Neos Roeselare zet zich in voor ondernemende senioren

Van links naar rechts herkennen we: Trees Despeghel, Renata Claeys, Gerda Flour-Maddens, Mady Arteel, Sieglinde Hinnekint, Dora Decoene, Luc Desloover en Gilbert vanspeybrouck. Ontbreekt op de foto: Lieve Beauprez. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Van links naar rechts herkennen we: Trees Despeghel, Renata Claeys, Gerda Flour-Maddens, Mady Arteel, Sieglinde Hinnekint, Dora Decoene, Luc Desloover en Gilbert vanspeybrouck. Ontbreekt op de foto: Lieve Beauprez. (foto SB)©STEFAAN BEEL Stefaan Beel
Koen Kerkaert
Koen Kerkaert Medewerker KW

Neos Roeselare is een netwerk van ondernemende senioren en bestaat bijna veertig jaar. Met allerlei culturele en ontspannende activiteiten probeert deze plaatselijk verankerde club een zinvolle betekenis te geven aan hun leefwereld van vandaag en morgen.

In het begin van de jaren tachtig werd de seniorenvereniging ‘Club Blijf Jong’ onder de doopvont gehouden, opgericht door twee sterke partners, NCMV Roeselare-Izegem en Ziekenfonds Verbroedering Roeselare, die wij tegenwoordig kennen als Neos Roeselare. Hun allereerste voorzitter was Roger Vancalbergh, de toenmalige adjunct-secretaris van CM Roeselare. Tegenwoordig maakt Trees Despeghel al vijf jaar het mooie weer. “Op lokaal vlak zijn wij een socio-culturele beweging voor 55-plussers uit middengroepen. Het opnemen van de belangenverdediging van onze leden en het bevorderen van een waardevol en gelukkig beleven van de pensioenleeftijd zijn primordiaal. We hebben respect voor ieders overtuiging, ideologie of politieke kleur.”

Petanque

“Elke tweede maandag van de maand organiseren we een activiteit met een spreker over de meest uiteenlopende onderwerpen, zoals gezondheid, koningshuizen, politiek of justitie. Om de veertien dagen wordt in zaal Don Bosco een kaartje gelegd of scrabbelen we dat het een lieve lust is. Elke week spelen we op donderdag petanque op de terreinen van Ter Walle of Schiervelde. Dat is een beetje de rode draad van onze werking”, zegt Trees. “Daarnaast zijn er nog provinciale en nationale activiteiten, bezoeken we toneelvoorstellingen of staat er een muzikaal optreden op het menu. Als de maatregelen het terug toelaten, gaan we in juli met een delegatie naar de musical Daens en kan worden deelgenomen aan het jubileum van 40 jaar Neos Nationaal. In het najaar komt de gekende strafpleiter Meester Walter Van Steenbrugge een voordracht geven.” “We proberen rekening te houden met ieders wensen en interesses”, zegt penningmeester en verslaggever Gilbert Vanspeybrouck. “De uitdrukking ‘liefde gaat door de maag’, wordt door de clubleden ten volle in de praktijk omgezet. Als er een glaasje met een hapje op het menu staat, is de bezetting gegarandeerd. Na een uitstap hebben veel leden behoefte aan een babbel en een boterham, zodat thuis de tafel niet meer moet worden gedekt.”

“We blijven de leden een hart onder de riem steken”

Vroeger gaf Neos het kwartaalboekje ‘Blijf Jong’ uit met aankondigingen en uitgebreide verslagen van voorbije activiteiten. “Dit leesvoer werd vooral door minder mobiele leden, voor wie de verplaatsing naar het clublokaal niet mogelijk was, gewaardeerd. Om nog korter op de bal te spelen, sturen we nu om de twee maanden het infoblad ‘Info Neos Roeselare’ op. Niet enkel halve of volle daguitstappen staan geprogrammeerd maar de laatste jaren zetten we in op meerdaagse cruises. We voeren al op de Seine en het ging ook al richting het drielandenpunt nabij Zwitserland. Met de ‘Glacier Express’ maakten we een treinrit door de tunnels en over de bruggen van de Alpen. Een indrukwekkende ervaring. Wegens de coronabeperkingen gaat onze meerdaagse dit jaar richting Belgische kust. Een buitenlandse reis zal vermoedelijk nog niet haalbaar zijn. De viering van ons 35-jarig bestaan in domein De Vossenberg was voor ons toch wel een mijlpaal.”

Warme vereniging

Neos Roeselare pretendeert een warme vereniging te zijn waar iedereen zich onmiddellijk thuis voelt. “Bij ons heeft iedereen een lidkaart maar niemand is een nummer. Elk lid is evenwaardig en wordt met respect en op basis van gelijkheid benaderd. De meeste activiteiten zijn in de eerste lockdown noodgedwongen afgeschaft of verschoven naar een latere datum. De voorbije zomer gingen voor een beperkt publiek in een coronaveilige omgeving wel enkele voordrachten door. Daarom staan enkele activiteiten van vorig werkjaar in 2021 ingepland, maar de toestand blijft onzeker. Vereenzaming en moeheid slaan toe. Om hierop de anticiperen nam het bestuur het initiatief om de leden te informeren en te bemoedigen via ons infoblad, een brief, een mailtje of een eenvoudig ‘Hoe is het?’-telefoontje. Corona heeft ons even uit koers geslagen”, zegt Trees, “maar onze vereniging gaat in het offensief. Om onze leden in deze onwezenlijke periode een hart onder de riem te steken en als compensatie voor alle activiteiten die noodgedwongen niet konden plaatsvinden, verrast het clubbestuur haar leden met een ontbijtpakket voor Valentijn.” 55-plussers die op zoek zijn naar een zinvolle vrijetijdsinvulling of nood hebben aan sociaal contact mogen steeds contact opnemen met Trees.

Opgericht: 1983

Voorzitter: Trees Dehouck-Despeghel

Secretaris: Gerda Flour-Maddens

Penningmeester: Gilbert Vanspeybrouck

Aantal leden: 214

Lokaal: Zaal Don Bosco

Website: www.neosvzw.be

Contact: 0475 24 76 80

Activiteiten: Petanque, kaarten, scrabbelen, gratis voordrachten en inrichten van sociaal culturele activiteiten. Er zijn daguitstappen en meerdaagse reizen gepland. Elk jaar is er een lente-, herfst-, kerst- en nieuwjaarsfeest.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.