest hebben wij gefinancierd met allerlei acties. De voorbije jaren konden we natuurlijk ook een serieus spaarpotje aanleggen. Corona heeft alles in een stroomversnelling gebracht.”

Evenementen

“Om toch wat extra geld in het laatje te krijgen, organiseerden we vorig jaar als alternatief voor onze Bailando-fuif ons Bierhofevenement”, gaat Stan verder. “Een zalig programma van muziek en dj’s voor een heel breed publiek. Dat bleek zo’n succes dat we het vorige week nog eens hebben herhaald.”

“Zondagmiddag stond Repasse op het menu. Een grootse barbecue voor de leden en hun ouders waarbij het werkjaar officieel geopend werd. Door coronabesmettingen in onze monitorenploeg mochten we niet op bivak naar Zutendaal. Daarom zijn we zo tevreden met dit positieve nieuws”, glundert Stan die naast zijn studies grafische en digitale media in Gent ook monitorcursussen geeft en bij KSA-Noordzeegouw zit.

“Onze grootste troef blijft dat wij midden in het centrum van de stad zitten, waar we veel groen en een veilige campus ter beschikking hebben. Onze gastjes kunnen er ravotten en zich helemaal uitleven.” Momenteel telt KSA Wytewa 17 leiders, maar hun ledenaantal is gestaag aan het groeien. Voor het komende werkjaar gokken we op ruim 200 jonge KSA’ers die onze vijf takken zullen bevolken. Na een rustigere periode ziet Stan samen met zijn fantastisch leidersteam en dankzij deze nieuwe realisatie, de toekomst positief tegemoet.

(KK)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier