Neos Hooglede-Gits viert eerste lustrum met feest in Vossenberg

NEOS Hooglede-Gits vierde hun vijfde verjaardag in De Vossenberg. Op de foto herkent u v.l.n.r. Regis Heyman, Christine Capelle, Walter Demeestere, Lieve Verfaillie, Magda Dierendonck, Hugo Nollet, Monique, Monique Verfaillie, Joël Callewaert, algemeen directeur van Neos Nationaal Martin Deloose en Marc Vanwildemeersch. © JT
John Taillieu
John Taillieu Medewerker KW

Neos Hooglede-Gits blaast vijf kaarsjes uit. De seniorenvereniging telt ongeveer 240 leden, van 55 tot 90 jaar. Voorzitter Walter Demeestere en penningmeester Joël Callewaert, die deel uitmaken van het elfkoppig bestuur, kijken terug maar blikken vooral vooruit. “De mensen blijven nood hebben aan sociaal contact.”

Vijf jaar geleden werd Neos boven de doopvont gehouden en dat was onmiddellijk een succes. Walter Demeestere (75) en Joël Callewaert (78) waren daar toen al bij betrokken. “De eerste samenkomst was in de CentruM-zaal”, keert Walter terug in de tijd. “De zaal zat bomvol en tegen ‘s avonds hadden we al meer dan 100 inschrijvingen. Jaar na jaar ging ons ledenaantal omhoog, net voor de start van corona stond de teller zelfs op 275 leden. Het ledenaantal zakte wat door de coronacrisis. De mensen wachtten een beetje af aangezien er geen activiteiten konden plaatsvinden. Nu we opnieuw gestart zijn, gaat het terug in stijgende lijn.”

De sterkte van hun vereniging is dat ze niet gebonden zijn aan een politieke kleur. “Politiek komt bij ons niet aan bod”, verduidelijkt Joël. “We laten ook geen politieke sprekers komen. Onze sterkte zit ook in ons programma. We proberen ervoor te zorgen dat iedereen aan zijn trekken komt. We luisteren naar de leden en maken dan met ons bestuur het programma op.”

Bedrijfsbezoeken

“Vooral bedrijfsbezoeken trekken enorm aan. Kaartmiddagen organiseren wij bijvoorbeeld niet. Er zijn genoeg kaartclubs in de gemeente en we willen niet concurreren met andere verenigingen. Turnlessen voorzien we wel, ook de lessen rond smartphonegebruik en werken met computers zijn steeds een succes.”

“De mensen komen ons steeds zeggen dat we over een goed programma beschikken”, vult Walter aan. “Tijdens de winter kiezen we eerder voor sprekers, in de zomer zijn het voornamelijk uitstappen, bij voorkeur met de bus.”

“Afgelopen maand vierden we ons vijfjarig bestaan in De Vossenberg. Dat was een groot succes want niet minder dan 120 leden waren aanwezig. Het deed de mensen zichtbaar deugd om terug sociaal contact te hebben. Er was zelfs geen muziek nodig, er was voldoende lawaai van al het praten. Doorheen de jaren merk je ook dat de banden onder de leden hechter worden. Mensen zitten vaak alleen thuis of sommige koppels komen nauwelijks buiten.”

Wat ook helpt om de banden aan te scherpen is de jaarlijkse clubreis. In 2022 trekt Neos eropuit met zowel een reis naar Madeira als naar het verre Dubai. “Er zijn nu al meer dan 30 mensen ingeschreven voor Madeira en we hebben al 13 boekingen voor Dubai. Er komt nog een infoavond en dan zal het aantal zeker nog toenemen.”

Niet verstarren

Voorzitter Walter Demeestere is bezig aan zijn vijfde jaar, binnen drie jaar moet Neos op zoek naar een andere voorzitter. “Een voorzitter mag maar acht jaar aanblijven. We blijven ondertussen vers bloed zoeken want je moet opletten dat je niet gaat verstarren. Ik heb alvast nog geen moment spijt gehad van mijn keuze om voorzitter te worden. Maar de mens die het meest voor onze vereniging doet is toch wel Joël.”

De penningmeester doet dit met veel plezier: “Ik doe dit met heel veel toewijding. Ik ben blij wanneer de mensen tevreden zijn. Ik doe er veel voor maar ik krijg ook veel respons.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.