Neos Kortemark blaast vijf kaarsjes uit: “Een goed geoliede groep”

(foto JD)
Redactie KW

Ruim vijf jaar geleden werd Dirk Mouton gecontacteerd door een stafmedewerkster van Neos Nationaal met de boodschap dat Kortemark een witte vlek was op de Neos clubkaart. In vijf jaar tijd ging de vereniging van 38 naar bijna 200 leden. Van een succes gesproken.

“Ik werd gevraagd om hier in de gemeente te starten met een nieuwe afdeling van Netwerk Ondernemende Senioren, kortweg Neos”, weet voorzitter Dirk Mouton (69) te vertellen. Hij woont samen met zijn echtgenote Trui Termote in de Nieuwstraat en in een vorig leven was Dirk leraar Nederlands-Engels aan het MMI.

“Ik was wel voor dat idee gewonnen en ik kreeg oud-collega’s Annie Depoortere en Roland Tratsaert vrij snel mee. Ook Roger Wynsberghe – die reeds ruim zijn sporen had verdiend binnen het Kortemarkse verenigingsleven – sprong mee op de kar. Maar toen we constateerden wat daar voor ons vieren allemaal bij kwam kijken, zakte dat enthousiasme: leden werven, een gevarieerd programma uitwerken, publiciteit maken, financieel beheer van de club … Daarenboven was er in Kortemark al een vereniging voor leeftijdsgenoten. Na veel wikken en wegen startten we toch op en we hadden meteen 38 leden.”

Denkers en doeners

“De tien bestuursleden van het eerste uur zijn er nog steeds en samen vormen we al vijf jaar een geoliede groep van denkers en doeners die elkaar telkens weer goed aanvullen. Ondertussen tellen we ruim 180 leden en zijn we een belangrijke speler binnen het lokale verenigingsleven. Ons hoofddoel is mensen ieder met zijn eigenheid, maar met respect voor de opvattingen van anderen dichter bij elkaar te brengen in een ontspannen en gezellige sfeer”, verduidelijkt Dirk.

“Alle senioren, zonder onderscheid zijn welkom in onze socio-culturele vereniging waar cultuur, uitstappen, reizen, sport, ontspanning en informatie sleutelwoorden zijn. In die zin hechten we veel belang aan waarden als solidariteit, vriendschap, verbondenheid, dynamiek, gezondheid en veiligheid.”

“Heel vaak zijn onze gastsprekers mensen die binnen die optiek duidelijk hun sporen hebben verdiend: van professor tot ervaringsdeskundige. En wat solidariteit betreft, hielden we de afgelopen vijf jaar al drie keer een actie voor lokale verenigingen waarbij in totaal 4.700 euro aan goede doelen geschonken werd: de Bosrank, Sint Jan De Deo en Scoutswerking Akabe. Dat leverde ons binnen de nationale Neos-koepel een award op.”

Op de eerste rij

“Maar bovenal willen we mensen dichter bij elkaar brengen in een ontspannen en gezellige sfeer. Zo ontvangen we bij iedere binnenactiviteit onze leden met koffie en een extraatje. En dat werkt. Mensen zijn vaak al ruim een half uur voor aanvang aanwezig voor de babbel en ze blijven vaak achteraf ook nog wat hangen.”

“We profiteren ook van het provinciale en nationale aanbod van Neos. Zelf organiseren we maandelijks minimum één activiteit: een lezing, daguitstap, bedrijfsbezoek, een muzikaal optreden, een toeristische uitstap weg van de platgetreden paden, een fietstocht of een wandeling.”

“Voor de overkoepelende activiteiten zitten onze leden op de eerste rij en kunnen ze genieten van interessante ticketprijzen met flinke kortingen. Vaak wordt er ook vervoer en een maaltijd geregeld. Ik denk bijvoorbeeld aan de voorstellingen van 40-45, Daens, Andrea Bocelli, André Rieu, de jaarlijkse eindejaarsconcerten en musicals”, besluit Dirk.

(JD)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.