Nieuw bestuursteam bij Geluveldse schutters

De aanwezige bestuursleden samen met Pascal Doolaeghe die de wintervogel naar beneden haalde. (foto ZB)
Redactie KW

Sinds kort beschikt de schuttersgilde Sint-Sebastiaan uit Geluveld over een nieuw bestuursteam. Ze willen de schutterssport blijven promoten.

Boogschuttersgilde Sint-Sebastiaan was en is nog steeds de meest vermaarde vereniging. Ze werd in 1837 opgericht door burgemeester en kasteelheer François-Bruno Keingiaert de Gheluvelt, vader van jonkvrouw Léonie. Hij was meteen de grootste bezieler en financier van de schuttersgilde. Hij liet een staande wip optrekken naast de inrijlaan van het kasteel. De Geluveldse gilde is aangesloten bij de nationale federatie KNBBW (Koninklijke Nationale Bond der Belgische wipschutters), Veurne-Ambacht en Westland. Hun terrein en ook hun zelfopgeknapte kantine is nog altijd gelegen in het kasteeldomein want na de Eerste Wereldoorlog kreeg de club van burgemeester Léonie een eeuwige vergunning.

Vroeger was het lokaal in café Las Palmas, maar nu worden ze gesponsord door café ‘t Hoekske. “Even werd er gestopt in 2016 omdat het toenmalig bestuur al een dagje ouder was en met gezondheidsproblemen sukkelde. Maar in 2018 werd de club heropgestart met een enthousiast nieuw bestuur van wellicht de oudste vereniging van het Margarethadorp. Het nieuwe team bestaat uit Geert Reynaert, Bjorn Verolleman, Frederic Cael, Franklin Pierpont, Siegfried Boscart, Bart Deleu, Kris Lamote, Yoshi Wyllemet. Terwijl de schutters schieten is het de gewoonte in Geluveld dat de dames en de mannen die niet schieten bollen in de dreef en daar is Kris Lamote verantwoordelijk voor.”

“We willen de vereniging opnieuw elan geven”, klinkt het bij het team. “Er is altijd tegelijk een schieting en een bolling en zo blijven beide monumenten van het plaatselijk verenigingsleven bestaan. Naast de staande wip schieten we ook op de liggende wip. Schieten is wel een oude sport maar alle schuttersgilden kennen momenteel een bloei en ook de jeugd is opnieuw geïnteresseerd. Wie een kijkje wil komen nemen, kan dit telkens op vrijdagavond. Het poortje van het kasteeldomein op het marktplein is altijd open als wij aanwezig zijn. Een schotje proberen kan en mag ook. Een eigen pijl en boog hebben hoeft niet, want we hebben materiaal ter beschikking. Nieuwe leden zijn zeer welkom. Bij onze schietingen zijn telkens naturaprijzen voorzien.” (NVZ)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier