Nieuw Chirolokaal Spelonk officieel geopend

(foto JCR) © JOKE COUVREUR
Redactie KW

Het gloednieuwe gebouw van meisjeschiro ‘t Scamanderke werd officieel geopend. De meisjeschiro huist voortaan in de ‘Spelonk’ langs de Brabantstraat in Oostnieuwkerke.

Meisjeschiro ‘t Scamanderke kampt al jarenlang met plaatsgebrek. De meisjeschiro vond de voorbije jaren haar onderkomen in ‘t Achterhuisje langs de Wielewaalstraat, aan de achterzijde van de voormalige gemeenteschool in Oostnieuwkerke. Vzw ‘t Kiezeltje, de vzw die instaat voor het beheer van de gebouwen van zowel de jongens-als meisjeschiro, zocht samen met het gemeentebestuur van Staden naar een oplossing voor de meisjeschiro. Die werd uiteindelijk gevonden in de Brabantstraat in Oostnieuwkerke.

Daar werd sinds oktober 2019 gebouwd aan een nieuwbouw voor de meisjeschiro. De werken werden onlangs afgerond. Vrijdag 3 september werd het gebouw officieel in gebruik genomen. De nieuwbouw bestaat uit twee verdiepingen.

De Chiro maakt voortaan gebruik van zes nieuwe afdelingslokalen, een lokaal voor de leiding, een centrale hal, een grote berging, een keuken en een sanitair blok met douches en wc’s.

De vzw stond zelf in voor de bouw, maar kon rekenen op een investeringstoelage van 225.000 euro en een renteloze lening van het gemeentebestuur. De voorbije twee jaar staken een pak vrijwilligers de handen uit de mouwen om de bouw van het nieuwe chiroheem te verwezenlijken.

VZW en Chiro organiseerden verschillende activiteiten om geld in het laatje te brengen om de bouw te kunnen financieren. Zo werd een eigen biertje gebrouwen: het Spelonkbier. Het nieuwe Chiroheem krijgt ook de naam ‘Spelonk’. Die naam werd twee jaar geleden bij de eerste steenlegging reeds voorgesteld. Spelonk is een samenvoegsel van ‘spelen’ en ‘Oostnieuwkerke (ONK).’ (BF)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.